Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 06:21 2 004 0

Растат цените на имотите в Кипър

  • жилища-
  • цени-
  • кипър

Кипър беше една от страните, които най-късно излезе от имотната криза през 2008 г. Но постепенно започна да се възстановя, благодарение най-вече на стабилизирането на икономиката на страната. Показателите дори се оказаха по-добри от прогнозираните, както и туристическият поток. Да – нивото на безработица остава високо, но е спаднало от 17% до 12% към момента.

През второто тримесечие обемът на сделките не е много висок спрямо първото, но показателите са по-добри в сравнение с април-юни 2015 г., отчитат анализатори. Основната група клиенти са кипърци, които са успели да вземат изгодни ипотечни заеми.

Ръст в цените на жилищата се отчита във всички градове, но най-вече в района на Ларнака, където поскъпването е в рамките на 1.1% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. При къщите най-голям е ръстът в Пафос – отново 1.1%. При ваканционните имоти увеличението е съответно 2.7% за апартаментите и 1.1% за къщите на годишна база.

Почти липсва промяна при наемните нива на жилища. Едва 0.4% се поскъпването на тримесечна база. При къщите то е в рамките на 0.5%, а най-много се е повишила рентата при търговските площи – 1.5% отново съпоставяйки данните от второто спрямо първото тримесечие.

Средната доходност при жилищата е 4% през второто тримесечие, а при къщите – 2%. Моловете са най-печеливши с доходност от 5.3%. При складовете и офисите тя е съответно 4.3% и 4.5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА