17 Януари, 2017 15:11 1 682 0

Чехия: С 22% повече ипотечни заеми

  • чехия-
  • жилища-
  • ипотечен заем-
  • лихва

Цената на ипотечните заеми в Чехия е една от най-ниските в Европа. Доказателство за това е, че през 2016 г. са отпуснати с 22% повече такива кредити в сравнение с година по-рано. Рекордна е и сумата, която е отпусната на чехите за покупка на имот – 9.25 млн. EUR за цялата изминала година. През ноември 2016-а лихвеният процент по този тип заеми спадна до 1.77%. Много от банките обаче съобщиха за увеличение на лихвата след Нова година.

Средната сума отпусната на кредитополучател през 2015 г. е била – 67 300 EUR, а през 2016 г. – 72 900 EUR.

Най-търсените от чехите имоти са тухлените от вторичния пазар. Акцентът е върху апартаментите с три стаи. Дефицитът при тях обаче е най-голям. Нараства популярността на т.нар. „семейни жилища”, или имоти с четири стаи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА