15 Ноември, 2016 12:21 2 537 1

Стадионът, който ще донесе 20 милиарда евро на Рим (ВИДЕО)

  • стадио дела рома-
  • стадион-
  • рома-
  • рим-
  • италия-
  • колизеум

Минало и бъдеще се преплитат в едно

Един от най-амбициозните градски проекти, които Рим и Италия някога са виждали. По този начин специалисти от римския университет „Ла Сапиенца“ описват новия стадион на футболния Рома - „Стадио дела Рома“.

Ново проучване сочи, че финансовите дивиденти за италианската столица през следващото десетилетие ще са в размер на 20 млрд. EUR.

Икономическите позитиви за града ще бъдат значителни. Модерният стадион ще бъде построен в квартала Тор ди Вале, а около него ще бъдат изградени и тренировъчни игрища, бизнес комплекси и паркове.

Началото на строежа на красивия стадион, който заимства формата на Колизеума, беше отложено заради получаване на разрешителни документи, но се очаква през лятото на 2019 г. да бъде открит.

Освен тифозите на Рома, поводи за радост имат и всички римляни. Хиляди работници ще бъдат наети, което ще понижи и нивото на безработица в столицата и региона. Градоначалниците ще получат значителна сума и от данъци. Когато бъде открит, между 15 000 и 20 000 ще работят на стадиона и в прилежащите комплекси и бизнес сгради. От футболния клуб Рома обещават, че целият комплекс ще бъде еко и зелен.

Нека надникнем и в самия стадион – капацитетът му ще е за 52 500 души. В момента „римските вълци“ делят „Стадио Олимпико“ с градския си съперник Лацио. Новият стадион ще бъде собственост и ползван само от Рома. На него няма да има и лекоатлетическа писта и ще бъде в „английски тип“ - трибуните ще са до самия терен. От Рома обещават невероятно изживяване за всеки един привърженик. Дори най-отдалеченото място на трибуните ще бъде на едва 11.7 метра от терена.

„Стадио дела Рома“ ще разполага с 21 асансьора, и общо 938 тоалетни – 366 дамски и 572 мъжки. Освен футболни срещи, ще може да приема и различни концерти.

Дизайнът му е смесица между богатата културна история на Рим и иновативните технологии.„Стадио дела Рома“ ще бъде на 20 минути от летището „Фиумичино“ и на толкова от централните точки на столицата.

Футболната инфраструктура е основният проблем на италианските клубове през последните десетилетия. Към този момент единствено Ювентус разполага с модерен стадион, следващ тенденциите на тези в другите европейски страни. Тимът от Торино си построи по-малък (в сравнение с предишния) стадион, но изключително модерен, без лекоатлетическа писта, и вече черпи дивидентите от това.

Американските собственици на Рома, водени от милиардера Джеймс Палота, се надяват да скъсят разликата между римския отбор и топ тимовете на Стария континент. Изграждането на собствен стадион е първата стъпка в тази посока.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пор

    1 0 Отговор
    стига сте повтаряли една и съща новина от 3 години - този стадион скоро няма да бъде построен