Last news in Fakti

10 Февруари, 2017 21:07 3 121 3

Най-големият домоуправител в Европа

  • виена-
  • жилище-
  • домоуправител
Най-големият домоуправител в Европа - 1

Когато става дума за управление на етажна собственост и прилагането на добри практики, то неминуемо като пример се дава Виена. Компанията „StadtWien - WienerWohnen“ (Община Виена – Виенски жилища) управлява, санира и експлоатира общинския жилищен фонд. Тук се включват около 220 000 жилища, в които живеят над 500 000 души, 6000 заведения и над 47 000 гаражи и общи помещения. Това го прави най-големият домоуправител на общински жилища в Европа.

В рамките на „Виенски жилища“ съществува отделно предприятие (WienerWohnenHaus- &AußenbetreuungGmbH), чиято основна задача е да предлага пълната палитра от услуги по управление, поддържане и отдаване под наем на етажната собственост. Служителите са около 1500 и изпълняват функцията на домоуправители на общинските блокове. Те поддържат чистотата във всички части на сградата, проверяват инфраструктурата и техниката и поправят дребни повреди, отстраняват графити, провеждат мерки срещу дребни вредители (хлебарки, гризачи и т.н.), грижат се за тревните площи и градинките, през есента събират шумата и я предават за био преработка, през зимата ринат сняг и опесъчават пътеките, а през пролетта събират този пясък. Частично тези „домоуправители“ поемат и функции на управителния съвет на етажната собственост.

Освен поддръжка, специални грижи в общинските кооперации се полагат и за спазването на установения ред. От 2009 г. съществува специална служба на консултантите по вътрешния ред, които обикалят обектите с таблет в ръка, който със специален софтуер веднага предава сигналите им към „Виенски жилища“. През 2015 г. те са извършили 15 121 проверки, но са наложили само 29 глоби за нарушения. Това означава, че дейността им има ефект – през 2014 г. глобите са били 46. Тенденцията е трайна – от съществуването на консултантите нарушенията на реда са намалели наполовина. Най-честите нарушения са неправомерното изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, на по-малки отпадъци (напр. микровълнова или прахосмукачка), кучешки изпражнения, извеждането на кучета без каишка, изоставени колички от супермаркети, неправомерно паркиране, вдигане на шум, игра с топка или каране на колело на неподходящи места и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вальо 82

    4 0 Отговор
    Искам и в България такава фирма, ама на дали :-)
  • 2 Змей

    6 0 Отговор
    220 000 жилищa-1500 и изпълняват функцията на домоуправители, значи по 134 жилища на човек, направени са 15 121 проверки. Тези хора просто РАБОТЯТ и си изпълняват задълженията , а не се оплакват че са малко и не смогват. Тук също има инспектори от общината, които не съм чул да глобят някого.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Змей":

    ами горе-долу 134 жилища има в нашия П-образен блок. 15121 проверки са по 10 на човек. Ако това ти е основната дейност, не е особено натоварване.