Last news in Fakti

19 Юни, 2017 15:33 5 747 18

Мина ли пикът на сделките с жилища

  • жилища-
  • сделки-
  • цени
Мина ли пикът на сделките с жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Активността на пазара на недвижими имоти, който се наблюдава през последните вече близо три години доведе до значителен ръст в броя на сделките с жилища. През първите месеци на текущата година Националната статистика обаче отчита спад в броя на реализираните сделки. Става дума за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата. Средно с 14% по-малко са покупко-продажбите за посочения период средно за страната. Най-малки са процентите, но пак отрицателни, за големите градове като София (-2%), Варна (-1%) и Пловдив (-3%). „Може би тази година ще се окаже, че е пикова за броя реализирани сделки, т.е. ще се покаже малко връщане назад по отношение обема на сделките за цялата страна” коментира за imot.bg Добромир Ганев, заместник-председател на УС на НСНИ.

Несъмнено сегментът, от който се интересуват купувачите най-много през последната година и половина, е новото строителство. „Тук критериите по отношение на броя единици са няколко, но най-точният е брой започнати апартаменти, а не РЗП или брой сгради”, уточнява Ганев. Най-голям ръст по този показател се наблюдава в София (+42%), Варна (+28%), Пловдив (+10%) и Бургас (+7%).

„Имаше тригодишен период, при които хората купуваха активно, но е ясно, че подобен цикъл винаги е последван от цикъл на спад. Няма как постоянно пазарът да върви нагоре. Хората, които си бяха отложили покупките си, тези които вложиха едни пари в КТБ и ги изнесоха, за да направят някакви инвестиции на спестяванията си, както и ипотечните кредити, няма как да продължи постоянно”, коментира Ганев.

Липсата на чужденци на българския имотен пазар е най-осезаема по Черноморието. В повечето населени места спадът в броя на сделките е двуцифрен: Балчик (-30%), Бяла (-30%), Каварна (-23%), Несебър (-4%), Царево (-12%) и Разлог (-10%). Единствено в Поморие има лек ръст от 2.5%.

Въпросът е при евентуален спад в броя на реализираните сделки дали ще има и такъв при цените. За последните три години (2014-2016 г.) поскъпването беше около 30%, по около 10% на година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 начо

    36 2 Отговор
    единственото което крепи продажбите са ниските лихви на банките.поколението на изгърмелите от 2008-ма отмина и е време за новите балъци
  • 2 Жоро

    33 3 Отговор
    Всичко започна с КТБ. Част от парите от банката (в последствие фонда) бяха вложени в недвижими имоти. Това съвпадна с предшестващ период на липса на инвестиционна активност. След това дойде края на програмния период 2007-2013. През 2015 и 2016г. когато бяха окончателните разплащания, около 1 млрд. евро влязоха от ЕС. Част от тях също тръгнаха към сигурната инвестиция имот. За капак, ниските лихви по депозитите и сравнително ниските по кредитите допълнително стимулираха раздвижването на пазара на недвижими имоти. Това беше повод едни банки, заедно с едни агенции за недвижими имоти, заедно със едни строители да оценят момента като подходящ за нов балон. Банките си продадоха имотите от лошите кредити на добри цени, раздадоха малко кредити на ниски лихви (вече предупреждават, че предстои покачване), брокерите малко захлебиха и строителите, като включим т.нар. саниране са доволни. Докога така, ще е интересно да разберем.
  • 3 наблюдател

    12 6 Отговор
    Чакам с интерес и гледам към 2018 година и по-точно след председателство на ЕС. Ще има интересни ситуации при имотите.

    Коментиран от #4

  • 4 Пешо

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "наблюдател":

    :D Какво чудо очакваш да се случи с това председателство? Да се вдигне стандарта на българина или да паднат лихвите по кредитите още? Нито едното ще се случи, нито другото. А относно лихвите е сигурно, че 2018г. ще са нагоре и то не само в България.

    Коментиран от #5

  • 5 наблюдател

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Просто чакам да видя какво ще стане. Не може ли да нямам мнение и да гледам мача отстрани. Нито съм купувач, нито брокер или банкер
  • 6 Боби

    21 6 Отговор
    Наистина от където и да го погледнем това е нов балон с цените на имотите, който няма на къде повече да се издува.
  • 7 Лондон

    28 11 Отговор
    Пазарната цена на един имот е възможният наем по 10 години..ако е изключителен или е вкаран интелект може да се поотпусне чжвек и до 15 години но реално всичко над тези цифри е малоумие и балъщина.

    Коментиран от #10

  • 8 Дими

    20 3 Отговор
    В Пловдив вече изгърмяха с Оазис на зелено. Я да видим следващите балъци.
  • 9 бббббб

    10 6 Отговор
    Мъка за брокерите и банките.
  • 10 dragula

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Лондон":

    В Лондон така ли е?
    Може да ни дадете примери, за сте по убедителен /лна/.

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 11 weiss

    9 14 Отговор

    До коментар #10 от "dragula":

    Качило се всеко на кола и писка :-)) Иначе всеки разбира от медицина, политика и футбол, а вече и от имоти. Иначе ЖорЕто е прав в описателната част, но като стига до "...решиха, че има условия за нов балон (т.е. строители и брокери създали балона:-).." вече издиша. Балон е нещо по-различно, това сега си е нормален цикъл. Ако мислите, че цените рязко ще паднат след месец, година или някакво си председателство, защо не си продадете апартаментите на балонна цена сега и после ще изкупувате на кило на половин цена???
  • 12 weiss

    3 11 Отговор

    До коментар #10 от "dragula":

    Сори, не беше отговор до Dragula, беше си по-принцип. А драгулата е прав да пита от къде сте толкова светнати из Лондонско :-) че ако всеки път получавах по левче, когато някой ми обяснява доста опростената и не съвсем вярна задачка със стоте наема, щчх да имам хиляди левове :-)

    Коментиран от #15

  • 13 ХХХ

    14 4 Отговор
    НЕКА ЦЕНОПАДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!!!
  • 14 гост

    13 4 Отговор

    До коментар #10 от "dragula":

    Лондон е световен финансов център, един от градовете в топ 5. А Бг градовете са ??? !!??? отговори си сам :)
  • 15 гост

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "weiss":

    броко, беги да пасеш :)
  • 16 nkavrakov

    11 5 Отговор
    Не купувайте жилища в момента нито теглете ипотечни кредити !
    От началото на година вече 6 поредни месеца средните цени замръзнаха и в момента са назад.
    Банките и брокерите надуха нов имотен балон само за 18 месеца !
    Не купувайте и на зелено,оня ден един брокер от Явлена ми каза че свалят една сграда от продажба защото не са сигурни в строителя,отделно ми сподели че ръста ще е най много още 10 месеца и после и те самите не знаят какво ще стане..официално предупредиха финансисти да не се купуват жилища в момента на тези балонизирани цени,банките започват да вдигат лихвите след края на тази година ..не правете сделки с имоти защото в момента цените са нереални и изкуствено завишени..
  • 17 БРОКЕР

    2 1 Отговор
    Брокер съм и се гордея с тази си работа.За всички,които все брокерите им виновни, Ние ли определяме цените на СОБСТВЕНИЦИТЕ на имотите ? На 3 % комисионна, колко повече ще получа ако вдигна цената с 10 000 евро ? , а каква е вероятността да продам надценен имот ? 99.99% от клиентите искат хубаво и евтино и на далавера и без комисионна.Или всеки в тази държава разбира от всичко ? Има клиенти ,които си ценят времето и уважават знанията ни и труда ни с което си прехранваме семействата и с тях работим. Играчи на малко , никога няма да имат много. С уважение за всички мнения и коментари от един брокер.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.