Last news in Fakti

27 Декември, 2016 14:01 2 582 3

Доходността от имот е между 4% и 6%

  • доходност-
  • наем-
  • влог

По традиция българинът предпочита доходност от банков влог, след което от наем. Това донякъде е логично като се има предвид, че българинът е спестовник по традиция – над 80% от нас имат банкова сметка до 20 000 лв. Доходността за тези, които могат да си позволят покупката на жилище и отдаването му под наем, през последните 10 години варира между 4% и 10%, което е далеч повече в сравнение с тази от влоговете. Това е и основната причина през последната година и половина-две да се наблюдава ръст в покупката на имоти с цел инвестиция.

Разликата преди кризата и сега е, че през 2006-2008 г. хората, които не разполагаха с достатъчно собствени средства, прибягнаха до покупка на жилище с помощта на ипотечен заем. Високите цени на имотите тогава плюс лихви по кредитите с ГПР около 8% и последвалата световна финансова криза, се отразиха пагубно на тези домакинства, като голяма част от ипотекираните имоти им бяха отнети и продадени принудително. Затова, когато се инвестира в имот е препоръчително това да се прави със спестявания, а не с банков заем, тъй като при евентуална криза на пазара на недвижими имоти могат да се загубят не само спестяванията и имота, но и лицето да остане длъжник на банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба Гицка

    3 3 Отговор
    Доходността от имот е между 4% и 6% , ако ти е наследствен или закупен преди 2001 г. ...иначе е около - 5-6% , всяка година :) , честито на набуталите се :)
  • 2 onq s konq

    3 0 Отговор
    Няма никакво значени е кога е закупен имота,а за колко.А иначе сметката е вярна-средно около 5% и е валидна и за земеделската рента с тая разлика,че при земята няма амортизация,липса на наематели и не на последно място-данъци.

    Коментиран от #3

  • 3 баба Гицка

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Нещо не сте ме разбрали, става въпрос за "МИНУС 5-6%" , всяка година :), честито :)