Last news in Fakti

11 Юли, 2019 19:41 4 493 28

Хванаха в измама 15 къщи за гости, собствениците ще връщат 4,5 млн.

  • къщи за гости-
  • десислава танева

Къщата на бившия зам.-министър на транспорта Александър Манолев е в прокуратурата

Хванаха в измама 15 къщи за гости, собствениците ще връщат 4,5 млн. - 1

15 от проверените къщи за гости на практика не работят като такива и техните собственици ще трябва да върнат изцяло получените субсидии, които общо са за 4,5 млн. лева. Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която представи резултатите от проверката на Държавен фонд "Земеделие". Тя уточни, че в черния списък са се оказали само 5,2 % от всички проверени 288 къщи.

От нередовните къщи 4 се намират в София-област, две в Благоевград, две в Пазарджик и по една в областите Варна, Видин, Шумен, Добрич, Ловеч, Пловдив и Разград.

При още 74 от тях са установени някакви нередности, но те са далеч по-дребни. Става въпрос за различни отклонения от заявените за изпълнение дейности. По думите на Танева санкциите за техните собственици варират от 5% до 15% максимум от стойността на платената подкрепаь съобщи trafficnews.bg.

Докладите от приключилата проверка ще бъдат предоставени на прокуратурата, която също ще провери случаите и ще прецени трябва ли някой да понесе наказателна отговорност.

Ресорният заместник-изпълнителен директор на ДФЗ Калоян Костадинов, който е ръководел проверките, обясни, че в рамките на две седмици. от 13 юни до сега, са направени доста обширни проверки на къщите за гости. Проверени са общо 1062 сключени договора. От тях 746 проекта са с вече изплатена събсидия, а 288 приключват тази година.

"При 15-те къщи за гости, които ще трябва да върнат субсидията, липсва категоризация за функциониране и документи. Това дава право на експертите да мислят, че тези къщи не работят и се използват за лични цели", заяви Костадинов.

Земеделският министър допълни, че са установени две къщи за гости, които имат общо с кметски роднини, но и двете са изправни и функционират по предназначение. Става въпрос за местните управници на Долна Баня и Луковит.

"Дали има конфликт на интереси не е предмет на нашата проверка, а на други институции", обясни Танева в отговор на въпрос.

По повод публикации в медиите за къща за гости свързана с кмета на Велинград, земеделският министър коментира, че къщата, споменавана в репортажи наистина не функционира като такава, но нейн собственик е местен бизнесмен, а не роднина на кмета.

Къщата на бившия зам.-министър на транспорта Александър Манолев е в прокуратурата, поясни министърката. Тя не работи като къща за гости и субсидията ще бъде изискана на 100%. Къщите за гости на Елена Йончева също са извън мониторинг, както тази на Манолев, затова тях ги проверява прокуратурата.

Една от къщите пък се оказала на родителите на служителка на ДФ "Земеделие", което не било упоменато коректно в декларацията за конфликт на интереси. Тази служителка не е участвала пряко в одобрението на документите за субсидирането, разкри директорът на фонда Живко Живков. Подобен случай е имало и в района на Пазарджик, където друга служителка на фонда пък рекламирала къща през профила си във фейсбук.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    29 2 Отговор
    Че им хванете Опинците! И ако има върнати кинти, ше са за чадър и Полет. Смех.
  • 2 Колкооо

    34 2 Отговор
    Само 15 не си платиха такса спокойствие. Далаверата за такава къща става с участието на доста "персонал" назначен от партията дето краде 10 години вече
  • 3 Сера Стата

    28 3 Отговор
    Крадливи ГРОБари, какво ни залъгвате с бушоните, а другите крадци,а ЦВЦВ?Къщи нямате, суджук не ядете,живеете без наеми,джипове.... и все дугите са корумпирани. Няма ли съд и прокуратура?
  • 4 ЗНАЕМ...

    15 1 Отговор
    Ако е на БАТКО И БРАТКО - САКЪН-НЕ ПИПАТЕ, другите отгоре , отгоре, ДА НЕ Е БЕЗ ХИЧ...!
  • 5 Холандия

    22 0 Отговор
    Да връщат всичко боклуците крадливи. Ненаядохте се вашата семка...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Behemoth

    11 0 Отговор
    Тъпата ТИКВА.проста не им е ходил на гости!
  • 8 Оппа

    31 0 Отговор
    На кой не не му е ясно, че в тази държава всичко е измама? Селянина с къща за гости няма да се сдобие! Земеделеца с субсидия също! Както и животновъдите! Това е държавата на измамниците, далавераджийте! Българино. Не учи! Не работи! Бъди мошеник за да си добре!

    Коментиран от #10, #15

  • 9 да де

    13 0 Отговор
    Строка 5г-мина ?!Каква правим?!.....
  • 10 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оппа":

    последното е основно изискване на ЕСъто,както виждаме от практиката.
  • 11 ТОЧКАТА

    12 1 Отговор
    Цецерон си го каза,,...Всичко е законно.Няма кой да ме накаже...,,Така е в демокрацията от американски тип.
  • 12 Майстор Манол

    12 0 Отговор
    Само 15??? А другите какво? Като ги гледахме по репортажите, не личеше да е имало туристическа дейност. Явно крак на гост не беше стъпвал. Може би само гости от божество нагоре, щото всичко си беше като за изложба или музей. Трябвало е само да отлежи при поставените лица.
  • 13 Бойко ефенди

    14 0 Отговор
    15 къщи за гости само в София- 4,5 милиона , а какво да кажем за цяла България , със сигорност държавата е ощетена с милиарди левове
  • 14 Смърф

    1 2 Отговор
    Ще ти е.ба майката!!!
  • 15 Райчо циганина

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оппа":

    Браво за точния и правилен коментар
  • 16 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор
    Нагъл, отвратителен, ушав шлифер с особена форма на главата тип каунЬ, Цецо Крадецо върни заграбеното, плати си данъците. Нареди се в списъка на най-отвратителните крадци в новата история на България, като почнете от Гоце, Р.Овч., Костов аборигенният индо-европеец, великият приватизатор, "Царят" нашия пъдар, който така ни оправи за 800 дни, заедно с неговата кохорта от крадливи юпита, че още не знаеме на къде вървим, Доган На@ран, другият специялист по " художествена гимнастика" , специялист в състезанието с обръчи, Р. Овч. "великият енергиен гуру" на бедната ни Родина, Пикащият във фонтаните с вторият си псевдоним, Маджо Вика Румен, изключително отвратителен нагъл номенклатурчик, безгръбначното мекотело мистър Бийн, Соломон Трабантски, Московския "изключителен" ваксинален комбинатор, " майката" на нацията , жената Шива, стругар, министър и неуспял кандидат президент, забравих хубавото и крадливо Наде, комунистката крадла Елена Поппарфюмеровна , не на последно место Тиквоций Едно, доказан бандит, който управлява държавата, както са го управлявали него във времето на групировките. Всички заедно с трътляците в Парламента във затвора. Това са крадливи, национални предатели!

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Е, Зайко...

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Зайко Байко многознайко":

    Измисли нещо НОВО, тая "трева" не ти ли омръзна...
  • 19 ,,Гербаджията,,

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Зайко Байко многознайко":

    а бе , я си гледай работата бре ,прост селянин такъв , аз съм мутра и ще правя каквото си искам

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Биде

    8 0 Отговор
    Добре де, проверявайте ли проверявайте! Ама защо преди месеци се сетихте че такива къщички - замъчета съществуват и ако не бяха разровили журналистите и не беше се размерисало нямаше и да знаем къде се изпаряват част от парите от ЕС
  • 22 Кочъ

    4 0 Отговор
    Къщите за гости построени с еврофондове след 5 години стават притежание на собствениците си..Закон...
    Затова и сега ги отварят за разглеждане.Всичко е приключило другарки и другари ,затваряй темата
  • 23 Тото Кратуно

    2 0 Отговор
    Ся да ги вкарат в земеделието където хората наистина ги заслужават.
  • 24 Кака Мара

    2 0 Отговор
    Къщата за гости на долнобанския кмет за близо 400 хиляди лева е разширение и надстрояване на неговия хотел. Долна баня е курортен град, а не село. Кметът е несменяем трети мандат/от2007 г/.,а малко преди това гепи базата на БГАБалкан, където работеше като домакин. Снахата му е в семейството от 6-7 години, а тя е собственик на хотела колкото аз съм атомен физик.
  • 25 таз

    2 0 Отговор
    баба яга що не се прибира у циганското село Сливен и да не се показва пред хора вече, че плаши?
  • 26 Гост

    1 0 Отговор
    т.е вие ми дайте 400 хилки да направя къща за гости, пък ако ме хванете ще ви ги върна?
    конфискация на имота + да върне парите!
    като им се бръкне изотзад до сливиците ще го усетят.
  • 27 Казуар

    1 0 Отговор
    Къщите за гости е огромна измама с европейски пари, от което се облагодетелствуваха близките до власта. При голяма част от къщите дейноста им е проформа. След пет години стават лична собстваност без ангажименти към европейското финансиране.
  • 28 гост

    1 0 Отговор
    А нещо за къщите на балдъзите на председатетеля на ДПС?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове