29 Юли, 2016 06:16 11 094 7

Чехия: по-лесно ще строят къщи

  • чехия-
  • строителство-
  • правила

Нови условия за строителството на къщи от частни лица предстоят да бъдат приети в Чехия. Ако това се случи на инвеститорите ще им се спести издаването на редица разрешителни, които в момента са част от строителния процес. Също така бюрократичната процедура значително ще се забави. Очаква се новите правила да влязат в сила през 2017 г.

Така например, за да се построи еднофамилна къща няма да е необходимо разрешение. Ще е напълно достатъчно само да се съобщи за това намерение в общината. Цялата процедура ще отнема не повече от 30 дни. Първоначално това правило ще важи за лица, които искат да си постят къща с разширена застроена площ не повече от 150 кв.м. Към момента, за да се построи къща, басейн или обикновена ограда е необходимо да се премине през тежка бюрократична услуга.

През 2015 г. в Чехия е започнало изграждането на 13 700 къщи, което е 10% по-малко спрямо 2014 г. Същото количество къщи са били достроени.

Към момента дори е сложно да се получи разрешение за поставяне на ограда. Освен, че трябва да има писмен официален документ от властите, трябва да има разрешение и от съседите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗП

    0 0 Отговор
    разширена застроена площ?!?!
  • 2 бойко тиквата

    0 0 Отговор
    Джурналистите са нагодили абревиатурата РЗП :)
  • 3 Корекция

    0 0 Отговор
    Статията е пълна с неточности.
    1. Терминът от ЗУТ е разгъната застроена площ.
    2. Не съществува термин "поставяне на ограда".
    3. Според вида на оградата се изискват и съответните документи, като не винаги това е свързано с изваждане на разрешение за строеж.
    4. Не винаги ни е необходимо съгласието на съседа
    и т.н. и т.н.
  • 4 бойко кратуната

    0 0 Отговор
    Виж м..го не признава проекти, разрешителни в махалата са застоили и тротоара. Ама са сигурен глас за изборите. Как тарикат депутата да им бутне коптора.
  • 5 WarInside

    0 0 Отговор
    и ко
  • 6 gost

    0 0 Отговор
    Няма да спра да се удивлявам на смелостта на журналистите да пишат за всичко, дори да не вдяват и грам от материята. Ще бъда много благодарна на г-жа Богданова, ако ми обясни и теорията на относителността. От години се мъча, но за нея няма да е проблем да драсне два-три популярни реда по темата.
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    А, госпожа журналистката, един съвет. Не винаги гугъл транслейт е последната инстанция по въпроса.