3 Февруари, 2017 13:33 3 164 1

Париж въвежда данък за пустеещи жилища

  • париж-
  • жилище-
  • данък
Париж въвежда данък за пустеещи жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Чуждестранните собственици на пустеещи жилища за отдих в Париж в допълнение към основния данък ще трябва да плащат и допълнителен такъв, който се увеличава от 20% на 60%. По този начин властите на френската столица обявяват война на хроничния недостиг на жилища в Париж. Практиката е заимствана от канадския град Ванкувър.

Над 100 000 е броят на пустеещите жилища в Париж по данни на The Atlantic`s CityLab, което е почти 10% от жилищния фонд на града. С новата мярка парижките власти се надяват отчасти поне да решат проблема с недостига на жилища.

Някои експерти обаче се отнасят скептично към приетите мерки и не смятат, че ще бъде постигнат необходимия ефект. „Ако имотът ви струва 3 млн. EUR и трябва да плащате всяка година допълнително по 1000 EUR, едва ли това ще ви затрудни”, коментира Марк Харви от консултантската компания Knight Frank. Друг проблем е, че местните данъци върху недвижимите имоти във Франция остават относително ниски, коментират от друга голяма консултантска компания – Savills.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роман дизел

    1 0 Отговор
    Време е и във Монтанско да понапълнят хазната