21 Май, 2019 08:09 3 815 16

КАТ глобява с 25% повече шофьори

  • kat-
  • кат-
  • палка-
  • път

„Пътна полиция“ установила близо 1,5 млн. нарушения за година

КАТ глобява с 25% повече шофьори - 1

KАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата отчетна година в сравнение с предходната. Това показват данни на „Пътна полиция“, предоставени специално за „Монитор“. Само за цялата 2018-а година санкциите, които служителите на МВР на пътя са съставили, са били 1 109 375 електронни фишове и 271 961 акта за установени административни нарушения, сочи справката. Това прави близо 1,5 млн. нарушения за година.

В сравнение със същия период на 2017-а са издадени 325 282 повече фишове и електронни фишове и 4308 повече актове. Сметката показва, че това са с 25 процента установени повече нарушители.

Сумата, която е прибрана, обаче не е ясна, тъй като санкциите се дават за събиране към НАП. Наскоро дори беше отправено предложение това да се прави и от частните съдебни изпълнители. Такова обаче все още не е прието.

За момента се знае, че

глобите към КАТ ще скачат двойно, ако нарушителите не ги платят до месец.

С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, които са под 30 процента според неофициални данни. Новите предложения са ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50%. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта, да се плаща целият размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които предстоят да се гласуват.

Идеята е

ако два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет

И така да се счита за връчена. От тази дата ще текат и сроковете, определени от закона. Ако не се плати, задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите - НАП. Там ще се образува изпълнително дело, което ще завиши значително сумата. Въпросът е как и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните съдебни изпълнители Приходната агенция няма да смогва и именно заради това предлагат те да събират задълженията.

Всеки трети шофьор пък, нарушил правилата, не плаща глобите си. Това показват официалните данни на „Пътна полиция“.

От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв. Сега са решени да затегнат контрола, съобщиха пък от „Нова телевизия“.

При справка в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени санкции.

Често обаче честитките не достигат до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя полицаи, оборудвани със специални таблети. Често обаче се случва техниката да не е изправна, показа проверка на „Монитор“. Дори принтерите, които трябва да разпечатват наказателните постановления, често са неизправни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 NikNay

    20 0 Отговор
    Дядо на село работи по цял ден на полето няма интернет - какво правим в тоя случай? Пак недомислици , гаранция, че няма да се търсят а направо ще ти качат честитката в нета за да ти дръпна повече пари.
  • 3 ако премахнат

    28 0 Отговор
    Знаците-хранилки, наслагани безумно по пътната мрежа, глобите ще паднат с 50%. Щот куките само до тях висят...
  • 4 Редута

    24 2 Отговор
    Естествено глобява се за щяло и нещяло пари да се лапат това е.Отделен е въпросът колко ефективно е това, но като цяло кат е ппредна институция, която НЕ РАБОТИ!!!!
  • 5 Обичам КАТ и майките им

    19 0 Отговор
    Но пък за това да висиш ДВА ДЕНА пред КАТ за някаква услуга ,мммм БЕЗЦЕННО.
  • 6 гост

    21 0 Отговор
    Докъде води просташкото управление...хвалят се с глобите, а не с предотвратените произшествия!!!
    Направиха в МВР разни старшинки и бивши охранители началници и ето докъде я докараха.
  • 7 Bat Sande

    8 0 Отговор
    https://www.facebook.com/pg/BSTransportEOOD/photos/?tab=album&album_id=210438769327920

    Като няма БВП все трябва да има приходи отнякъде!
  • 8 бай Коста

    13 0 Отговор
    много кърлежи на държавна хранилка , не им стигат парите за заплати
  • 9 123456

    8 0 Отговор
    Ako така работеха на полето, с този ентусиазъм............ ?
  • 10 gvdff

    8 0 Отговор
    Назад сте с времето. Определено предната година доста се засили контрола, но ефективността е 25% само повече глоби. Това пък означава, че са събирали отново много бонуси от съвестни граждани. Събираемост има, защото събират книжката без да питат много. В крайна сметка, въпреки тези сериозни мерки аз не забелязвам намаление на инцидентите и на смърността на пътя, няма и промяна в процента на инцидентите с "несъобразена скорост". Още седи проблема с лошия, хлъзгав нов асфалт, който пребива хората.
  • 11 АУДИттрс420

    14 2 Отговор
    Функцията на КАТ е само и единствено да изкарва пари за бюджета. Абсолютно нищо друго. Никакъв регулаторен орган не е.
  • 12 гост

    3 0 Отговор
    Защо НАП да ги събира като може КАТ да ги прибира и най-вече да ги изпозлва по предназначение? Как е възможно да не знаят какви пари са събрани при толкова много чиновници? Всеки месец може да получават статистика колко пари са събрани, дори всеки ден ако поискат, а те казват, че никой не знаел колко било събрано.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    ЕДВА в последното изречение се споменават "НАКАЗАТЕЛНИТЕ ПОСТАНОВЛЕНИЯ " !?! Датата на съставянето на Акта за нарушение на ЗДП и ПДП няма никаккво значение, относно събирането на глобата. Важна е дори не датата , на която областният воевода от КАТ издаде наказателното постановление.ВАЖНА Е ДАТАТА, НА КОЯТО НАРУШИТЕЛЯ Е УВЕДОМЕН СРЕЩУ САМОРЪЧЕН ПОДПИС, ЧЕ ИМА ИЗДАДЕНО НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ СРЕЩУ НЕГО ЗА ИЗВЪРШЕНОТО НАРУШЕНИЕ И МУ Е БИЛО ВРЪЧЕНО КОПИЕ ОТ НЕГО !!!! Глупаво е, да се твърди, че в една шепа България при наличието на такава мощна бюрократична машина, не може да се издири престъпник, освен ако за това няма желание !!! Имам печален случай. В 2005 год .ми е съставен Акт за нарушение през МАЙ на другия край на Републиката за дребно нарушение. До края на месеца, областния началник на КАТ там, ми налага наказанието чрез наказателно постановление. Последното е изпратено в служба КАТ на моята област, в която живея. АЗ / обърнете внимение/, АЗ го издирвам и намирам чрез моето РУМВР в някакво чекмедже на областният ми КАТ,в месец ЮНИ 2006 -та година. Е-е-е, ще трябва ли да заплатя 13 /тринадесет пъти по-висока глоба или понеже е издирено по моя инциатива - с 75% по- малко ??? .И какви санкции са предвидени за мърльовците- бюрократи по местните отдели на КАТ-МВР ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове