12 Юни, 2019 20:51 3 446 32

ДБ: Дават държавни гаранции за АЕЦ "Белене"?

  • аец белене

Явно има договорки, които не са публично известни, смята лидерът на ДСБ

"Демократична България" е категорично против изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви на пресконференция съпредседателят на обединението Атанас Атанасов.

Бавно и полека се изгражда коалиция между правителството, парламента и президента в един глас да обясняват, че трябва да се продължи изграждането на ядрената централа. Проектът е икономически, сеизмично и екологично опасен, предупреди Атанасов. Независимо от решението на Народното събрание за възобновяване на проекта сега се подготвя общественото обсъждане при строежа да се поемат държавни гаранции от инвеститорите.

"Явно има договорки, които не са публично известни", смята лидерът на ДСБ. Според него най-лошото, което се явява на политическия хоризонт, е да се поемат държавни гаранции. Тези десетки милиарди ще бъдат платени от българския данъкоплатец, убеден е Атанасов.

АЕЦ "Белене" вече десетилетия е централа за производство на лъжи и корупция, изрази мнение съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той зададе въпрос кой е последният руски продукт, който са закупили българите, за да се насочваме към закупуване на централа по руски модел. По думите на Иванов централата служи за източване на публичен ресурс. Нека не позволяваме България да се окаже отново на страната на губещите в новата технологична революция, призова той и беше категоричен: "Не трябва да се закотвяме в технологичното минало."

Проф. Георги Касчиев обясни, че ядрените катастрофи не могат да бъдат предвидени и направи препратка към хитовия сериал "Чернобил". Проектът по думите му винаги ще е с риск от тежка авария заради разположението на площадката. Затова от ДБ настояват за експертиза може ли върху площадката да се изгражда атомна централа.

Според ПП "Зелено движение" АЕЦ "Белене" е корупционна схема, която гълта милиарди. България изглежда изключително неадекватна на фона на европейските политики, смята председателят на партията Борис Сандов. Зелените ще продължат да подкрепят здравите сили в страната, като не допуснат изграждането на ядрена централа в сеизмичен район. От ДБ са убедени, че Белене трябва да стане паметник от комунистическия режим.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СоцБоц

    25 6 Отговор
    абсолютно съгласен,ама шо ке праим след 2030та?

    Коментиран от #3

  • 2 Ке цицаме

    18 4 Отговор
    От бик млеко
  • 3 Боц в ду пе

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "СоцБоц":

    Като при СОЦ-а 3:1.
  • 4 Я ко стаа

    3 13 Отговор
    Абе, к'во става с тоя "гьол" бе. Ша развъждаме ли шааарани. А ма те, умрели бе.

    Коментиран от #19

  • 5 Николай

    28 14 Отговор
    Двете безгласни букви Атанас Атанасов и Христо Иванов се опитват да се включат обаче от много време никой не им обръща внимание.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    25 10 Отговор
    Тези друга кауза нямат! По времето на СДС ни набутаха с каубойските ТЕЦ, а сега имат наглостта да се изказват!
  • 8 гост

    16 10 Отговор
    А защо се пръскат милиони за нова централа в земетръсен район, а не си възстановим затоврените блокове и развием вече съществуващия АЕЦ Козлодуй, както и да инвестираме във вятърни електроцентрали, както в нормалните страни?

    Коментиран от #14

  • 9 Тъп

    20 7 Отговор
    Щом вият козяците от дБ значи е добре за България.
  • 10 Лудетина

    6 10 Отговор
    Вдигайте го тоя АЕЦ че да но стане тока двоен
  • 11 Batushka

    12 6 Отговор
    Българите нямат нужда от АЕЦ щото ще карат дизели до изчезване на племето под мъдрото ръководство на Тиквун Слънчев!
  • 12 Бай Яни

    11 9 Отговор
    Идиоти, дори съз заем да си го построи, тя сама ще си исплати заемите. Маоумници, при соца като продава ха на,, враговете ни,, Турция и Гърция, я кажете колко вецове и тецове изхранва ха армията. Онези можеше да крадяха но поне пари в хазната вкараха. А и народа масово крадеше😁🤔, и пак имаше. Във Варна, Бъргас, Стара Загора, София, Пловдив от къде и с каква валута мислите че се пълниха 1001 стоки.. Не защитавам никого, но до вършете АЕЦ Белене, барем малко свежа валута да влиза в България.
  • 13 ивчо

    15 7 Отговор
    това седесарите боядисани ще си изповръщат червата като чуят Белене, за това и ще са низвергнати и никой не гласува за тях...
  • 14 От ненормалната страна

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ами, за да се затрием скоро!? Причината, както казва, Вонегът, е в големите мозъци на богатите и властимащите, които обикновено им дават грешни съвети. Също и това, че обикновено са много добре нахранени и това им пречи да осъзнаят, че алчността и арогантността им ще отнесе и тях!
  • 15 ЛЕВИ Боклуци

    16 4 Отговор
    Тези не са никакви десни. Те ако.бяха десни, щяха да се чудят как да направим България по-конкурентоспособна. А със скъп ток каква конкурентоспособност за бизнеса и потенциално инвестиране? Няма по евтин ток от този на АЕЦ-а, а ние вече имаме реактори. Ако резнем на минимум ВЕИ-тата: ВЕЦовете и соларните паркове на всички политици, дето лапат от скъпия „възобновяем” ток, и ако резнем и американските тецове, тока ще стане много по евтин, а и ще остане да се изплати един нов АЕЦ или да сложим реакторите в Козлодуй. Така или иначе ТЕЦовете са бита карта, трябват ни нови източници на ток, а ние ги имаме, само трябва да ги монтираме.

    Коментиран от #20, #25

  • 16 А,де ...

    9 5 Отговор
    Кой, ще ни разреши да я строим? Нали на вторият ден след ''лентичката'' ще затрийме половин Европа. .... Едни плочки, не можем да подредим, АЕЦ ще строим :-)
  • 17 НАТО ВЕЦ

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Демократична България" е категорично против изграждането на АЕЦ "Белене". - Тия пък какви бяха ?!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пена

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Я ко стаа":

    То у цела България е пълно с шарани.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ежко

    3 0 Отговор
    Прочетох внимателно новината и установих, че това е споделяне на фантазиите на Атанас Атанасов,Георги Касчиев и Христо Иванов...Мислели, предполагали , били уверени и нито едно доказателство за подкрепа на твърдението им! Все едно сън са сънували и Господ им се явил и им казал! Ако беше американска технология -всичко щеше да е ОК. Мъка, мъка...
  • 22 вангелов

    1 2 Отговор
    Жалко , че само некадърници и продажници ни управляват. Ще ръбате още кочана на краварите ако не се вземете в ръце.
  • 23 стоян георгиев

    1 5 Отговор
    белене е показателна за нивото на българия като управление ,политици и народ.един напълно губещ и ненужен проект се възражда през година две с цел да се угоди на руснаците и група техни фенове да крадат заедно със самите руснаци.народа обаче квичи одобрително да имаме ненужен аец.интересно що тогава същия този народ риве че няма пара за пенсии или за здравеопазване?да си търсят парите в дупката на белене,която им ги гълта успешно вече 30 години!
  • 24 Нико

    3 1 Отговор
    Нека не дава акъл този, който го няма (Х.И)
  • 25 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "ЛЕВИ Боклуци":

    хахахах еи с троя акъл е и другаря радев.пич гледаи кво правят в европа и сащ по темата и повтаряи без да мислиш.гледаи кво правят в русия и прави обратното също без да мислиш ако искаш да си ок.няма как да ти се обясни че атомната енергия в момента е наи-скъпа и опасна и затова се минава на веи.тва се учи в много по-горен клас от тоя дето си завършил.та опростено спазваи правилата дето ти казах и не пипаи нищо ако искаш да си добре .ако искаш да си като руснаците вече е съвсем друга бира ама съм сигурен че въпреки огромната ти любов към путин нещеш да си като подопечните му!

    Коментиран от #27

  • 26 Иван

    2 1 Отговор
    Поредните измишльотини от „Демократична Прокопиева България“!
  • 27 Опа тролчо

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Най-прости и елементарни лъжи от един стар интернет трол. Виж колко плаща.НЕК на ВЕИтата и колко на АЕЦ-а. Няма по-евтино от АЕЦ-а. Да не говорим за лъжата че се минавало на ВЕИ-та. Към 2019 се строят 53 реактора в света, от тях ще изберем само Еврпа и САЩ, щото ти предлагаш да гледаме и да ги повтаряме. САЩ 2 броя, Англия, Франция, и Финландия по 1 брой, Словакия и Украйна 2 броя, даже Беларус си строят 2 броя. Ако погледнем на другаде - Южна корея 5 броя, Емирствата 4 броя, за Русия и Китай няма смисъл да говорим, за тях е ежедневие. По умен от тях дето не са се светнали за ВЕИтата, или си невероятно елементарен лъжец?

    Коментиран от #32

  • 28 Петър Волгин

    1 0 Отговор
    В капитализмът няма ниска или висока цена. Има поносима цена. Ако намалиш данъци или субсидираш, или нещо друго, ПАК ЦЕНАТА ЩЕ Е ТОЛКОВА КОЛКОТО Е СКЛОНЕН ДА ПЛАТИ КУПУВАЧЪТ. Ако приватизираме енергетиката и с нула държавна намеса, ще бъдем с такова потребление и цени като другите с нашият БВП на глава и стандарт. Сега имаме 4 900 кв.ч на човек, а тези със свободен капитализъм и стандарт като нас, имат 2000 кв.ч. Поне 60% от селата ще се простят с токът въобще. Дори в Калифорния когато правят пазарна ел системата, тя рухва, потреблението рухва, после получава субсидии за хиляди милиарди.
  • 29 Милен

    1 0 Отговор
    "Демократична България" спазват принципа, че дори да не знаят за какво става дума трябва да се изкажат.
  • 30 ужас

    0 0 Отговор
    Касчиев, връщай парите. Белене ще го има. Яж си топките.
  • 31 Боби

    0 0 Отговор
    Провалите от ДБ нямат никакво право да коментират неща, които не разбират ама грам
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Опа тролчо":

    казах да не мислиш ама пробваш ,а не става.аец козлодуи бачка на огромна загуба пич.просто не си плаща амортизациите .ако ти подарят едно веи да речем една соларна централа и ти може да продаваш тока на 3-4 стотинки киловата,щото няма никви давачки,но другарю цената за изграждане ти и плоскоглавите синеблузковци не я смятате нали?цената за сигурност,за загробване на отпадъците вас не ви интерасува нали другарю?имало по света нови 50 реактора !!!ами провери по света коло веи та се правят бе!!!!виж колко са те в сащ ,ква е общата им мощност и тая на атомните им централи, а сащ знаеш ли ква икономика са а?и ги сравняваш с нас,дето и сега неможем да си натоварим мощностите !!!демек щом сащ ще сложат два реактора трябва да праснеми и ние два.като жабата дето застанала да я подковат до коня!!!и накрая смятаи ,лесно е как се връщат 12 млрд евро с около 500 млн. лева годишно при три процента лихва към момента.намери ми математически модел да се върнат парите!успех ти пожелавам от сега!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове