16 Ноември, 2016 12:33 22 542 30

Да "вградиш" дърво в бетон за 2 млн. лв.

  • ремонт-
  • детска градина-
  • дърво-
  • бетон

Ремонт в една от най-големите детски ясли в София поражда съмнения за мърляво строителство и абсурди

Да "вградиш" дърво в бетон за 2 млн. лв. - 1

Може ли да "вградиш" дърво в бетон на оградата на детска ясла в столичния квартал "Люлин" и това да остане незабелязано от строителната фирма, строителния надзор на обекта и на районната администрация в "Люлин" 3? Жителите на столичния квартал си задават непрекъснато този въпрос, но така и не получават отговор. Преди няколко седмици от гражданската интернет инициатива "Спаси София" разпространиха снимки на "завършения" строеж. На него ясно се вижда как на оградата е бетонирано отрязано дърво. Но нередностите не спират дотук. От организацията пуснаха и още една снимка, на която се вижда как и голямо неотсечено дърво също е бетонирано. За да бъде хаосът пълен майсторите са изградили и хидрант по средата на пешеходната алея до детската ясла, който е толкова удобен, че майките с бебешки колички не могат да го заобиколят нито отляво, нито отдясно. От гражданската инициатива се оплакват и че тротоарите също не са изградени качествено, като на много места около детската ясла те са положени неравно.

Добре дошли в  128-а детска ясла "Слънце"!

Ремонтът е извършен в 128-а самостоятелна детска ясла "Слънце", намираща се в "Люлин" 3. Според гражданската инициатива "Спаси София", която неведнъж сигнализира за скандални ремонти и обществени поръчки, случаят тук е показателен за некачествен ремонт. "Строителството на детски градини и ясли е един от основните поводи за самохвалене на сегашната администрация. И това наистина е нещо хубаво, тъй като нашите деца имат нужда от по-добри условия, повече места за игра и учене в първите години от живота им.  Проблемът и тук, както с всеки проект на Столичната община, е мърлявщината, с която се осъществяват строителните дейности. В конкретния случай виждаме няколко дървета, които буквално са бетонирани в оградата. При вида им човек не може да не се зачуди има ли поне един с акъл сред проектанти, строители, надзор, та и в Столичната община? На никой ли не му прави впечатление случващото се?", заявиха от гражданската интернет инициатива. "А с това става пределно ясно, че болшинството хора в Столичната община са или крайно незаинтересовани, или крайно некомпетентни, а най-вероятно и двете. Особено щом за толкова елементарни неща като например да не се бетонират дървета, или новите тротоари да стават за ходене все още сме на ниво детската градина...", коментираха още от "Спаси София".

Ремонтът струва почти 2 милиона лева

Обществената поръчка е възложена от районната администрация през март, 2015-а година. Възложител е районната администрация в "Люлин", а конкурсът е спечелен от "Сдружение Люлин 2015". Целта на ремонта е изпълнение на ремонтно-възстановителни работи за осигуряване на експлоатационната и проектна сигурност на строителната конструкция на сградата, като трябва да се изградят осем броя нови детски площадки и ограда по регулационни граници. Срокът за изпълнението на ремонта е 8 месеца. Чрез реализацията на проектa са изпълнени ремонтно-възстановителни работи за конструктивно укрепване на сградата, подмяна на всички фасадни панели със зидария и на вътрешните панели с леки преградни стени от гипсокартон на метална конструкция, подменени са ВиК тръби, както и електрическите инсталация. Изпълнен е и пълен пакет мерки за енергийна ефективност - фасадите са изпълнени със силикатна мазилка в различни цветове, като топлоизолационните са съобразени с действащите нормативи и осигуряват максимално добро топлосъхранение и икономия на енергия. От администрацията в район "Люлин" отговориха за Факти.бг, че обектът е въведен в експлоатация и че цената на целия ремонт е 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Обществената поръчка  - една от най-скъпите за 2015-а година

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от 20-те най-скъпи обществени поръчки, възложени от Общината за 2015-а година. Най-скъпата е за рехабилитацията на булевард "Цариградско шосе", която е на стойност 19 милиона лева. Обществената поръчка за детската ясла в "Люлин" 3 се нарежда на 17 място със скромните 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Детската ясла - една от най-големите в София,
участник в престижен конкурс за сграда на годината

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от най-големите изградени самостоятелни детски ясли в София. Сградата е построена през 1977-а г. върху терен с площ 7561 квадратни метра. След ремонта е проектирана за осем яслени групи с общ капацитет 200 деца. Това прави детската ясла една от най-големите в столицата. След ремонта тя е участник в престижен конкурс в категорията "Сгради наука и образование".

От район "Люлин": Знаем за проблема, спираме част от парите докато не си оправят ремонта

От кметската администрация от район "Люлин" заявиха за Факти.бг, че знаят за проблема и че са предприели всички необходими мерки, за да се отстранят нередностите. "Обектът е въведен в експлоатация, но поради забележки към част от изпълнените СМР, в това число и нередностите, за които Вие ни сигнализирате, СО – Район „Люлин”, в качеството си на Възложител, е задържал последното плащане с размер на 498 400 лв., указал е срок, чак след което ще извърши плащането.  Премахнатата растителност е самонастанена, издънкова растителност от вида джанка, с установено загниване по ствола и суховършия по короната. Информирам Ви, че към момента има засадена подходяща широколистна и храстова растителност и предстои да бъде засадена още храстова и цветна растителност.

Да "вградиш" дърво в бетон за 2 млн. лв.

Относно монтирания противопожарен надземен хидрант по средата на алеята, Ви информирам, че това е част от концесионния договор на Софийска Вода и след извършване на нецелесъобразния монтаж на присъединителното съоръжение към водоснабдителната система, сме указали същото да бъде демонтирано, за да не пречи на преминаващите хора, а на негово място ще бъде монтиран нов противопожарен подземен хидрант", заявиха още от районната администрация в "Люлин" за Факти.бг.

Това не е първият подобен ремонт

През месец юли, 2016-а ремонтът на столичния булевард "Владимир Вазов" направи впечатление. По време на ремонта бяха "асфалтирани" няколко дървета. Ремонтът беше един от най-мащабните за 2016-а година, за който Столичната община заплати 13,5 милиона лева. Случаят беше коментиран от кмета на София Йорданка Фандъкова като "мърлява и безхаберна работа". От Общината тогава обясниха, че това били 3 малки саморасли дървета, които е трябвало да бъдат премахнати от Дирекция „Зелени системи”, но изпълнителите бързали да приключат с отсечката и ги отсекли сами. След това фирмата "Калистратов груп-Рутекс" смени асфалта и положи нов за своя сметка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Тошо

    4 3 Отговор
    Важното е да се краде ама с много, е мотото на ГЕРБ

    Коментиран от #5, #15

  • 2 ivan

    1 0 Отговор
    Това е България всичко може.
  • 3 Гоуст

    0 1 Отговор
    Погледнато надзорът е виновен, че е подписал, но реалността е такава, че ако не подпише спира процеса, парите и т.н. и тази фирма повече няма да види поръчка в минимум в областта, в която работи.
  • 4 Реститутко

    5 0 Отговор
    Случайни работи няма. Фирмата ще замаже всичко и след някой друг месец пак ще налапа някоя тлъста оферта.
  • 5 Някой

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Тошо":

    Само не мога да разбера за какво точно ти е виновен ГЕРБ ?Ти видя ли лично някой от тях да бетонира или асфалтира там ???Не .Ама е по-лесно да се плюе.Има си надзор ,има си изпълнител,които да отговарят.Факт близо 500 хил.лева са блокирани .Да ви напомня за магистрала Люлин,колко по-скъпа излезна, а договора беше подписан от любимите ви БСП-ДПС .За качеството и закъснението не говорим въобще.Не всички са толкова късопаметни за ваше съжаление.

    Коментиран от #13, #21

  • 6 Наско

    4 0 Отговор
    Много манипулативна статия! Не случайно в статията няма снимки на самата ясла. Живея отсреща, да не помислите, че съм от общината ГЕРБ или строителната фирма. Яслата е направо върха! Стана чудна! Беше тотален коптор, а за едно лято я направиха както трябва. Оправиха и двора, който с години на нищо не приличаше, оградиха я, че даже асфалтираха и тротоара, който не е част от градината и сложиха колчета, за да не паркират върху него. С две думи - свършили са добра работа, така че тия две дървета са несъществени. Правят се внушения, че било скъпо, че най-голямата обществена поръчка, едва ли не откраднали маса пари. Факти Бг, качете снимки на яслата и двора преди и сега и всеки ще си направи изводите. Тая ясла е от 1977 г., не знам колко правителства и администрации са минали от 1990 г. насам, ама чак 2016 г. я оправиха. На черното не трябва да се казва бяло!

    Коментиран от #10, #11

  • 7 tikvata boiko

    0 2 Отговор
    Наско много си сляп приятелю с парите от Европа всеки може ...

    Коментиран от #9

  • 8 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Нека се граде, ама да не бетонират дървета. Това е нагло!
  • 9 VWandMercedes

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "tikvata boiko":

    Момче, при Орешаков всички пари се спряха, помниш ли!!!!
    Сега "авиатора" и Нинова, ще боядисат всичко което Борисов построи.Да изпълним петилетката другари.
    За ГРОБ не съм гласувал никога, но от такава "червена" демагогия накрая ще им дам галът си.

    Коментиран от #14, #28

  • 10 Шао Лин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наско":

    Наско, като ти е манипулативна статията и мнението на общината в Люлин ли са изфабрикували? Оттам признават, че има нередности в строежа и че са задържали част от парите, докато великите ти майстори не си оправят бакиите! Като си толкова отворен хвани си майсторите и си ги покани у вас да ти налепят плочките на банята! Не ми се вярва снимката да е фалшива, след като и от Общината признават за проблема!
  • 11 Янко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наско":

    Абе бай...Наско, защо не отвориш "Спаси София" в социалната мрежа и не им разгледаш хубавичко стената? Там има и снимка, на която се вижда и детската ясла, като и великия хидрант по средата на тротоара. И аз живея наблизо, ама не ми харесва тая работа с това малоумие. Те може всичко останало да са си свършили майсторите, ама това с тия дървета и този хидрант по средата на тротоара е меко казано брутално!
  • 12 004

    0 0 Отговор
    Това е поредното доказателство какви хора работят в Столична община - те не знаят защо са там!!!!Тяхната цел е благодарение на служебното си положение да 'усвояват' пари, които предназначени за друго. Но това е начин на мислене и модерният му смисъл - бизнес ( с чужди пари). Нема ГЕРБ, нема БСП .... всичко е бизнес !!!
  • 13 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Ами виновен ти е защото няма обществена поръчка за която да не е взета 30-40 , че и 50% комисионна и то след като е спечелена на търг с най-ниска цена ! Единствено за десетина "акули" се правят нагласени търгове , където могат да дадат по-високи цени , но те работят с един куп подизпълнители , така че реалната сума за работа пак е не повече от 25-30% от договорната . И какво очакваш да направят , освен да претупат работата като разчитат , че контрола ще си затвори очите заради това което е гушнал , обаче често пак ги порязват и се почват едни дела , фалити и т.н. Не казвам , че и преди не взимаха , ама поне имаха срам до 10-20% да искат , а сега по-добре направо да им прехвърлиш фирмата , да видят колко лесна е тая работа
  • 14 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "VWandMercedes":

    Не ни мисли за тъпи! На Орешарски му спираха всичко за да може да го свалят и на негово.място да дойде послушната тиквичка. Още тогава се зараждаха събитият в Украйна и атаката срещу Русия по всички начини и на западните демократи им трябваше послушко, който да им защитава интересите в България. Затова и протестите бяха платени, че дори и посланници участваха. Врътката с КТБ и слуховете за ПИБ бяха част от същата схема. И ако не ми вярваш, виж какво ще стане като минат следващите парламентарни избори.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 аз съм

    0 0 Отговор
    В последните 6-7 години абсолютно всичко което се правише бе с една единствена цел - да се откраднат колкото може повече пари
  • 17 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    0 0 Отговор
    нямам толкова обидна дума, с която да ги обидя тези хора. то бива да са прости,ама чак пък толкова,направо е подсъдно.
  • 18 Латинчо

    0 0 Отговор
    Аз не знам кой трябва да се обижда, само ми е чудно колко трябва да си тъп, за да бетонираш така няколко дървета.
  • 19 sstoianov

    0 0 Отговор
    ЗА пожарния хидрант си е виновна пожарната-те са разглеждали и подписали проекта, и следят изпълнението .Като не са го монтирали на средата на платното се търпи все пак.
    Колкото до тези дървета те са били част от кофража .Ще се отчете като грешка и ударно ще вървим напред./глупост след глупост не вреди, стига да можеш я подреди/.
    Тези видими циреи показват за много дълбоки професионални отклонение по цялата верига/изпростяването и опростачването си е вече ФАКТ/
  • 20 sstoianov

    0 0 Отговор
    ЗА пожарния хидрант си е виновна пожарната-те са разглеждали и подписали проекта, и следят изпълнението .Като не са го монтирали на средата на платното се търпи все пак.
    Колкото до тези дървета те са били част от кофража .Ще се отчете като грешка и ударно ще вървим напред./глупост след глупост не вреди, стига да можеш я подреди/.
    Тези видими циреи показват за много дълбоки професионални отклонение по цялата верига/изпростяването и опростачването си е вече ФАКТ/
  • 21 Бай Тошо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Че кой да е виновен, без знанието и разрешението на гербаджии нищо не се прави. Доста хора станаха милионери покрай държавните поръчки независимо колко мърляво са изпълнени.
    Народа ни е меко казано съгласен със всичко, затова все ще сме така "добре"
  • 22 Пламенов

    0 1 Отговор
    Живея близо да яслата, вчера и днес минавах от там и не видях такова нещо. Снимките ви май не са актуални и е добре да бъдете коректни, когато давате някаква информация на хората. Освен това преди ремонта яслата беше в окаяно състояние, даже не се използваше като такава, така че нека бъдем малко по-добронамерени, а не винаги да търсим за какво да плюем.

    Коментиран от #24

  • 23 СРЛ

    0 0 Отговор
    Коментиращите, само пишете, без да сте информирани! Не знаете, че преди да започне бетонирането едно дете от яслата каза: "всичко природно", което означава, че всичко трябва да си остане както е. И хората са се съобразили с него. Освен това - така е спасено едно дърво - част от белия дроб на София. Ама вие сте силни да заклеймите нищо неподозиращите строители. Не бива така.
  • 24 Комшуту

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пламенов":

    Пламенов, аз също живея в квартала. Това нещо там е от поне 3 седмици, преди няколко дни ударно дойдоха някакви хора, за да си оправят бетонираните дървета. Не пиши глупости без да си осведомен. Освен това доколкото разбирам и общината си признава, че е недогледала простоията. А да не говорим, че това е бетонирано с наши пари.
  • 25 гост

    3 0 Отговор
    Както Бойко въведе в експлоатация магистрала Марица без да има построени отбивки, мантинели и ограждения, така и тези въвеждат нещо недовършено в експлоатация. Кой се е подписал, че строителството е проверено и всичко отговаря на възложеното? Утре като влезеш в асаньор с пресен подпис на разрешителното как да си сигурен, че няма да падне и дали е проверен реално? Хайде сега да хванат този с подписа да обясни публично как се одобрява нещо по документи.

    Коментиран от #27

  • 26 ххохохоххо

    3 0 Отговор
    ГРЕБ - строим красива и зелена България! Гора расте в бетона, вместо арматура използваме корени, а парите за арматура в банковата ни сметка
  • 27 оникален строител

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    то така и Северната тангента, няма връзка с никое населено място наоколо, трябва да скачаш с парашут за Бенковски, Световрачане, Кубратово и т.н.
  • 28 ВъпросТче

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "VWandMercedes":

    червена демагогия викаш! А Цвъцка Цвъчева да не е била партиен секретар на лилавото СДС или Боце е бил член на БЗНС? Айде да не си говориме къде са по-червените, друг е въпроса такива като тебе колко лесно се пасат от партията! Видя ли се някъде на портрета зад президента?

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    1 0 Отговор
    Важното е, че това показва качеството на строеж, а не какво е направено. Като вградиш дърво в бетон то ще го разруши за няколко месеца или година. Като асфалтираш дърво как мислиш асфалта да издържи? Това са глупави решения далече от 2016г и методите на строителство, по-скоро прилича като преди 100г метод или незачитане на метод.
  • 30 VWandMercedes

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ВъпросТче":

    Портрета съм го рисувал аз, а на него си ти и цялата ти рода.