26 Август, 2016 06:16 15 358 27

Русия: При грешка в сделка с имот плаща нотариусът

  • нотариус-
  • застраховка-
  • русия

Интересна промяна беше приета в Русия относно търговията с недвижими имоти. Тя защитава всички, които са се обърнали към услугите на нотариус при продажба, покупка или наемане на недвижим имот. В закона е записано, че нотариусите са задължени да застраховат професионалната си дейност минимум на 5 млн. руски рубли.

С други думи, ако нотариусът е сгрешил в процеса на офорямне на сделката, в резултат на което някоя от страните загуби жилище, пострадали няма да има, а на практика всички загуби ще бъдат компенсирани. Според анализатори, друг толкова сигурен начин за защита на страните при оформянето на документи не съществува.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    0 0 Отговор
    похвално!!!
  • 2 Иванова

    0 0 Отговор
    Браво,но тук нотариусите са мафия,няма да се въведе.За съжаление.
  • 3 Лазарова

    0 0 Отговор
    Браво на братята руснаци. Точно така се прави.
  • 4 Оцентел

    0 0 Отговор
    И брокерчето да отговаря солидарно, а не само да прибира 3% комисион (без ДДС!) от продавача и пак толкова от купувача! В крайна сметка именно брокерите изначално престъпно и изцяло умишлно подвеждат купувачите за парамтерите на имота, собствеността и евентуалните тежести.

    Коментиран от #11

  • 5 Пострадал от Нотариуси

    0 0 Отговор
    В България НОТАРИУСИТЕ са най големите лапачи с голямо лоби.Всички имотни измами са узаконени от тях без никакви наказания защото за тях няма закони,дори и нотариалната камара е зад гърба им.Никога няма да се оправим.
  • 6 Аяжо

    0 0 Отговор
    В България отдавна е така. Всеки нотариус има застраховка.
  • 7 Нотариус

    0 0 Отговор
    Всички сте много неграмотни и се изказвате без да се образоване. При нас отдавна е така.
  • 8 иии

    0 0 Отговор
    А Вие, защо ползвате услугите на "брокерите", щом сте против тяхната дейност. Ползването на брокер в България не е задължително. Проблема е там, че Вие искате някой да ви свърши работата, но без пари. Това е наследство от комунизма и комунистическото мислене. Според вас всички са мошеници с изключение на Вас самите.
  • 9 Ял дървото

    0 0 Отговор
    Преди години агенция за имоти ми намери имот(земеделска земя) и ми препоръча нотариус да изповяда сделката.

    Речено сторено купих имота. Но след три години поради недоглеждане на нотариуса съдът ми отне закупеният от мен имот който се оказа че,ми е продаден от продавачи измамници.

    Съдът обяви моята покупка за нищожна и иззе закупеният от мен имот и го върна на законните му собственици.

    От измамниците нямаше и следа , опитах се да предявя иск срещу нотариуса допуснал грешката за да ме обезщети нали имали застраховки но той нотариуса ми отговори че,за да ми се изплати сума от неговата застрахователна компания аз трябва да го осъдя него.............
    А кой съд ще осъди нотариус ,никой.Направих няколко жалки опита и пих една студена Вода.

    В България нищо не е такова каквото изглежда законите не работят за малкия човек.
  • 10 Янко

    0 0 Отговор
    Така трябва да стане и у нас и всички брокерчерта да ходят да си търсят работа и без това нищо не вършат освен да отключват жилищата за оглед!
  • 11 Кърмчия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оцентел":

    МЕЕЕЕК! Тук комисионната е 1%!!!!!
    Поне в Москва - продал съм поне 20+ имота собствени и към 100+ чужди. Никога не ползвам брокер, но се консултирам постоянно с адвокати и следя промените. Разбери ме - работя със сделки над 500 000 $ и няма как комисионната ми да е 3 % ако искам да продам нещо, което не е мое, затова си взимам 1% и почвам следващия!
    В БГ ги има много такива заблудени, но пък при вас е събитие в живота да направите такава сделка и си мислите, че 3-те %-та са закон за брокера :)))) Последният път в който продадох мезонет в центъра на Москва комисионната ми беше 30000$ , а понеже уредих и удобно паркинг-място гепах и още 5000$ (вярно преди санкциите беше ама още ме храни) Така че тея 3 % ги повтаряй само за България, защото когато покупките са на стойност 7 цифрена сума, комисионната много бие в избора на брокер!!! А за въпроса със нотариусите - те и досега си бяха черни работници поемащи цялата отговорност! Нищо ново няма в тоя закон за брокерите в Русия!

    Коментиран от #12

  • 12 Бидона

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кърмчия":

    Ейй ти си бил голяма работа бе вярваш ли си?
  • 13 111

    0 0 Отговор
    То по пътя на логиката, и строителя трябва да отговаря солидарно, освен нотариуса и брокера, а също и агенцията по вписванията...най-вече те. Миналия месец, пускам УВТ, всичко е ток, проверила съм го до девето коляно, ТЕЦ, вода, ток, всичко. Купувачите ми бяха на почивка, чакам ги да се върнат след три дена и в петък да четем ...и познайте две възбрани, една след друга в два различни дни, за които продавачът ми съобщава ревейки (дори не знае, че е осъден) и чакаме 10 дена!!! да бъдат вписани, да си извадя нови тежести, за да излезнат и така да четем...това нормално ли ви се струва? На 01.09 ще вписват дата 12.08, това нормално ли е? Как да го провериш, къде, на кого да разчиташ и как да продадеш имот на купувач и той да е сигурен? Само с доверителна сметка, ама много често купувачите дават десетки хиляди за имота и накрая им се досвидяват едни 1000 лева за специална сметка.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "111":

    офф, пак ли ще изтъкваш колко е отговорна твоята работа? Без теб цената е -6% (минус шест процента)
  • 15 Възмутена

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против брокерите и процентите им, но да си вършат работата, както трябва. Преди години купих имот. Собственика искаше да минем през агенция, въпреки, че аз го открих сама. Речено - сторено. Мързеливата брокерка, прибра парите и както разбрах по-късно, не само че с нищо не помогна, но така обърка нещата, че беше необходимо после да доказвам, че половината от двора е мой. Неграмотна, проста и алчна, но със самочувствие - отврат. Не им се доверявайте хора! Проверявайте си нещата сами, за да нямате неприятности после.

    Коментиран от #16

  • 16 you

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Възмутена":

    Работата на брокерите не е да се занимават с тези неща, за това си има адвокати. Брокера трябва да намери жилище по твоите изисквания, но не и да се занимава с правните неща около сделката.

    Коментиран от #18

  • 17 Нотариус

    0 0 Отговор
    Прочетох тази публикация с най-голям интерес, както и коментарите под нея и ми стана тъжно.Скъпи журналисти и читатели и коментиращи, има един български закон, който се нарича Закон за нотариусите и нотариалната дейност обнародван ДВ, бр. 104 от 6.12.1996 г., в сила от 6.01.1997 г., в който има един член, цитирам: „ Застраховане-Чл. 30. (1) (Предишен текст на чл. 30 - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Нотариусът се застрахова за времето на своята професионална дейност за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на неговите задължения, както и на задълженията на помощник-нотариуса и служителите в нотариалната кантора. Минималният и максималният размер на застрахователната сума се определят от Нотариалната камара.
    (2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Нотариусът е длъжен в 7-дневен срок от сключването на договора по ал. 1 да представи в Нотариалната камара копие от застрахователната полица. „В допълнение българските нотариуси поддържат и гаранционен фонд за обезщетяване при настъпване на непокрити от задължителните застраховки рискове или при изтекли и неподновени застраховки.
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "you":

    ''Брокера трябва да намери жилище по твоите изисквания'' - ами аз не искам брокера да ми намира жилище, намирам си го сам. И не е необходимо да плащам 6% комисион на някой който ще отключи вратата и ще ми каже: ''тук е кухнята, това е банята......''
    Мерси, нямам нужда от тази помощ.
    Ако продавам, също искам да е без брокер. Брокера само надува цената и купувачите спират да звънят.
  • 19 Брокер

    0 0 Отговор
    Уважаеми купувачи, вероятно сте чували, че информацията е ценна.Не мислете, че плащате 3% за да ви се отключи имотът.Това е смешно!! Я се стегнете малко.Плащате си това,че се възползвате от информацията,събирана от някой друг доста дълго време.Е,няма как да ви я дадем безплатно....Или пък съберете си я сами,прав ви път....Защо ни звъните с въпроси тогава??

    Коментиран от #20, #22

  • 20 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Брокер":

    Кой ти звъни бе? Май много на сериозно се взимаш? Напротив, вие притеснявате нон-стоп продавачите и после пускате обяви от тяхно име, вие тичкате с измамното ексклузивно договорче при продавача нали? Договорчето, което защитава само твоя комисион. Ами ако не ми продадеш апартамента в уговорения срок? Ще ми платиш ли неустойка? Профи, я ми кажи ти кое брокерско училище завърши???? Кой ти каза че си брокер??? Каква информация събра ти?? За кое ? Кой ти иска информация на тебе, или по скоро ти чакаш поредния баламурник да се закачи на въдицата ти????
  • 21 Брокер

    0 0 Отговор
    Ето,пак много въпроси...Хаха.Щом ще сме на ти,добре.Ти вероятно пишеш от позицията на продавача който е решил сам да продаде имота си.Но,съгласи се,че има и купувачи,които търсят имот.А повечето от добрите оферти са дадени в агенции за недвижими имоти.Има процент и от частни лица.Вероятно не си търсил,само си продавал.В някои градове,да намериш добър имот е трудна задача.Когато звъни купувача и пита имате ли тристайни в едикойси квартал,това се нарича търсене на информация.Дразни те нещо,вероятно нашите доходи.А за степента ми на образование,възможно най-високата е:Магистър.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Брокер":

    и не са 3% ами 3+3 = 6%, защото искате от двете страни комисион. Тези 6% всичките излизат от джоба на купувача защото той дава парите, което значи че ти надуваш цената с тези 6%. За цената на един имот, това е солидна сума. Някои хора доста дълго време изплащат на банката тези 6% не мислиш ли? Не се ли чувстваш малко нагъл?
  • 23 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Брокер ":

    Въпросите са неудобни нали? 3+3 = 6% нали? Колко живота си утежнил с твоя %, и дали е само толкова??? Как ти защитаваш 2 противоположни страни в една сделка? Я ми го обясни че чак се почувствах малък, да говоря с един магистър? :)
  • 24 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Брокер ":

    В еди кой си квартал, като търся тристаен, двустаен или къща.........просто задавам данните в търсачката, много е просто. Звъня, откривам собственика, гледам, договарям и купувам ако ме устройва. Ти и твоите 6% може само да сте ми в тежест.
  • 25 Брокер

    0 0 Отговор
    Съвсем не е задължително да се купува или продава с брокер.Това е за хора,които ценят времето си.За да спиш спокойно,нека ти кажа, че не съм имал клиенти,които да не са платили с удоволствие, и доволни и щастливи от свършената работа са ми пращали още клиенти....

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Брокер ":

    Странно, аз пък не съм чул добра дума за нито един брокер, защо ли?? Имам няколко познати и приятели, които си купиха имоти с ''любезното съдействие'' на брокери. Всички те, след това се научиха да псуват добре, съжаляват и се чувстват прецакани, особено тези с кредитите.
    Таааа, искам да те успокоя, аз си спя спокойно, защото не съм прецакал никой, а ти? Спиш ли спокойно?
  • 27 Среден

    0 0 Отговор
    Истината е там някъде между "Гост" и "Брокер". Истината е, че брокерите не са цвете за мирисане. Продавачите (особено по незнаещите) и те са странни, понякога съвсем съзнателно си искат сделката да мине през брокер, все едно там
    е имат 100% сигурност. Обаче "Брокерчето" иска единствено и само да си лапне комисиона (и от двете страни). От 9 кладенеца вода ще донесе, само и само да си взема 3-те % (или 3,6% с ДДС). Толкова бърза, че ги иска и от двамата още на предварителен договор. Според мен редно е след Вписване на сделката де се иска комисиона. Отделно "брокерчетата" са много мързеливи и гледат да работят по час-два на ден. Когато има сделка и продавач и купувач бързат, тогава не е лошо да поработват по 8 часа, за да си заслужат и парите. Да не говорим как задържат често информацията между продавач и купувач, с цел изгода. Дори не желаят да ги срещат, случайно да не вземат двете страни да се договорят за по-ниска цена, че видиш ли комисиона ще намалее. Те така...