9 Февруари, 2017 16:47 2 113 1

Поскъпнаха жилищата във Франция

  • франция-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство
Поскъпнаха жилищата във Франция - 1
Снимка: Shutterstock

Средно с 9% са поскъпнали жилищата във Франция през 2016 г. спрямо година по-рано. Ценовият подем е свързан най-вече с ниските лихви по ипотечните заеми, успешни инвестиционни програми с добри данъчни преференции, както и достъпността до заем за придобиване на първо жилище, посочват нотариуси. Важен фактор е и статута на местните имоти като сигурно място за съхранение на богатството.

Най-висок ръст в цените има в район Морбиан, където жилищата а поскъпнали с 9.5%. В Париж увеличението е 2.1%, а на Лазурния бряг – 2.3%.

Далеч по-малко поскъпване на апартаментите и къщите прогнозират за тази година, прогнозират нотариусите. При първите увеличението ще бъде в рамките на 2%,а при вторите - не повече от 2.7%.

Сектор, който влияе върху ръста на цените, е строителството. Там се отчита ръст от 12% през 2016 г. Високият процент се дължи на факта, че държавата реализира една от най-големите жилищни програми в Европа. В сравнение с Великобритания, където ежегодно се строят около 125 000 жилищни единици, във Франция техният брой е 300 000. През изминалата година са били построени 364 300 жилища и къщи. Най-много ново строителство има в Ил дьо Франс. Там през тази година ще започне строителството на над 70 000 жилищни единици. В държавната жилищна програма също така попадат и региони като Прованс, Алпите, Лазурния бряг.

Пустеещите имоти е друга важна част от жилищната политика на Франция. Делът на незаетите жилища и къщи е 8% за цяла Франция. За последното десетилетие делът на необитаемите имоти отчита ръст от 45%, общо 3 милиона имота. За сравнение, във Великобритания пустеещите имоти са едва 65 000 броя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 навреме дошъл акъл

    4 0 Отговор
    Ако има някъде в Европа имотен балон, то това е точно Франция.
    Твърдя това, тъй като бях на път да придобивам имот в Тулуза. Цените са грубо между 1200 и 3500 евро на м2. Да, но за какво да ги даде човек. Материалите и качеството на изпълнение са направо камуфлажни що се отнася до новото строителство. Телевизорът се чува във всички стаи. Стаите са като пчелни килийки и архитектите развиват Т4 + сежур на по- малко от 100м2 при цена 200000 и нагоре. Тарамбуки щъкат напред назад, правят шум, дрога и какво ли не. Улиците миришат на урина. Въоръжени патрули като на ревю. Климата е гаден- студено и влажно през зимата и горещо и лепкаво през лятото. Всички броят стотинките и плащат и кафето си дори, само и само да не оставят бакшиш. Скъп живот. На Коледа и нова година хората не се показват с изключение на малкото ядящи като прасета на площад "Капитол". Нон стоп следене с камери. Купува се от разпродажба на разпродажба...
    Агенциите за недв. имоти слагат комисионни до небето, после нотариус, просто да се чуди човек що за мерак може да има да купува във франция. На летището те гледат с такова подозрение, че се питаш къде си?
    И понеже който е купил някога не ще да се прекара когато той продава и така за всякакви гредореди и какви ли не кимизарници се искат златни пари.
    Мотаят се старчоци- англичани с подагри и коксартрози и имитират аристокрация. Да паднеш от смях.