9 Август, 2016 08:03 9 133 36

Столичани ще съдят общината в Младост

  • строеж-
  • младост-
  • детска площадка

Хората от столичния квартал „Младост“ 1 планират да съдят общината в района. Причината е, че местната администрация е дала разрешение за строеж върху терен, на където от години има изградени детски катерушки и децата на живущите в квартала играят там. Протестиращите твърдят, че не е спазено необходимото отстояние на строежа от най-близкия жилищен блок и че процедурите са били осъществени без да бъде проведено обществено допитване.

„Ще се борим докрай!“

От години между блоковете 19, 20 и 21-и в столичния квартал „Младост“ 1 има изградена детска площадка. Тя е единственото близко място, където децата от квартала могат да играят. Но преди 2 седмици жителите виждат, че мястото е заградено и предстои строеж. Разбират, че върху детската площадка ще се изгради 4-етажно общежитие за работници. Това, според тях, не би следвало да е позволено от районната администрация, защото теренът е „зелена площ“. Другата основна причина е, че не е спазено отстоянието от най-близкия блок – 19-и и мястото за строеж.

„Не сме били уведомени, че ще има обществено допитване за строеж“, каза за Факти.бг Десислава Иванчевска, един от хората, водещи протестите в квартала.

Хората организираха протест, а кметът на район „Младост“ Цвета Авджиева дойде на място, за да разговаря с жителите. Тя обеща, че ще направи проверка по случая, за да се провери, дали има нередности в документите за строеж. След проведена среща между кмета на района и главния архитект на София Здравко Здравков стана ясно, че няма нередности и че теренът е частен и кметската администрация не може да спре строежа.

Кметът на район „Младост“ заяви, че са спазени всички процедури и в квартала са проведени 2 обществени допитвания.

„Щом кметът казва, че е имало списъци за тези събрания и че сме били уведомени, нека извади тези документи и ги покаже, защото ние тук  нямаме такива спомени, заяви за Факти.бг Десислава Иванчевска. Тя коментира, че хората от квартала ще заведат жалба срещу общината в Административния съд в София и че започват събирането на подписи в района. Следващата стъпка е завеждането на дело срещу общината в район „Младост”. „Оставаме без зелена площ, а държим на този терен. Няма да се предадем и ще се борим докрай“, заяви още Иванчевска.

Общината: Нека хората ни съдят

Теренът е бил реституиран през 2003 г., а година по-късно е продаден, заяви за Факти.бг кметът на район „Младост” Цвета Авджиева. Тя съобщи, че е било проведено обществено обсъждане до хората в квартала и то е разгласено предварително. „Имотът има всичките необходими документи. Нямаме основание да спрем този строеж, а теренът е частен. Единственият начин това да се забави е хората да заведат дело. Ако ние пък решим да спрем строежа, после собственикът или строителят ще заведат дело срещу нас“, допълни още районният кмет. Тя коментира, че приетият през 2009 г. подробен устройствен план на района позволява строеж на сграда за „обществено обслужване“ и в случая фирмата-строител се е съобразила с това, като е поискала разрешение за строеж за постройка, която да бъде общежитие за работници. „Опитахме се да го обясним на хората от района, но те не ни чуват. Освен това този протест се политизира“, заяви още Авджиева.

Фирмата-строител: Кой дава право на някого да се бърка в частен имот?

Фирмата, сключила договор за изграждането на сградата, е „Люкос инженеринг“. Дружеството се е специализирало в строителство и ремонт на пътища, изграждането на ВиК и ремонт и поддържане на водопреносни системи. Фирмата има завършени строителни проекти, сред които ремонт на път в Панчарево, ремонт на спортната площадка в Любимец и изграждане на интегриран воден проект в Кърджали. Дружеството е ремонтирало бул. „Ботевградко шосе“ в София, като има и богато досие от спечелени обществени поръчки за ремонт, рехабилитация на пътища и за реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа.

Столичани ще съдят общината в Младост

„Това е частен имот. Закупен е през 2004 г. След това подробният устройствен план си минава, собствениците на имота си правят необходимите стъпки, за да реализират имота и се провеждат обществените обсъждания. След това собствениците на имота се свързаха с мен, консултираха се, извадихме всички разрешителни и започнахме да действаме. Имам сключен договор“, заяви за Факти.бг Георги Тончев, който е управител на „Люкос инженеринг“. Той допълни, че всички процедури са минали и че хората от квартала не могат да имат претенции към имот, който е частен, особено след като е имало обществено обсъждане и я нямало никакви възражения.

„След като се вдига такъв шум, направо съм като ударен с мокър парцал, но какво да правя. Ще строим“, коментира още Георги Тончев.

Собственикът: Ще се строи!

Справка на Факти.бг показа, че собственик на имота е Мария Петрова. Имотът е закупен през 2004 г. "Изчакахме въвеждането на новия Подробен устройствен план, изчакахме всичко. Имаше корекции, приемане на документи, но в крайна сметка там по план се прие да има сграда, която да е за обществено обслужване. Просто всичко се проточи много дълго време – заповеди, протоколи, всичко вървеше бавно. Имаше две проведени обществени обсъждания, имаше дори обява за това във вестника. И какви са тези хора, които протестират? Те дори нямат официално гласуван Инициативен комитет!“, заяви за Факти.бг Мария Петрова. Тя допълни, че още когато е била в квартала, преди години е разговаряла с някои от хората в „Младост“ 1. „Аз съм от Пловдив. Отивам там и те ме питаха какво правя в София и защо не съм си купила имот в Пловдив, а съм дошла в техния квартал. Това ако не е дискриминация!“, коментира още Петрова и допълни, че не възнамерява да се отказва от изграждането на сградата въпреки недоволството на хората от квартала.

Общината: Гражданите не са ощетени, ще ремонтираме близкия парк

Кметът на район „Младост“ заяви, че много скоро в квартала започват ремонти на паркове и градинки, за да може повече хора да имат достъп до зелени площи за игра и отдих. „Съвсем близо до блок 18 и до блок 20 имаме изградени детски площадки. Едната детска площадка започваме да я реновираме, така че хората не са ощетени от страна на детска площадка. Съвсем скоро започваме и изграждането на парк „Въртопо“, заяви още районният кмет. Проектът за ремонта на парка е изработен и е внесен за съгласуване в общината, след което ще се обяви процедура и ще се започне още от тази година изграждане на първата част на ремонта – на алеите, достъпи за хора в затруднено положение, осветление, видеонаблюдение и почистване от растителност. „От този парк ще имаме връзка чрез моста, който също ще бъде конструктивно укрепнат, с отсрещната страна – квартал „Студентски град“, където започва строителството на спортен комплекс. Така че живеещите в квартал „Младост“ 1 не са ощетени откъм детски площадки“, заяви още районният кмет. Оказва се обаче, че и това може да не се случи скоро, защото се очертават проблеми, които значително може да забавят и ремонта на парка.

От трън, та на глог

Оказва се, че има проблемни терени, които пречат на реновирането на парка. Паркът обхваща територии от кварталите „Младост“ и „Студентски град“. За тази година е предвидено обновяване на 8 декара от парка, които се намират на територията на район „Младост“. Те са общинска собственост и няма проблем реконструкцията им да започне.

Проблемът е в другата част на парка – в „Студентки град“, където се оказва, че терени, които са частна собственост и стопаните им искат да строят. За някои от тях преди години са издадени разрешителни за строеж, стана ясно от обясненията на главния архитект Здравко Здравков и на председателя на комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева. Според арх. Здравков няма как да се разреши застрояване, след като законът не го позволява.

Столичани ще съдят общината в Младост

Междувременно в интернет тръгна и петиция срещу застрояването, която събра над 1500 подписа. „В момента текат няколко процедури за отнемане на терени от парк, а Общият устройствен план предвижда застрояване на над една пета от терените, предвидени за него. Ние сме против всякакви опити за унищожаването на тревните площи и растителност. Настояваме за промени в устройствените планове, предвиждащи изграждането на постройки“, заявяват инициаторите на подписката.

Оказа се, че за територията на парка няма влязъл в сила Подробен устройствен план и затова столичният кмет Йорданка Фандъкова нареди на главния архитект да започне работа по изработването на ПУП.

Случаят в квартал "Младост" не е първият

Случващото се с детската площадка изобщо не е прецедент в столичния квартал „Младост“. Тези проблеми водят началото си още след като са били национализирани земеделските земи в района и върху тях са били построени жилищни квартали, а след това поземлените комисии и съдът възстановяват земите на собствениците в реални граници, без да се съобразяват с разстоянието между блоковете. Така например през 2008-а година след подписки бяха върнати за повторни обсъждания и частично променени устройствените планове на кварталите „Мусагеница“, „Дружба“, „Младост“ и „Студентски град“.  Същата година отново след подписки и протести на живеещи в „Младост“ тогавашният кмет Бойко Борисов издаде строителна забрана за границите на територията на района. Мораториумът действа до влизането в сила на одобрения Подробен устройствен план. Под гражданския натиск бяха отменени близо 80% от планираните нови сгради за строеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио Ангелов

    0 0 Отговор
    Докато ни управлява мафията ще е така!!!
  • 2 sszzz

    0 0 Отговор
    през .. им е за протестиращите хорица. Нали кмета е прибрал комисионото.
  • 3 Живеещ в Младост

    1 0 Отговор
    Като живеещ в квартала ще протестирам и ще им преча колкото мога повече. Тези бабаити застроиха всяка полянка и зеленина в квартала.
    Нямам къде да си разходя кучето, няма къде да се разходя с жената.
    Чисто безобразие !!

    Коментиран от #13

  • 4 Краси

    0 0 Отговор
    Ето една от причините, наред с много други, поради които никога няма и да си помисля да си купя апартамент. Особено в София.

    Дори и по някакво невероятно чудо към днешна дата да има достатъчно широки улици, паркинзи и зелени площи, това изобщо не означава, че след примерно 5г няма да забият още един блок на 3м от твоя и всичко да си е..е майката!

    Никога няма да ми стане ясно, кой си купува жилища по тези места, и най-вече за какво?! Че ги и изплащат десетки години!!!
  • 5 Идиоти

    0 1 Отговор
    Не са ви виновни управляващите, а вашия пошъл начин на мислене. Все нещо ви се полагало, все нещо ви било отнето. Не на вас, другари, е отнето, а на законния собственик!
    Детските площадки са изградени върху частни терени и затова, че вие сте ги ползвали толкова години безплатно трябва най-малко да замълчите, да не говорим, че трябва да дължите на собствениците парично обезщетение. София е една от европейските столици с най-много паркове. Но друго си е да пуснеш детето само пред блока и докато си лакираш ноктите да се изпровикваш от балкона, аре аман от кифли...

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    0 0 Отговор
    това е нормално. идете в европейска столица и търсете полянки! просто няма? това е тенденцията във всички големи градове в света. Хората хем искат в столицата хем да имат полянки. Хем газта до края, хем душата в рая. Не може! Ако искат полянки, да живеят в предградията.
  • 7 гост

    1 0 Отговор
    Много си прав НЯМА ТАКАВа ДЪРЖАВА !!! Аз имам натурален акт за земеделска земя и не мога да си я взема !!! Изтървали сме срока! А за БОКЛУЦИТЕ МУТРИ няма проблем тяхна е съдебната система полицията !!!!
  • 8 бай Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Идиоти":

    ако ги няма тия зелени площи кво ще дишаш а ей заради такива собственически мисления сме стигнали до тука дайте да разкопаем всичко и да го о.ерем щото се вижда че в това сме мноого добри общинарите знаете ли колко им пука за нас те за един или два мандата ще си направят пари и ще се изнесат от София в покрайнините на въздух а за нас х.. а тъпото в случая е че хората съдят държавните институций и кой плаща накрая пак ние то и затова общината вика нека ни съдят хахаха ми така е като ни бъркат в джоба за кво ли не и накрая като отидеш за нещо при тях ти викат ела утре аз от 25 години като видях накъде вървиме съм за закриване на Държавата както се викаше в един стар виц нека последния да затвори вратата
  • 9 tellthetrue

    0 0 Отговор
    така е за съжаление. за това бягай близо до софия. баровците го направиха. малка къщурка на панчерево, лозен, бояна ако живееш в люлин примерно. младост е голяма гъчканица. сега ще спънат този строеж евентуало, но вратички ще се намерят. вече се появиха доста нови блокове залепени дори до 50 годишните коптори които ще започнат и да събарят след 20 30 години така, че мислете бързо. предприемачите много добре го знаят. цените на новите блокчета които им струват 200 или 300 евро на квадрат, зависи колко си взел мястото ще стигнат до 1500 евро заради голямо търсене. искахте запад ето ви. ще стане като в германия, холандия там почти всички са под наем. парите и имотите са в шепа хора.
  • 10 dogost

    0 0 Отговор
    до коментар 7
    разбирам негодуванието ви и с цялото ми уважение, но да няма такава държава до като има неграмотници ще има и тарикати.
    НОТАРИАЛЕН е акта не Натурален. натурално са ви дали една студена вода като са ви излъгали за срока. това няма давност.
  • 11 до 6

    0 0 Отговор
    Хмм във Виена е пълно с паркове и градинки. В Берлин също имаше много. Не разбирам какво точно имаш в предвид?
  • 12 НЕЗАВИДИМ

    0 0 Отговор
    МАФИЯ!!!!

    СКРИХА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ ПРЕЗ 2008-2009!

    МАФИЯ!!!!
  • 13 Реститутка

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Живеещ в Младост":

    Нахалник! Щял да протестира, кой си ти, че да казваш какво да прави собственика със собствения си терен?! Извади пари, купи терена и прави с него каквото искаш- разхождай си кучките там,или си паркирай 30 годишната бръкма на него. Неотдавна погражданените панелкаджии седнали да се разпореждат с чуждите имоти, протестират чак. Да не седна аз да протестирам, щото не съм съгласна с това, което правиш ти в миризливата ти разпадаща се панелка, която апропо са построили върху терените, които родителите ни са закупили. После ми връщат 1/20 от имота, а на обществено обсъждане ми се точат като свински черва такива хорица като тебе да ми мрънкат, че нямало къде да паркират ако се построи блок върху частния ми собствен имот. Блок ще има и още много други ще се построят! Кучетата си лаят, керванът си върви. Панелкаджиите нямат власт върху чуждите имоти, колкото и да се пеняват и да цвилят и цвърчат като недозаклани прасета, блок ще има и още много други като него ще се построят! ХЪ ХЪ ХЪ ХЪ ХЪ

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван

    0 0 Отговор
    Същото трябва и за парка пред общината в Младост 3. Кой разреши да се строи там кафене в центъра на парка?
  • 16 дада

    0 0 Отговор
    Кметицата Цвета Авджиева е корумпирана открай време и участва в схеми. Освен зет й, трябва да се провери и връзката и с 25 ДКЦ. Младост прилича на следвоенна бомбандировка, а тя иска да застроява всички детски площадки и зелени площи. СРАМ И ОСТАВКА ВЕДНАГА!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Ще ви издам една малка тайна.
    В момента България се мести в София.
    Всеки "пришълец", бива добродушно убеждаван от брокерите че Младост е като Лас Вегас.
    Така че - честито, и да ритате все тая.
  • 19 Жоро

    0 0 Отговор
    Много правилно, частен имот ще си прави човека каквото си поиска на него, детска площадка било глупости има две катерушки и тревата обрасла по един метър а сега лъжат, че хората от блока го подържат пълни глупости аз живея там и много добре знам колко подържат, нищо не подържат. ТОВА Е ЧАСТЕН ИМОТ
  • 20 Реститутка

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Типичната реакция на панелкаджията- поради неспособността да се изрази аргументирано, последователно и културно, прибягва до вулгаризми, обиди и просташко- махленска междуличностна саморазправа. И все пак не бива да ги съдим твърде строго, а да сме снизходителни към панелните хорица. Все пак те водят един незавидин живот с изключително нисък стандарт. Все пак ако си израснал в панелка си белязан за цял живот, а първите ти детски спомени са именно от бащината къща от едроплощни сглобяеми стоманобетонови елементи.

    Коментиран от #25, #28, #31

  • 21 Иван

    0 0 Отговор
    България е потънала в корупция и то на най високо ниво!Не от вчера или от онзи ден има такмива случаи.Апетитните имоти се продаваха още в годините когато всички "скачахме" по площадите.Просто някой хора си вложиха парите откраднати от народа и се спотайваха досега.Съгласен съм че граждански натиск трябва да има и то сериозен ,иначе сме обречени на тотална и безнаказана самоуправщина.Не е редно да се продават детски площадки и който го е допуснал според мен трябва да си понесе наказанието предвидено от закона!
  • 22 kuku

    0 0 Отговор
    Панелните талсъми в действие. Панелният талсъм е странна порода пра-историческо животно: Притежава собственост, която не е негова, плаща парно, но не си сменя дограмата, ползва паркинг и не плаща наем, тупа килими пред блока, а не го интересува какво мислят съседите? Панелният талсъм има племенно чувство, но не си плаща за чистачка и подръжка на асансьора като мие кацата в общото мазе, където няма водомер. Туй е изчезващ вид "троглодит" за който, ще се разказват легенди след векове...
  • 23 Простотии недоклатени

    0 0 Отговор
    Хм, още в самото начало е допусната нагла гавра. Реституираните парцели не е трябвало да се връщат в реални граници и на същите места, а да бъдат заменени със съответни по стойност и размер места в близки столични райони. Само че никой не го е интересувало и резултатът е този. Самата площ на детската площадка е вероятно поддържана както всяко друго обществено благо в България - никак, но пък си представете отстояние от прозорците на отсрещната сграда 3 м. и как ще се радвате на пърдежите на работниците отвътре лятото или на пиянските свади (да уточним, работниците на тежка физическа работа са обикновено възрастни мъже, често роми, вечер предимно се пие, а в събота и неделя още повече, така че пиянските свади са логично следствие).

    Аз също не съм любител на панелките, но живеещите в градовете някъде трябва да живеят, нали?! Панелки има в цяла Източна Европа и в Прага, където живея, са много добре санирани и удобни за живот. Едните били панелни таласъми, а другите какви са? Изразявате се като милионери и милиардери, а вместо с полезни неща се занимавате с четене и писане във факти.бг?!

    Иначе и аз не съм фен на споделения "комфорт" на панелката. Ползват се общи ток и вода за частни цели, но се плаща от всички живущи. Постоянно се празнуват рожденни дни или други празници и то така, че поне 1/4 от панелката е ангажирана, разбира се, без никой да ги пита. Тръгнеш да събираш пари за ежемесечната поддръжка и общи разходи - този го няма, онзи няма пари, трети не желае да плаща...

    Коментиран от #27

  • 24 niki

    0 0 Отговор
    Навремето нали са ви обезщетили за имотите. Апартаментите в които живеете откъде са. Какво търсите сега? Какви терени между блоковете?
  • 25 гостЪ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реститутка":

    я кой говорел за аргументирано и културно... миризливи панелки, бараки... изчезвай бе
  • 26 Гостъ

    0 0 Отговор
    Че това е стара схема. В Пловдив колко детски площадки се превърнаха в жилищни кооперации, че даже и без улица до тях, но с гаражи.
  • 27 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Простотии недоклатени":

    Всъщност каза това, което аз казах без никаква разлика? Забрави само едно нещо. Повечето обитатели на такива комуналки наистина са талсъми, защото не са собственици и живеят все още на държавен наем, който е около 58лв на месец и съответно не го плащат редовно, отделно сметки за парно,вода и ток висят от години, което според теб е умилително - според мен е" дребен тарикатлък", защото пред повечето блокове автопарка е минимум 2007г? И, хайде моля да не си обсъждаме финансовото положение анонимно и през граница- "другарю" от Прага!? Докато, не се уважава частната собственост сме обречени на беднотия и беззаконие!

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бидона

    0 0 Отговор
    Въпроса е кога, ще ги видим тези нещастници в затвора?Трябва да направим нещо по въпроса, не може да стоим и да мълчим!
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    В злобата си си направила правописни грешки!:)
  • 31 profesora

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реститутка":

    Сигурен съм,че си някоя лелка,която е много силна единствено по форумите!
  • 32 Реститутка

    0 0 Отговор
    За всеки е ясно, че последните два коментара писани с разлика от 2 минути идват от едно и също лице. Поне си избери един псевдоним под който да се изявяваш. Или в панелката имате само един човек с компютър и всичките го ползвате да пишете в интернет от него. И този, на когото е компютъра е професор (според стандартите на панелкаджиите), а гост е в действителност негов гост от по- долния етаж на панелката. Понеже в цялата панелка само един може да си служи с компютър и респективно с интернет- точно като в едноименната комедия/ сериал етажна собственост. А относно възрастта ми, виждам, че тук се дебатира на ниво възраст и външен вид, сексуалност, а не на ниво възгледи на индивида, но от панелните хорица- толкова, малко, но от сърце, както се казва. Все пак за да спите спокойно, колкото и невъзможно да е това в тясната панелка- не съм лелка, на 24 години съм, реституирам имоти от баба ми и дядо ми.
  • 33 Един реститут

    0 0 Отговор
    Поздравления за автора на статията. Ясно описана хронология и всички гледни точки. Само ще отбележа, че в района на Окръжна болница живеят преобладаващо тъмночервени комунисти и те частната собственост я броят за обща. Защо просто не съберат пари и не платят градинката на пловдивчанката? Защо общината, т.е. всички данъкоплатци, трябва да плащат отчуждаването на този имот - като гледам натам тръгват нещата.

    Коментиран от #34

  • 34 до тъпунгера под мен

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Един реститут":

    Трябва общината (т.е. всички) да платят за градинката, защото не е редно площи, отделени според общите устройствени планове като "зелени", да се застрояват. На всички им е ясно, че лакомията е водеща, но в случая (а и в много други подобни) интереса на живеещите в квартала трябва да е над личния интерес на някои лакоми служители в общината и някои лакоми реститути.
  • 35 Простотии недоклатени

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "kuku":

    Автопарк от 2007?! Официалната статистика дава около 44% на колите над 20 годишна възраст, а ти ми обясняваш как возилата са предимно 7-8-9 годишни... Какъв е %-тът собственици на панелни жилища в България не знам какъв е, но със сигурност държавата и общините НЕ СА собственици на такъв голям брой жилища. Дребните "умилителни" тарикатлъци никога не съм ги понасял и търпял, така че не си спомням с добри чувства за "хубавите съседи" и техните дела. Обаче!

    Проблемът е явно, дали живееш в къща, вила или панелка. Вилата и къщата често са от онези типове жилища, за които не важат много от благата на цивилизацията - ток от генератор, вода от кладенец, липса на канализация и ползване на септични ями. Бълхи от преминаващи животни, гледане на кокошки и прасенца в региона, отдалеченост от града и съответно време да се достигне до работа. Вярно, няма съседи, но често няма и Интернет. Дали това е много за предпочитане?!

    Мнозина ми се хвалят - живея на 10 мин. от града, дишам чист въздух. Да, а после гледам лелята от Априлци (защото е наистина оттам) как работи за 400 лв. месечно. Е, ще я посрещнат с колата и за 1/2 час ще я закарат до селото, извинявай, вилната зона, където ще диша чист въздух. А после?! Пак ще работи за 400 лв. на месец.

    Затова ти казвам - говорите като милионери и милиардери, а реално никой милионер и наистина заможен човек няма да седне да пише.

    Коментиран от #36

  • 36 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Простотии недоклатени":

    >Какъв е %-тът собственици на панелни жилища в България не знам какъв е, но със сигурност държавата и общините НЕ СА собственици на такъв голям брой жилища. < Собствениците на панелно строителство не са собственици на 100%, защото по пост.соц закон притежават единствено посредством договор за покупко продажба (рядко нотариален акт) стените,тавана, пода и мазето, рядко общи части, но не притежават идеална част от парцела и прилежащите терени към сградата. Това ме навежда на мисълта, че държавата е притежател на 50% от собствеността на талсъма.? Останалата част от поста ти са битовизми с лели,тетки и други роднини от село, което в случая не е релевантно, защото става въпрос за София.