8 Юни, 2017 08:56 3 238 2

Поредното разрушаване на защитена местност

  • созополис-
  • шарлопов-
  • защитена местност-
  • прокуратура
Поредното разрушаване на защитена местност - 1
Снимка: М. Богданова ©

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство срещу лице, което е повредило фиордите в Защитена местност „Колокита“ край Созопол, съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Според неофициалните данни става въпрос за плажа в комплекса на бизнесмена Стефан Шарлопов- Созополис, уточнява burgasinfo.com. В резултат на избутаната сканла маса, която граничи с морето, са увредени специфични скални образования.

В периода от април 2014 г. до ноември - м. ноември 2015 г., чрез извършване на изкопно – насипни дейности са увредена защитена територия. Това е Зона 1 - „Скални образувания и фиорди“ от Защитена местност „Колокита“.

Дейностите са извършени в нарушение на Закона за защитените територии, посочват от прокуратурата и уточняват, че това е престъпление по чл.278в, ал.1 от НК. Законът предвижда наказание до 3 г. „лишаване от свобода“, „пробация“ или „глоба“ в размер от 2000 лв. до 10 000 лв. затова. Досъдебното производство е образувано на 5 юни т.г.

Окръжната прокуратура е била сезирана за случая от ВКП. Предстои на мястото да бъде извършен оглед, да бъдат разпитани свидетели, като е назначена и комплексна строително - техническа и геоложка експертиза. Тези дейности ще определят степента на увреждане на скалните образования.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен

    18 2 Отговор
    Шарлопов току що си го премести в други крачол.
  • 2 хахамян

    9 4 Отговор
    Всички реват за екология, бургазлии спряха навремето нефтопровода, от който щяха да се хранят,а застроиха крайбрежието. Голям туризъм развиваме. И лакомия.