Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 12:56 2 325 0

Инфраструктура за 26 трилиона USD

  • азия-
  • инфраструктура-
  • инвестиции
Инфраструктура за 26 трилиона USD - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено един от ключовите фактори за развитието на пазара на недвижими имоти е състоянието на инфраструктурата. Колкото по-добра е тя, толкова цените на жилищата се повишават. През последното десетилетие Азия е регионът, в който се наблюдава непрестанен ръст в цените на имотите. Не една и две държави предприеха мерки за охлаждане на пазара. В някои от тях те дадоха резултат, а в други не. За да се подобри жилищната среда до 2030 г. в Азия ще бъдат инвестирани рекордните 26 трлн. USD във всички сфери на инфраструктурата – от транспортната мрежа до пречиствателни станции. Азиатската банка за развитие предупреди за необходимостта от мащабни строителни дейности и увеличаване на инвестициите в частния сектор. Като не се отчитат разходите за намаляване на негативните ефекти от глобалното затопляне, ще бъдат необходими 22.6 трлн. USD.

В енергетиката ще са нужни 14.7 трлн. USD и още 8.4 трлн. USD за развитие на транспорта. Инвестициите в създаването на телекомуникационни проекти ще са 2.3 трлн. USD, а в сектор ВиК – 800 млрд. USD.

Около 60% от въпросната сума ще бъде вложена в Източна Азия. На азиатско тихоокеанския регион се падат 9.1% от въпросната сума, а на Южна Азия – 8.8%.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте вече пристъпи към реализирането на план за развитие на инфраструктурата на страната на стойност 160 млрд. USD. Малайзия, която разполага с инфраструктура от световна класа, започва нов проект, включително нова железопътна линия от Куала Лумпур и Пан Борнео с дължина 2000 км. В същото време правителството на Индонезия ускорява реализацията на инфраструктурни проекти, включително 720-километров ж.п. път от Джакарта до Сурабая.

Правителството на Идния е изчислило, че са необходими над 1.5 трлн. USD за развитието на инфраструктурата в близките 10 години, доколкото страната провежда мащабна модернизация на железопътните и автомобилни мрежи. Властите също така се стремят да осигурят транспортна връзка между 700 000 села. Това ще даде възможност за развитие на селските региони, където живеят 70% от 1.3-милиардното население на страната.

Азиатската банка за развитие също така предупреди за необходимостта от мащабни реформи за привличане на частни инвестиции. Публично частните партньорства трябва да станат по-привлекателни, смятат експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА