7 Март, 2017 15:24 1 207 0

Предпочитаният град за покупка на хотел

  • инвестиция-
  • хотел-
  • класация
Предпочитаният град за покупка на хотел - 1
Снимка: Shutterstock

Най-предпочитаният град за инвестиция в хотели е Париж, сочи проучване на консултантската компания Colliers International. Челната позиция донякъде е изненада, като се има предвид сложната политическа обстановка. Очакванията бяха, че терористичните актове ще отблъснат инвеститори и туристи, но това не се случи. Причините френската столица да е на първо място са високият ръст на търсене, благоприятното развитие на хотелския бизнес, високата възвръщаемост на инвестициите.

В проучването са изследвани 20 града. На второ и трето място в класацията са Лондон и Барселона. В ТОП 5 влизат още Амстердам и Берлин. Разликата между френската и британската столици е минимална. Причината Париж да измести Лондон от първото място е по-ниската цена на строителство. Интересно е да се отбележи, че в съседен Букурещ стойността на строителство е сред най-атрактивните в Европа. Там обаче се наблюдават ниски нива на търсене и липса на инвестиционен пазар в сектора на хотелите. Именно поради това румънската столица е на в края на класацията.

Поглеждайки към южните ни съседи – Истанбул също е на опашката, заемайки 17-то място. „Основната причина е лоша заетост на хотелите, водеща след себе си незадоволителни приходи от инвестиции. Настоящият политически и икономически климат не може да се нарече благоприятен за инвестиционния пазар там”, коментират анализатори.

Интересен в следващите няколко години ще е пазарът на хотели в Цюрих. В скоро време там може да се очаква недостиг на качествени хотели. „Интересът към този вид инвестиции е висок и ако съществуващите нива на търсене се запазят, градът може да стане един от най-популярните в това отношение, въпреки мащабните разходи за строителство”, допълват от Colliers.

Добри са позициите на Манчестър и Дъблин. В следващите години се очаква ръст в търсенето и в двата града. Това ще доведе до повишаване на инвеститорската активност.

„Инвеститорите се интересуват кои са градовете, където ще постигнат висока възвръщаемост на вложение, а това в нашия политически и икономически несигурен свят, често е трудно да се прецени. Нашият Индекс за атрактивност на инвестициите в хотели ни дава една отлична база, на която да стъпим, когато предоставяме информация на клиентите си. Последните ни данни показват, че Париж се представя добре по отношение на нивата на възвръщаемост при изход от инвестицията и инвестиционните обеми между 2007 г. и 2016 г. Градът е бил посетен от над 15 млн. чуждестранни туристи през 2015 г., благодарение на което хотелите са имали високи нива на заетост от над 77% между 2012-2016 г.“, казва Дирк Бакер, ръководител на отдел Хотели, Colliers ЕМЕА.

Индексът на Colliers използва 12 метрични компонента с различна тежест, които дават възможност на всеки от двадесетте града, разглеждани в класацията, да получи максимален брой точки в размер на 400. Сред параметрите са население, БВП, брой на работещите, туристи, заетост на хотелски стаи, приход на стая, цена на земя, разходи за строителство, инвестиционни обеми, печалби при изход от инвестиции и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА