Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 13:11 4 863 4

В Чехия панелките достигнаха докризисните си цени

  • прага-
  • чехия-
  • панелки-
  • цени

С 21% са поскъпнали панелките в Чехия за последните две години, достигайки цена на квадратен метър от 1260 EUR. Една от причините за ръста е оживлението на чешкия имотен пазар, предизвикан от евтините ипотечни заеми. Панелките поскъпват най-бързо в сравнение с жилищата в тухлени сгради или тези ново строителство. Средно цените на апартаментите за последните 24 месеца са се повишили с 14.3%.

Поскъпването се отнася за имотите в цялата страна, включително и в Прага, където акцентът при покупките е върху новото строителство. Причината е, че панелките остават най-евтините имоти, интересът към тях е висок, а дефицитът голям. Ако ситуацията се запази и през следващите от две до четири години, то цените могат да достигнат пиковите си нива от 2008 г., а разликата в стойностите между панелките, тухлените и апартаментите ново строителство, ако не изчезне, то ще се съкрати максимално.

Към октомври 2016 г. 40% от сделките с жилища са именно с панелки. 30% са в покупките на имоти в тухлени сгради и такива ново строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    2 1 Отговор
    Сега остава да прочетем и как цените на стари трабанчета гонят цените на ново BMW :D
  • 2 бббббб

    2 0 Отговор
    Очаквам и тук брокерите да почнат да надуват цените.Като ни убеждават чрез медийте,че в Европа цените са такива.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Госта

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    Е, че те вече са ги надули dowolno - в София за по малко 40 000 евра трудно може да намериш панелна кочинка, та била тя и разпадаща се - бай Ганьо лесно панелчето си го не дава :D
  • 4 111

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    Как не го разбрахте, брокерите не надуват цените. Вчера ходих на оглед на един апартамент, собственика убеден, че апартамент 82 кв. м стара тухла, за тотален ремонт, близо до хубав квартал, но близо, не в такъв, на първи етаж, ще се продаде за 80 000 евро, защото в хубавия квартал били такива цените, пък той квартала на 10 мин. пеша, ей-го къде е, е да де ама около неговият апартамент разбит кален черен път и складове. Като капак има и възбрана. Този апартамент, повече от 65 000 евро не струва. Обаче той ги вижда вече парите, многото евра и не чува. ПОне се преборих да го пуснем на 75 000, ще си виси така в сайта и накрая като му цъфне ЧСИ, ще го продаваме на 55 000, не на 65000. И собствениците на панелки, ако ги питате, това е най-здравото строителство, затова могат да ги продават на цени като тухлените, а някои и като нова тухла.