Last news in Fakti

28 Юни, 2017 06:21 3 811 20

Когато Мехмет си търси жилище

  • наем-
  • жилище-
  • германия

„Добър ден, казвам се Мехмет” - лошо начало на разговор с германски наемодател. Така поне излиза от разследване, според което хората с турски и арабски имена срещат сериозни трудности при търсенето на жилище в Германия, пише в свои материал Deutsche Welle.

Акташ С. е млад мъж от турски произход. Говори немски по-добре от майка си и затова навремето решава да ѝ помогне при търсенето на жилище. Но тъй като получава само откази, от един момент нататък започва да се представя с германско име. И ето, че веднага го канят на оглед.

"В началото не осъзнаваш истинската причина. Или по-точно - не искаш да я осъзнаеш. След това се вбесяваш и разбираш, че трябва да предприемаш нещо, за да се сложи край на това безобразие", разказва Акташ.

"Широко разпространен проблем"

Младият мъж търси съвет в една антидискриминационна организация - и заедно с майка си завежда дело. "Дискриминацията при отдаването на жилища под наем е широко разпространен проблем. Много хора са натрупали горчив опит в това отношение", свидетелства Бирте Вайс от хамбургската антидискриминационна организация "Амира".

Но какви са истинските мащаби на този вид дискриминация? Журналисти от Баварското радио и от списание "Шпигел" проведоха разследване: в рамките на няколко седмици те кандидатстват с почти идентични документи, но под различни имена за общо 20 000 жилища под наем в десет големи германски града. Получават 8 000 отговора. С еднозначен резултат.

"Установихме, че преди всичко хората с арабски и с турски имена са силно дискриминирани. От решаващо значение за нас беше дали лицата с тези имена ще бъдат поканени на оглед. В една четвърт от случаите хората с такива имена бяха просто подминавани, докато фиктивните им германски конкуренти бяха поканени", разказва Роланд Шьофел, журналист от Баварското радио.

"Това не ме учудва"

Кристине Людерс, ръководителка на Федералната служба за борба срещу дискриминацията, не е изненадана. И дори смята, че проблемът ще се изостря още повече: "Резултатът от това разследване изобщо даже не ме учудва. В нашата служба също получаваме много запитвания по този въпрос. На фона на притока на толкова много бежанци и мигранти жилищното пространство става все по-оскъдно, а това допълнително изостря борбата за жилищна площ. В една такава ситуация хората с чужди корени срещат много по-големи трудности при търсенето на жилище", казва Людерс.

"Никой не бива да бъде ощетяван само защото е с чуждо име", заяви германският правосъден министър Хайко Маас в отговор на резултатите от журналистическото разследване. "Това е дискриминация, която е в разрез със законите", добави министърът.

А майката на Акташ? Делото по нейния случай продължава две години. Накрая жената печели, а съдът ѝ присъжда 1000 евро обезщетение. Но така и не получава жилище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    52 3 Отговор
    Ей, лоши германци ей. Какво толкова като е с арабско име! Най-много да ги заколи, взриви, сгази или изнасили. Трябва да се приеме закон, че тези дето са с арабски имена да са с предимство при кандидатстване за квартира, соц.помощи, работа... Изобщо във всичко. А, ако са и обратни, с двойно предимство - примерно, ако кандидатства за квартира, да е с предимство пред германци, мюсюлмани и да живее без да плаща наем.
  • 2 Ироничен

    45 1 Отговор
    Когато се случи нещо лошо, обикновено се търсят причините. Тук са се отказали да търсят причините и описват само следствието. Някой запитва ли се защо немците не искат наемател с името Асан?
    Обърнете внимание кой е източникът. ДВ от години обвинява европейците в лошотия, включително и нас, а всякакви "различни" са прекрасни.
    Подобна статия с две имена мога да измисля и аз. Нищо от написаното не може да бъде проверено.
  • 3 шшш

    47 1 Отговор
    То и при нас има такъв проблем, никой не иска да дава апартаменти на цигани-ЗАБРАВИ ,за редки изключения , проблема е там че тези наематели ,както предполагам и в Германия, наемат жилище за двама трима и после се настаняват по 20 човека в двустаен апартамент и започва купона. Наглост без край...
  • 4 VMORO

    37 0 Отговор
    Явно съпротивителните сили на германския организъм не са прекършени все още.
  • 5 дани

    30 0 Отговор
    ако с бг паспорт искате да наемете жилище в холандия и белгия,шансовете са близки до нула.по тв беше показан филм на опустошени жилища от бг наематели,изтръгнато и откраднато до разруха
  • 6 nkfkdfjmfk

    28 3 Отговор
    Какво толкова е станало като са им отказали да им предоставят жилищата си под наем? Това си е тяхно право на собствениците да си решават на кого да го отдадат. Жилището е частна собственост и всеки собственик си е в правото да си подбира наемателите. От къде на къде някой си байно ще рещава вместо собственика кого да пусне в жилището си? Дискриминация било дискриминация ама друг път. Като не ми харесва, какво майка си търсят там да си стоят в държавите никой не ги е викал. С всеки изминал ден разни мюсюлмани стават все по нагли.
  • 7 Ловеца на поршета

    13 1 Отговор
    Миля че ако Мехмед, Акташ и тем подобни искат да си наемат жилище в Берген- Белзен , Биркенау или Дахау няма да имат проблем.

    Коментиран от #20

  • 8 ККР

    21 0 Отговор
    защо са мърляви, и храната както я готвят и самите те миришат лошо.
  • 9 СОБСТВЕНИК

    16 2 Отговор
    Браво, Германия ще я има...
  • 10 гост

    23 0 Отговор
    Ами дадоха в Белгия, Австрия и Германия какво остава в квартири след араби. Макар и да си плащат наема, живеят по много повече хора в апартамента, оттам има много проблеми със съседите, с шумна музика, с кавги и викове (защото те са си доста агресивни, живял съм в общежитие и там си имаше стриктен закон да няма в едно общежитие араби от враждуващи страни). Мехмет да си потърси жилище в Турция, няма да му откажат вероятно. Али да си намери жилище в Сирия.
    Аз също съм имал трудности да си намеря квартира, въпреки че съм говорил езика им доста добре, бял съм и надежден, но са ми отказвали. Даже договор за телефон не можех да подпиша като видеха български паспорт.
  • 11 Да ама не

    17 1 Отговор
    Всеки опит да ми бъде наложено законово наказание или медиен вой свързани с това как да се разпореждам със собствения ми имот е ДИСКРИМИНАЦИЯ спрямо мен в полза на толерирани и привелигировани лица.
  • 12 Иван

    17 0 Отговор
    Брюкселските зелки и техните спонсори превръщат мюсюлманите и т.н."бежанци"/мигранти във ВИП- персоните на ЕС. За всеки мигрант арабин и африканец- ол-инклузив и всякакъв вид закрила, свободно движение из държавите на хора с измислени имена и умишлено унищожени документи за самоличност.И постепенно - ИД във всеки европейски дом.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 толерастията е вредна

    20 0 Отговор
    DW е Мерквл пропаганден машинен, а факти.бг техния пророк !
    Абсолютно са прави немците и всеки може да избира на кого да си отдава имота !
  • 15 гост

    13 0 Отговор
    Най-добре да си потърсят жилище под наем на място, където живеят Мехмедовци и Акташи и няма да имат проблем.
  • 16 майна

    12 0 Отговор
    никой не иска м...ли да стопанисват имота му
  • 17 dragula

    7 0 Отговор
    Само не разбрах дали са "дескриминирани" или "дискриминирани".
    Като не са "инсинерирани" да не се оплакват.
  • 18 dragula

    5 0 Отговор
    За по-добра представителност да бяха опитали и с френски, испански, италиански, полски, руски, украински, румънски, български,сръбски, албански, гръцки, шведски, датски, финландски, американски, китайски, японски и други имена.
  • 19 Alles Gutte

    9 1 Отговор
    Аве я да си гледат работата тея чалми! Жилището си е собственост на Ханс и той ще пуска когото си поиска в него!
  • 20 баварец

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ловеца на поршета":

    мисля, че само там трябва да ги устроят.
    чистят им, готвят им, къпят ги, подстригват ги..