Last news in Fakti

24 Май, 2019 14:11 4 344 4

Проговори рускинята, покорила Лхотце с Иван Томов

  • анастасия рунова-
  • иван томов

Настя става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник

Рускинята Анастасия Рунова, която щурмува връх Лхотце заедно с Иван Томов, разказа за последните мигове от живота на загиналия алпинист. 24-годишната московчанка също се разминала на косъм от смъртта и само спешното ѝ транспортиране с хеликоптер до болницата в Катманду я спасило. Настя споделя пред БНР, че е отишла на експедицията до Лхотце (8516 метра) по покана на Томов, с когото преди година изкачват два седемхилядника в Таджикистан.

На 16 май Иван, а около два часа по-късно и тя, изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород.

Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник. На слизане, обаче, Иван проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Ето какво разказа Рулова, която е била до Иван в момента, когато той губи съзнание.

След изкачването на върха бяхте транспортирана в болница, как сте сега? Сега сте в Москва, нали?

Да и вече съм вкъщи. С главоболие и без глас.

Откога познавате Иван и имахте ли предварително план да изкачите заедно върха? Обсъждахте ли го? Какви бяха плановете ви? Така да се каже, бяхте ли партньори или така се получи в движение?

Ние пристигнахме заедно на експедицията. Иван ме покани. Запознахме се в Таджикистан миналата година, когато ходихме на връх Комунизъм (Исмаил Сомони - 7495 м, в Памир - бел.ред.) и на връх Корженевска (7014 м, пак там - бел.ред.) И в тази експедиция бяхме заедно. Имахме още един партньор, но той остана в Базов лагер заради заболяване.

С какъв апарат за връзка разполагахте - радиостанция, сателитен телефон, и у кого беше?

С радиостанция, която беше у мен.

Кога изкачихте върха и заедно ли бяхте?

На 16-и май. Иван се качи преди мен на върха и се спусна малко по-рано. Аз последна се качих и последна слязох. Стъпих на върха в 13,30 (10,45 българско време - бел.ред.).

В колко часа Иван започна да се спуска и с кого?

Той се спускаше сам и аз се спусках сама. Срещнах го около 12,00 (9:15 българско време - бел.ред.) на слизане (докато той е слизал, а тя се е изкачвала - бел.ред.).

Кога разбрахте, че той не се чувства добре?

Той беше болен, имаше кашлица по време на цялата експедиция и мислеше да не тръгва, но после каза: "Аз все пак ще пробвам"... И тръгна към върха.

Планирахте ли да спите в Лагер 4 или така се наложи и кое го наложи?

Не го планирахме, но знаехме, че може да има такава вероятност - да нямаме много сили и да се наложи да останем там. Но трябваше да слезем всички надолу, в трети или във втори лагер, минимум в трети!

С Иван в една палатка ли бяхте и кога разбрахте, че той не е добре?

Ние сме спали заедно в Лагер 4, но аз разбрах, че той е там, на сутринта, защото бяхме в различни палатки. И когато узнах на сутринта, му дадох, вода, таблетки и му поставих инжекция.

Какво направиха за Иван пакистанският алпинист Али Садпара и испанецът Серги Минготе?

Али Садпара спа заедно с Иван в една палатка, т.е. когато Иван е отишъл, Али вече е спял. Посред нощ Али се събудил и чул, че Иван иска вода. Али загрял вода, дал му да пие и на сутринта ми съобщи, че Иван е в съседната палатка и че му е лошо. А Серги ми помогна да спуснем тялото. Помогна ми в началото да се опитаме да спуснем Иван по-надолу, защото той се опитваше да ходи малко или много. А после, когато Иван загуби съзнание, той се опита да го спусне, заедно с другите испанци.

Вие говорихте ли с другите испанци? Какво Ви казаха те?

Те ми казаха, че сега трябва да спасят мен и че той няма да дойде на себе си и трябва спешно да сляза надолу. Опитахме да го преместим някак и после, когато разбрахме, проверихме пулса. Той не реагираше на светлина, нямаше пулс. Започнаха да ми помагат да се спускам надолу, защото прекарах прекалено много време на тази височина.

Къде точно умря Иван?

На около 10 метра от четвърти лагер, до палатката.

Какъв човек беше Иван, като какъв ще го запомните?

Той беше много отговорен, много добър, малко затворен. Винаги беше готов да се притече на помощ. Отговорен, сериозен и обран.

Можете ли да кажете на какво Ви научи тази история?

Все още не мога да дойда на себе си от случилото се, да приема и да осъзная всичко, което се случи. Единственото, което ми идва наум в отговор на Вашия въпрос, е, че не е нужно да изпитваш себе си и да търсиш с всички усилия границите си, това не е нищо. Сега ми е празна главата, преживявам случилото се и не мисля засега за житейските уроци.

Направи ли Иван грешки?

Не мога да преценя това.

Какво бихте искали да Ви се случи от тук нататък? Искате ли да продължите да ходите по високите планини?

Да.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    17 2 Отговор
    Проговори!? Ама тя няма ли е била, или авторът не използва подходящата дума?
  • 2 Истината

    26 1 Отговор
    Само като знам какво представлява височинната болест съм готов да класифицирам тези хора като самоубийци и по-съранното е, че винаги се представя като нещо престижно

    Коментиран от #4

  • 3 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Големите височини и дълбочини са за орлите и рибите! Неестествените, ненормалните натоварвания на човешкия организъм му се отразяват пагубно. Даже не съм сигурен дали птици летят на такива височини - от 7 хил. метра и нагоре. Но народът е казал : "Всеки си е башка /отделно/ луд".Тая хубавица също вече има известни поражения - едва е спасена, трудно си възстановява гласа и целия организъм и отново отговаря с "да" " Ще се катеря по баирите !" Когато някой реши да се самоубие, да унищожи собствения си живот, никой и нищо не може да го спре. Разбирам ги жителите на високите планини - там са живели прадедите и родителите им, те са родени и живеят там. Като че ли по - нормално е за тях да ходят по високото. Но да произхождаш и живееш на морско равнище и да се юрнеш по висините без предпазни мерки -
    санким -" Вижте ме кой съм аз ? " Ами не го разбирам .... Дори да го правят за много слава и пари ......
  • 4 ЕКСПЕРТА

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    СЕГА СИ РАЗБРА ВЕЧЕ, ЧЕ НАШИЯ Е ИСКАЛ ДА СЕ ИЗФУА ПРЕД НАСТЯ, И НЕ СИ Е ПРЕЦЕНИЛ СИЛИТЕ,СОРИ АМА САМ СИ Е ВИНОВЕН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове