Last news in Fakti

21 Декември, 2016 19:05 2 900 2

Промени при придобиването по давност на държавни имоти

  • имоти-
  • държава-
  • давност

Министерският съвет при план за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна или общинска собственост. С изменения в Закона за собствеността от 2014 г. срокът за спиране на придобиваната давност по отношение на държавни или общински имоти е продължен до 31 декември 2017 г. Това решение на днешното заседание на правителството беше мотивирано с неприключилия процес по първоначално актуване на имотите – държавна и общинска собственост.

На територията на много населени места все още липсват одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри. Приемането на кадастралната карта и регистри за цялата територия на България ще даде възможност на областните управители и кметовете на общини да извлекат информация за имотите, за които в регистрите липсват документи за собственост. След преценка на характеристиките на имотите следва да бъдат съставени актове за държавна или общинска собственост за тези от тях, за които има достатъчно основание да се счита, че представляват държавна или общинска собственост.

Влизането в сила на нови кадастрални карти и регистри води до промяна на индивидуализиращи белези на имотите – държавна и общинска собственост, и изисква за тях да бъдат съставени нови актове съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Планът включва мерки, които да бъдат предприети от страна на ръководителите на ведомства, областните управители и кметовете на общини и райони в срок до 30 ноември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олрайт

    5 0 Отговор
    Извинете, но тази държава, която не разбирам защо наричат "България" след като се държи тотално несправедливо антибългарски и изобщо античовешки позволява като Закони да извършва страшни престъпления! След като държавната мафия ала БКП насила отнема земите горите на редица хорица след 1944 година, имайте впредвид, че не съм нито моите родители са някакви едри фабриканти, а хорица с по няколко десетки декара ниви и гори, то е редно държавата да парцелира в реални граници отнетите по насилственн начин терени на тези хора и за свои разноски да ги върне отново в реални граници, а не хората да се карат и да хрантутят за тлъсти почки адвокати прокурори и земемерни агенции! тази държава като длъжностни лица е СТРАШЕН ПРЕСТЪПНИК, и тези длъжностни лица са ненаказуеми и вършат престъпление след престъпление отдавна. КОЙ ще изисква да си платят и как? Кой ще ги накаже и как? Защо и докога се прави това? Питам, защото държавата сме всички ние, а длъжностните лица ни геноцидират от много отдавна и никой не е наказан - ЗАЩО и ДОКОГА? да попитаме всички институции, включително и Секюритито - МВР, БА,...? Каак да се защитим от врага държавни длъжностни лица олицетворяващи държавата, превърната в наш враг? КАК?
  • 2 Наказана

    2 0 Отговор
    Наследихме от дядо ми със сестра ми къща на два етажа/малка/,но нямаме скица на къщата-разделихме я на етажи-но сме с общ електромер и сега от общината/енергото/ ни наказват по неписан някакъв закон,като не ни разрешават да си сложиме поотделно електромери-пак някакви недомислици-ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ?Ние ще си ги купим,енергото само да ги запише и ще си плащаме тока поотделно,а не да се караме,кой е изгорил повече.Ако трябва да направим и скица и край,ама не можело и така още и другите поколения да се карат.ЗАЩО НЕ ЗНАМ!Няма и кой да ти каже как да стане?????