Last news in Fakti

20 Октомври, 2016 16:21 1 909 2

На места лихвите по ипотеките растат

  • израел-
  • ипотечен заем-
  • лихва

И през октомври лихвите по ипотечните заеми в Израел продължават да растат, сочат данните на Националната банка на страната. Средната фиксирана лихва достигна нива от 3.53%, което е с 0.23% повече в сравнение със септември и с 0.34% по-висока в сравнение с юли-август. Увеличение има и при жилищните кредити с плаваща лихва, която вече е 3.14%. През миналия месец тя е била на нива от 2.94%, а през август – 2.84%.

Септемврийското поскъпване на ипотечните заеми специалистите си обясняват с понижаване конкуренцията между търговските банки. На фона на по-малкото на брой новоотпуснати кредити, големите банки започнаха да продават ипотечните си портфейли на други финансови институции и застрахователни компании. С този си ход те заявяват по-малкото си присъствие на пазара на жилища и увеличение на пазара на потребление, където лихвените проценти, а следователно и печалбата, са по-големи. Ситуацията е благоприятна за по-нататъшно увеличение на лихвите по ипотечни заеми, смятат специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 0 Отговор
    А така поонеже тук брокерчетата рекламират колко ниски били лихвите и до няколко години като спрат да печатат парри в глобален план и който теглил кредит сега на улицата .
  • 2 ссс

    0 0 Отговор
    Точно така, пич, ние плащаме луди пари да рекламираме по телевизията изгодните лихвени проценти.
    Моля те, не гласувай на предстоящите избори :)