Last news in Fakti

14 Септември, 2016 12:36 11 190 6

Бившите „Царски конюшни“ заменени за 2 етажа от административна сграда в кв. „Изгрев“

  • царски конюшни-
  • собственост-
  • заменка

Етажите са оценени на почти 2 млн. лв.

Бившите „Царски конюшни“ заменени за 2 етажа от административна сграда в кв. „Изгрев“ - 1

Част от стария имот, станал известен като „Царски конюшни“, е бил придобит чрез заменка срещу два етажа от административна сграда в столичния квартал „Изгрев“, стана ясно от разследване на Факти.бг. Сделката е била осъществена в последните дни на кабинета „Сакскобурготски“ през 2005 г. Купувачът е фирма „Дивисима“, която предоставя имот – два етажа от административна сграда в столичния квартал „Изгрев“, и в замяна получава 14% от имота на „Царските конюшни“. Стойността на двата етажа, според лицензиран оценител, е 1 893 313 лв., без ДДС, заявиха за Факти.бг от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след отправено запитване към ведомството колко заменки е имало, какво е било заменено и на каква стойност са имотите, които са били предоставени на държавата. Това е била първата част от придобиването на огромния парцел в центъра на София и попадането му в частни лица.

Втората част, за която алармираха от БСП – продажбата на останалите 86% за сумата от малко над 650 000 лв., е продадена през 2016 г. с разрешението на областния управител на София Веселин Пенев на „цената на едни маратонки“, заявиха още от БСП.

Бившите „Царски конюшни“ заменени за 2 етажа от административна сграда в кв. „Изгрев“

„Цената е формирана на базата на експертна оценка и тя по никакъв начин не може да бъде тълкувана и приравнявана като пазарна цена, за да се правят елементарни сравнения с маратонки. Ясно е, че в центъра не струва пазарната цена на квадратен метър толкова, но когато има този статут, се прави съответната оценка и на тази база със съответните заключения и процедури е извършена съответната сделка“, заяви в своя защита Веселин Пенев. Ден по-късно, след среща с премиера Бойко Борисов, той подаде оставка. Действията с придобиването на този имот водят началото си от няколко правителства назад.

В духа на традицията: Заменки в последните дни на изтичащия мандат!

След запитване на Факти.бг стана ясно, че заменката е била осъществена с разрешението на Министерски съвет. Това е станало с Решение № 715 от 12.08.2005-а, един от последните дни на кабинета „Сакскобурготски“. Няколко дни по-късно, на 15.08.2015 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството от НДСВ Валентин Церовски, на базата на решението на Министерски съвет, издава заповед да се извърши замяната. Процедурата по нея приключва на 01.09.2005 г., когато регионалният министър от правителството на БСП Асен Гагаузов сключва договор между министъра на регионалното развитие и благоустройството и „Дивисима” ООД.

Коя е „Дивисима” ООД и кой стои зад нея?

Както вече стана ясно, фирма „Дивисима” ООД е собственост на бившия управител на КТБ Янко Иванов. Той е сред хората, построили сградата „Кораба” във Варна на гърба на Морското училище, след като теренът за нея беше изваден от списъците на забранените за приватизация имоти. По-късно сградата беше продадена на Министерството на правосъдието срещу 4000 лв./кв.м. Янко Иванов е управител и съсобственик в агенцията за недвижими имоти „Дивисима”, през която първоначално е направена заменката на царските конюшни. Тази фирма е и купувачът на сградата на държавния „Булгарплодекспорт” на столичната улица „Съборна”. За нея са платени само 1.1 млн. лв. през 2008 г. Янко Иванов коментира, че името му е било употребено от политици в разгара на предизборната му кампания за президент.

Бившите „Царски конюшни“ заменени за 2 етажа от административна сграда в кв. „Изгрев“

„Този човек има странен предмет на дейност. Купува държавни сгради, след което ги отдава на институциите със скъп наем”, коментира и бившият областен управител Росен Малинов, който беше и един от хората, огласили сделката публично.

Правиш заменка за 14% държавна собственост за почти 2 милиона лева, купуваш 84 % от останалото за 650 000 лева

Както вече стана ясно, първоначално 14% в центъра на София се заменят за два етажа от административна сграда в столичния район „Изгрев“. В сградата се помещава Комисията за защита на конкуренцията, а в непосредствена близост до нея, по ирония на съдбата, е Националният институт по опазване на недвижимото културно наследство и Музея на Социалистическото изкуство. В сградата, която сега е продадена на безценица, някога са се помещавали царските конюшни. По-късно там е съхранявана огромна част от автопарка на цар Фердинанд и семейството му.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговориха, че в сградата в квартал „Изгрев“ влизат първи сутерен с обща застроена площ от 817 квадратни метра и общи части с площ от 167,30 квадратни. метра. В тях има 29 помещения, междинно ниво със застроена площ от 173,10 квадратни метра, включващо и 6 броя помещения. 

Първият етаж е с обща застроена площ от 907,90 квадратни метра, в това число общи части със застроена площ от 82,70 квадратни метра, включващ 35 броя помещения. Вторият етаж е с обща застроена площ от 907,90 квадратни метра, в това число влизат общи части със застроена площ от 79,30 квадратни метра, включващ 27 броя помещения, заедно със съответните идеални части от правото на строеж върху мястото. Пазарната стойност на имота, определена от лицензиран оценител, е в размер на 1 893 313 лева без включен ДДС. Така излиза, че е направена заменка за имот, който е оценен за почти два милиона лева, а през 2016-а година фирмата купува останала част от имота за 650 хиляди лева.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството отговориха, че „Царските конюшни“ са оценени също от лицензиран оценител на стойност от 1 758 300 лева без включено ДДС.

Министерството на културата:  Обектът е групов паметник на културата

Собственикът на имота вече обяви намерението си да строи върху закупения от него терен, както и върху този, който е получил срещу замяна. Оказва се обаче, че това няма да е толкова лесно. Решихме да попитаме Министерството на културата дали сградата представлява обект на недвижимото културно наследство, след като има толкова богата история. Оттам отговориха, че сградите, попадащи в обхвата на кв. 532, район Оборище, където се намират и „Царските конюшни“, не притежават статут на единични недвижими културни  ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

Оказва се обаче, че обектът попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата – „Зона на исторически развилия се обществен градски център” в София и според Закона за културното наследство притежава статут на групова недвижима културна ценност. От министерството уточниха за Факти.бг, че съгласно Закона за културното наследство искания за намеси в груповите недвижими културни ценности се съгласуват от министъра на културата или от оправомощени от него длъжностни лица след писмено становище на Националния институт за недвижимо културно наследство. Поискахме от министерството на направят проверка по случая, дали има заявен интерес за строителство в района. Имало ли е и други заменки за същия имот, има ли длъжностни лица, срещу които се водят дела за имота и дали те отдавна не са в България – четете в другата част от разследването на Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно

    1 0 Отговор
    "Замяна на кон за кокошка"
    Започнала през 2005г. от по времето на Сакскобургодски, после подължила и по времето на Орешарски и накрая "завършена" от Реформаторите. Които да си кажем често в голямата си част са бивши ченгете внедрени в "опозицията" от ДС.
  • 2 veseln

    1 0 Отговор
    Добре е да се знае цялата истина но все пак 14% не са колкото остатъчето от 86... Ама важното е типично в стил Бате Бабуин да се каже "Ама не сме ние - предишните са направили гадорията за да ни омаскарят!". За мене този материал е осигуряване на алиби за ГРОБарите, или поне включване на режим "Всички са маскари"!
  • 3 рентиер

    1 0 Отговор
    Как така цяла сграда на ул. Славянска за 1,1 милиона лева?!
    На мен 2008 лятото ми даваха 500 000 лева за 120 кв.м. апартамент на ул. Хан Крум до Попа....
  • 4 мъж

    1 0 Отговор
    Ако Борисов е мъж? както махна областния управител ще разпореди на министърката на МВР, да започне цялостна проверка и крайно време е да се разбере, крадливата паплач управлявала и окрала държавата след 1989 година да опресни затворите с лошия материал министри и депутати които открадоха и продължават оставеното от оплютия Др. Тодор Живков. Че беше лошо беше , но като това което се случва сега не е било. Да докаже Борисов, че не ортак на крадливите комунисти - чакаме.

    Коментиран от #6

  • 5 СТЕФАН

    1 0 Отговор
    Този дето е подписал се знае кой е сега господин Цацаров да му пусне едно дело за безтопанственост и злоупотреба.
  • 6 antropos

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "мъж":

    Ако! Да, ама не!