Last news in Fakti

8 Март, 2017 14:06 7 933 5

Собственици си искат Южния парк, за да строят

  • южен парк-
  • зелени площи-
  • застрояване-
  • imot.bg
Собственици си искат Южния парк, за да строят - 1
Снимка: М. Богданова ©

Проблемът със застрояването на зелените площи в София не е от вчера. Периодично избухват скандали около това, че собственици, които са успели в периода 1994-1997 г. да си реституират имоти, искат да влязат във владение и да ги застроят. Този път „под прицел” е третата част на Южния парк (в района на ул. „Козяк”). Оказва се, че близо 1/5 от територията с площ 110 хектара е частна. След приемането на Закона за устройство на територията (ЗУТ) спорните територии са приобщени към зелените системи на града. „За София има специален устройствен закон, който е конституцията на София и съгласно него терените отредени за парк, не могат да бъдат преотдерени абсолютно за нищо друго”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от bTV. Един от възможните варианти тази част от Южния парк (както и зелените площи в други части на София) да бъдат защитени от застрояване, е собствениците да бъдат обезщетени. „Бюджетът на Столична община е ограничен по отношение финансов ресурс за обезщетяване. Парите, които тази година са предвидени са насочени изцяло за строителството на третия метродиаметър, на връзките със Северна скоростна тангента – бул. „Рожен”, както и връзката кръговото на АМ „Люлин „ с квартал „Люлин”. Средствата, с които разполага СО, не са неограничени и затова направихме програма да подготвим приоритетите си през следващите години как да се развива системата по отношение на отчуждаването. Зелената система е приоритет. Въпросът е да намерим правилния подход, по който да започне изкупуването на имотите, защото след улица „Сребърна”, имотите до Околовръстното шосе са изцяло частна собственост. Те също са отредени за озеленяване, а това са огромен брой имоти”, коментира арх. Здравков.

Другият вариант за защита на зелените площи е изработването на Подробни устройствени планове (ПУП). „В момента се изработва цялостен ПУП на Борисовата градина, включително и местността „Погребите”. Идеята е всички отредени терени още от плана „Мусман” от 1938 г. като зелени клинове на София, да бъдат запазени. В ОУП тези територии са отредени за паркове. Идеята с ПУП-те е те да бъдат защитени като част от зелената система. Като заедно с изработването им дадем и механизъм за отчуждаване и изкупуване на терените”, обяснява главният архитект на столицата.

Цените на жилищата около Южния парк

Районът около един от най-красивите паркове в сърцето на София е доста апетитен за застрояване, тъй като цените на имотите там са сред най-високите за столицата. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че средната цена на квадратен метър жилищна площ в района на ул. „Козяк” е близо 1500 EUR. Причината за високата стойност не е само местоположението на имотите, но и дефицитът в предлагането на фона на сравнително високо търсене. Цените започват от 98 000 EUR и достигат над 400 000 EUR. Срещу последната сума може да се придобие 4-стаен апартамент от 230 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корлеоне

    7 4 Отговор
    Понеже е невъзможно реституцията и собствеността на тези алчни собственици да се обяви за нищожна, да се намерят пари и да се обезщетят, спешно да се приеме закон и в паркове да не се строи. Никога.
  • 2 Корлеоне

    6 4 Отговор
    Скоро всички алчни задници ще се надигнат да искат да си застрояват терените - ще искат в парковете един по един, а те ще изчезнат. Тук трябва не мека китка а безапелационен подход - отчуждаване, който не е съгласен да го духа - приема се закон за парковете и местата с национална значимост - морето, националните паркове, планините и пр. Ще строи ли - ще е доволен и на 50 евро квадрата (малко ли е) и да ходи да се пере.
  • 3 Истината

    3 3 Отговор
    какво обезщетение, просто са изтеглили късата клечка, ако много недоволстват да ги облагат и годишно с данък и пак да видим дали ще искат да строят в зони които са определени за зелени площи.

    Коментиран от #4

  • 4 Дедо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    И аз имах къща в ж.к.Люлин, сега съм в апартамент. Та, то цяла София тогава трябва да иска връщане на имотите си. Е, какво ли не измисля българина, само и само да има далавера и като юрнат всички какво става?
    А "Мотопистата" от години стои като разкопки от друга епоха.
    Няма ли кой да направи и да почистят, но май "няма кандидати за това място".
  • 5 Понеже

    1 1 Отговор
    За "Мотопистата" май ще бъде поредния хотел или МОЛ.
    То друго може ли.