11 Юли, 2019 18:12 2 803 16

2.26 милиона души изплащат кредити

  • кредити-
  • българи-
  • бнб

При гражданите, най-голям е делът (61,5%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лева

2.26 милиона души изплащат кредити - 1

Всеки трети българин има кредит, а много от гражданите изплащат по два и повече заема. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва, че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

Към края на 2018 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,475 млн. кредитополучатели. От тях 2,266 млн. са граждани на страната, 99 хил. са юридически лица, 102 хил. са чуждестранни лица, които нямат ЕГН или ЕИК, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност.

При положение, че населението на страната е 7 млн. души, се оказва, че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите. В края на 2018 г. регистрираните кредити в информационната система на БНБ са 5,433 млн. броя на обща сума над 75,866 млрд. лв. Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми, пресмята в. "Труд".

Според данните на БНБ, банковите кредити към края на 2018 г. са малко над 3 млн. броя на обща стойност 54,7 млрд. лв. Оказва се, че близо 2,36 млн. броя са отпуснатите заеми от фирми за бързи кредити.
При гражданите, най-голям е делът (61,5%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лв. Това са заеми за покриване на неотложни нужди в семейството или евентуално за покупка на кола на старо, а не за по-сериозни инвестиции като в апартамент или обучение в чужбина, за които са необходими доста по-сериозни суми.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    24 3 Отговор
    Споко!Има ли магистрали ,ще има и завод до завода а вътре парите ги ринат с лопатата!
  • 2 Коровиев

    21 2 Отговор
    Това е целта. Да се заробят 80-те процента, защото само за това стават. Хората се делят на 80 - процентови ******* и 1 % управляващи, другите са дефектни.
  • 3 Сороснята

    35 6 Отговор
    До тук ни докараха Герберастите,на книга живеем прекрасно, в действителност мизерията е повсеместна за 80-90 процента от хората.И всичко това се случва в едно новосъздадено лицемерно, апатично БГ-общество където хората са озлобени един към друг и вместо да потърсят сметка от крадливите управляващи, бачкат безропотно и пак си ги избират

    Коментиран от #14

  • 4 СссереМ

    7 16 Отговор
    Ами като не могат да спестяват сега ще плащат,ще пълнят гушите на банкерите и те това е,никой не ги вързал с въжета да ходят в банките и да теглят мангизи,с две думи-га яде кифтетата не рива,сега що ревеш.

    Коментиран от #6, #16

  • 5 234ш

    13 2 Отговор
    В щатите и останалия бял свят е същото ако не и по-зле. Да не говорим, че дори и кола на лизинг да си вземеш или да имаш задължение по кредитна карта пак влизаш в тази група от 2,26 милиона длъжници.
  • 6 СссереМ

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Ти нямаш ли кредит, а спестовника?
  • 7 Реститут

    14 3 Отговор
    Нашенецът тегли пари за коли,но ако е за образование му се струват много и дума не дава да се обели.А. после за що тоя или оня взимал по 6-7 к.
  • 8 Коментар📝

    11 1 Отговор
    Баце:РАСТЕМ ШЕ МИ РАЗПРАВЯ
  • 9 абе с една дума

    14 3 Отговор
    ЖИВЕЕМ НА КРЕДИТ
  • 10 filo

    8 9 Отговор
    И какво излиза, да спестиш не можеш, но да плащаш кредит с лихвите можеш и пак управляващите виновни за това. Аман от идиоти.
  • 11 Townboy

    10 0 Отговор
    Няма лошо да вземеш кредит стига да можеш да го обслужваш. Само в България може да видиш човек с 900 лв заплата да кара БМВ за 15 000лв. Проблемът ни са многобройните фирми за бързи кредити с 50% лихва.
  • 12 Радо

    7 0 Отговор
    Ама никого не го бият с изпразнен фой по кратуната да взема кредити все пак - въпрос на избор!!
  • 13 Работещ

    2 3 Отговор
    И аз изплащам кредит, но не ме бърка.Вноската ми е 450лв и пак не си харча цялата заплата.Разбира се не се изхвърлям и си правя сметката.Имам приятели, които изплащат апартаменти и пак не се спират и ходят по екскурзии за по няколко хиляди по 3-4 пъти в годината и отделно на море.
    Не знам защо си мислите, че всички са скъсаняци като вас.
  • 14 Патил

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сороснята":

    Публикувано във факти.бг: До тук ни докараха Герберастите,на книга живеем прекрасно, в действителност мизерията е повсеместна за 80-90 процента от хората.
    .
    .
    Предпочитам така пред това да живея като 80-те в пълна мизерия, но партията да ми обяснява как съм много добре със 100лв заплата ама нямам кредит.Хаха!

    Коментиран от #15

  • 15 filo

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Патил":

    И тогава имаше кредити.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове