Last news in Fakti

23 Януари, 2017 17:47 2 958 4

Нови тенденции в луксозния сегмент

  • лукс-
  • имоти-
  • цени-
  • тенденции
Нови тенденции в луксозния сегмент - 1
Снимка: М. Богданова ©

Активизиране на пазара на наеми в луксозния сегмент се очаква през тази година. Относно цените на елитните имоти няма да се отчете съществена промяна, поради големия обем започнато ново строителство, смятат анализатори.

Относно 2016 г. близо една трета от сделките в сегмента са били с инвестиционна цел, а търсенето е било двойно по-високо от това през 2015-а. „Хората видяха, че пазарът на жилищни имоти е активен, и доверието се върна. В същото време искат да вложат парите си в нещо сигурно и това е водещ мотив при много от покупките в луксозния сегмент“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Решилите да купят луксозен имот с цел инвестиция са предимно хора на мениджърски позиции в големи фирми от секторите търговия, хранително-вкусова промишленост, земеделие. Също така предприемачи, които имат собствен бизнес или специалисти от IT сектора.

Търсенето е съсредоточено в стари сгради в централната градска част, като се очаква през тази година то да нарасне. Обикновено цените на подобни апартаменти започват от 500 000 EUR. Около 20-тина подобни имота се оферират в централната градска част на София, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Поне половината се нуждаят от основен ремонт. Най-скъпите се продават срещу 1 300 000 EUR. Срещу въпросната сума може да се купи апартамент от 253 кв.м. в сграда архитектурен паметник на културата непосредствено до Народния театър. Към традиционно търсените локации – централната част на София и квартали като „Изток“ и „Лозенец“, може да се добавят и райони с бързо развиваща се инфраструктура, например този около Paradise Center и новата спирка на метрото.

Групата купувачи, които придобиват луксозен имот за собствено ползване, искат по-висок стандарт на живот, търсят по-голяма квадратура, по-добра локация. Често заменят апартамента с къща. За тези, които имат деца предпочитани са затворените комплекси заради сигурността и социалната среда, които предлагат.

„Най-продаваният тип апартаменти през 2016 г. бяха тези с две или три спални в затворени комплекси в полите на Витоша или в центъра и добрите квартали на София при средна цена около 200 000 – 250 000 EUR. Търсенето беше почти по равно разпределено между ново и старо строителство с лек превес на сделките за новозавършени жилища. Най-продаваният тип къщи бяха тези в затворени комплекси с приблизително декар двор и цена между 400 000 и 600 000 EUR”, посочват от Unique Estates.

Ценовото поскъпване от 7%-8% през 2016 г. на луксозните имоти се дължи както на ръста в новото строителство, така и на дисбаланса между нарастващото търсене на качествени жилища и слабото предлагане на такива. В хубави сгради в престижни квартали като „Лозенец“ и „Дианабад“ например цените вече започват от 1200-1300 EUR/кв.м. и достигат 1500 EUR/кв.м.

За високата активност на пазара на луксозни имоти през 2016 г. говори и ръстът при продажбите за над 1 млн. евро. Най-скъпата сделка за 2016 г. е с къща на стойност 3 млн. EUR в полите на Витоша и 1.95 млн. EUR на южното Черноморие.

През тази година цените в луксозния сегмент ще продължат да се покачват плавно, в рамките на поскъпването от 2016 г. За разлика от 2016 г. обаче ръстът ще се усети главно при старото строителство, където предлагането е ограничено. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    3 4 Отговор
    Специален поздрав за ,,Клуб 200 евро" с песента ,,Тигре,тигре-ИМАШ ЛИ ПАРИ ??????,..../за луксозен имот/
  • 2 Вальо 85

    3 0 Отговор
    Това са глупости на търкалета. Реално сделките са колкото преди и пак с отстъпки. Този който иска да продаде, той намалява цената... за да продаде.
  • 3 бббббб

    3 0 Отговор
    Когато пазара на имоти не върви се започва една медийна платена кампания,как всичко се търсело и разпродавало видиш ли!Едва ли не ,си теглиш номерче и когато ти дойде реда купуваш.Хората подмятат пачки с пари и искат да ги дадат на банките и брокерите.

    Коментиран от #4

  • 4 koko

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Съгласен съм с теб,тези невероятни специалистки от Unique,ще докарат нещата до пълен блокаж.Аз съм брокер,но глупостите който бълват колегите ме вбесяват,цени над 1200 евро за топ районите са пълно безумие,и никой не ги плаща,всички колеги го знаят но се надяват че балонът няма а гръмне,с тези статий издават паниката си.