Last news in Fakti

8 Август, 2016 17:37 1 876 2

Повече жилища в по-малко сгради

  • нси-
  • жилища-
  • експлоатация
Повече жилища в по-малко сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 520 е броят на сградите, които са въведени в експлоатация през второто тримесечие на 2016 г. с общо 2248 жилищни единици в тях. Това е ръст от 3.2% при сградите пуснати в действие и 15.6% при апартаментите в тях, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

От въведените в действие сгради най-висок е процентът на тези със стоманобетонна конструкция – 69.1%. На второ място са тухлените – 28.2%, а делът на панелките е едва 0.2%.

За разглеждания период най-висок е делът на въведените в експлоатация къщи – 72.6%. Този на жилищните сгради е 15.3%.

Разглеждайки по градове пуснатите в експлоатация жилищни сгради, то най-висок е техният брой в областите Пловдив - 81 сгради със 196 жилища в тях, Бургас - 80 сгради със 733 жилища, и Варна - 79 сгради с 653 жилища. Най-много се строят жилища с две стаи – 39.1% е ръстът на годишна база при тях. На второ място със 27.9% са тристайните апартаменти, а третата позиция е за жилищата със 6 и повече стаи – 2.7%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през второто тримесечие на 2016 г. е 189 000 кв. м, или с 1.8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2015 г., а жилищната площ се увеличава с 5.8% и достига 121 700 кв. м. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 95.4 кв.м през второто тримесечие на 2015 г. на 84.1 кв. м през същото тримесечие на 2016 г.

Повече жилища в по-малко сгради

Повече жилища в по-малко сгради

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по
области през второто тримесечие на 2016 г.

Повече жилища в по-малко сгради

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фют

    0 0 Отговор
    Прост народ сме повечето бълхари тук... опразнихте селата и къщите на дедите си, за да се натикате в малки кутийки и а се правите на велики баровци? И за чеп не ставате повечето, не искате да си оправите къщите по селата, да си насеете доматки и картофки ид руго, сутринта си хвани рейса или колата по няколко човека и си идете на работа! ала прост народ слаба или нема държава... на какво ви учеха дедите ви бе, туземци с манията за величие? Какво ви учи Омуртаг, Тервел...? не бягайте от земята си, тя ви храни, тя ви пои, тя ви пази! не ддавайте ни педдя земя на чужди агрессори ако ще век война да бъде! а вие? вие подарихте чрез загубените проажни политици и заспали ченгета охрана на чужденци и злато и къщи и земи? кому се сърдите бе? Бачкайте като сте с робски манталитет на чужи и местни работоатели за мижави заплати, като не искате а си разработите и да си оправим сами живота, не чувате! вместо а разстреляме враговете законотворци и да си оправим законите и да си развием дребното средно производство вие се врете в мижави кутии и плащате по хиляди евро за ена, а къщите си продавате за трохи, с дворовете и ивентара, накуп? имали сте коефицент на интелигентност 33-ти в света, четох? Аз не бих ви дал и препоследно място! Не, че съм интелигентен, но принципите ми са древни и неотмиращи. А вашите какви са? Днес да е кеф а утре м..ната му.... Така ли е?
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Фют, Вие на село ли си живеете или просто така си пишите, "по принцип" кое е добре и кое е зле?
    Ако е "по принцип", не е лошо да се живее на село, близко до земята - свежи домати, краставици, тиквички ..... Но с колата или с автобуса ще ходят и ще се връщат децата от училище? Освен домашни зарзавати какво друго ще предложиш на децата си с селския си доход. Той и за бензин до града няма да стигне.... така че дори на училище няма да могат да ходят!