Last news in Fakti

18 Юни, 2019 10:34 2 225 14

Щетите, а не дребни нарушения да определят цената на „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • щети-
  • бонус-
  • малус

Малусът няма да върви с автомобила

Щетите, а не дребни нарушения да определят цената на „Гражданска отговорност“ - 1

Финансовото поощряване на изрядните и наказания за джигити трябва да се изчислява спрямо щетите, които са причинили на пътя, предлага новата агенция за безопасност на пътя, начело с Малина Крумова.

Агенцията съвместно със застрахователите и експерти са подготвили модел, който е предложен на Комисията за финансов надзор. „За да има превантивен ефект „малусът“ в системата трябва да се чувства, но целта не е да се увеличат средствата от „Гражданската отговорност“ а в рамките на събираните пари да има преразпределени спрямо рисковите водачи“, уточни пред в. „Монитор“ Малина Крумова. По думите ѝ не трябва да се допуска „малус“ на колата, защото превозните средства не причиняват катастрофи, а техните водачи.

През есента ще бъде готово новото предложение за въвеждането на "бонус-малус" системата за застраховката "Гражданска отговорност". В момента работи нова международна работна група, която да създаде система, при която шофьори без нарушения на пътя ще плащат по-евтина полица, а за водачите с много провинения цената ще е много по-висока.

Бонус-малус е система, която персонализира премията, платена от застраховащия, като взема предвид поведението на пътя и историята на претенциите. Миналата година бе представен вариант, но той срещна остро обществено недоволство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 флипп

    25 1 Отговор
    Върти го сучи го, за 20 години стаж зад волана имам 3 фиша по 20 лева, гражданската ми е с 30 процента нагоре. Видими резултати!

    Коментиран от #4

  • 2 ботур

    15 2 Отговор
    Това по белия свят е измислено и функционира много отдавна. Друг е въпроса, че застрахователите само реват, че нямат пари и не искат да плащат. Налага се да се водят дела в съда за да платят.
    Доста хора не могат да си позволят първоначалната инвестиция в такова дело и изоставят нещата, от което застрахователите печелят огромни пари. Съвсем пък друг е въпроса за лобито им в съда.
    Държавата ни е такава за съжаление, а държавата това сме ние...
    На зла круша - зъл прът...
  • 3 Димов

    15 5 Отговор
    Ако един шофьор с 15г стаж зад волана, по случайност удари Панамера, ще плаща повече ГО от пик*ьото, който е нацелил 10 стари Астри за 2г стаж ли?
  • 4 JEEP

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "флипп":

    Имам златен талон откакто ги пуснаха. Не помня от колко години е, но последния ми фиш е от 2007. ГО с всяка година ми е по-висока.
  • 5 гроб

    19 1 Отговор
    Значи, мутрата със скъпия джип ако ми удари ладата, щетите са малки за застрахователя и мутрата няма да плаща по-скъпа ГО. Обаче, ако ладата удари скъпия джип на мутрата, щетите са големи за застрахователя и аз ще трябва да плащам двойна ГО. Сега загряхте ли кой ще полаща скъпата ГО - само матряла, а мутрите застрахователи не.
  • 6 Стамов

    17 1 Отговор
    Всичко това са евтини номера, за да увеличават цената ежегодно! Тая застраховка стана като тока и водата - постоянно увеличаване на цената! В този бранш работят всички бивши мутри, които ходеха с бухалките и лепяха етикети на колите! КФН не работи за интересите на държавата и застрахованите а за тези мутри!
  • 7 КАТ

    5 2 Отговор
    Дребните нарушения,водят до големи щети!Какво толкова като му отнема предимството на тоя,а и хоп щетичка?Някой разпознава ли се в тази реплика,без блондинките,говорещи по телефона?

    Коментиран от #9

  • 8 Матей

    1 2 Отговор
    Идията за застраховане ,особено насилственото е едно гениално чифуско хрумване,блестящо осъществено по отношение на неевреите.И хората са дотолкова свикнали с него,та го възприемат като закон божий.Помислете реално и трезво,какво улеснение и облекчение би било отмяната на тези безбожни грабежи.Или в краен случай всички вземания ,свързани с движение по пътищата да се калкулират в акциза на горивата.Вярно ,на някои тарикати може да не им хареса нарастване цената на горивото с една трета,но за бедстващото население ще е огромно облекчение да си ползват забравените МПС без притеснение от дебнещите катаджии и чиновници.
  • 9 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "КАТ":

    Абсолютно вярно! "Дребните" нарушения показват манталитет! А точно вследствие този манталитет, са жертвите и инвалидите в България! Днес ще наруши правилата за паркиране, утре ще наруши правилата за маневриране, други ден - правилата за предимство. Докато в един не толкова прекрасен ден /а той неизбежно ще дойде, при този начин на шофиране/, едно от тези нарушения не стане фатално за някого!
  • 10 Прост народ

    3 0 Отговор
    Докато боковите капацитети се опитват да коват закони, всичко ще е в ущърб награжданите и всичконще се прави да се пълнят джобове на частниците.... Пак да гласувате за тиквоча
  • 11 Смешно

    2 1 Отговор
    Бонус Малус не е солидарна. Все едно ако боледуваш повече, да плащаш по високи здравни. Ако държат на БМ ще трябва да премахнат застраховката да е задължителна.
  • 12 Смешно

    2 1 Отговор
    Бонус Малус не е солидарна. Все едно ако боледуваш повече, да плащаш по високи здравни. Ако държат на БМ ще трябва да премахнат застраховката да е задължителна.
  • 13 Смешно

    2 1 Отговор
    Бонус Малус не е солидарна. Все едно ако боледуваш повече, да плащаш по високи здравни. Ако държат на БМ ще трябва да премахнат застраховката да е задължителна.
  • 14 няма кола няма проблем

    0 0 Отговор
    Нито една такса не трябва да се обвързва с нарушенията, защото за да си чист ще дадеш пара. Освен това като си плащаме данъци редовно да ни ги намлят ли? Като си плащаме редовно водата и тока да ни ги намалят ли? Не, защото как ще съществува държавата и системата въобще. Какво значи възпитан, невъзпитан и джигит? Каква е разликата ако има ПТП с ударен пешеходец при ядене на сандвич, говорене по телефона,местене на радиото, да ти правят френска в движение......да се почешеш заради комар. Резултата е наранен пешеходец и се гледа нарушението, а не как. Ако убия с нож или пистолет има ли значение? Ами ако убия с подострен молив? Резултата е смърт и те съдят за убийство. Няма начин да обхванеш житейските ситуации, защото те са много и става сложно даже и невъзможно. Застрахователите искат да взимат повече пари. Толкоз.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове