10 Юли, 2017 11:21 7 377 9

Най-голямата сделка в офис сегмента за 2017 г. е факт

  • офиси-
  • сделка-
  • софия-
  • наем

Високотехнологичната компания „Прогрес” нае 10 800 кв. м в Grafix Business Center на бул. „Цариградско шосе“. Въпреки, че сградата ще бъде завършена през второто тримесечие на 2018 г., сделката факт. Инвеститор в Grafix Business Center е компанията „Бернард Инвестмънтс“, която притежава и управлява над 60 000 кв. м офисни и търговски площи в София.

Преместването ще позволи на високотехнологичната компания да обедини на едно място всички свои звена в София. Подобни стъпки през последните години предприеха редица компании в областта на високите технологии, споделените услуги, финансовия и фармацевтичния сектор.

„Стремежът на компаниите към обединяване и по-ефективно управление на офис площите им остава един от двигателите на наемния пазар. За съжаление обаче предлагането на подходящи квадратури все още не може да задоволи това търсене и наемането на площи в строеж продължава да е силен тренд“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Наемният пазар на офис площи остава активен като за първата половина на текущата година се очаква да надхвърли 80 000 кв.м. Делът на Cushman & Wakefield Forton в този обем е около 30%. Водещо място сред наемателите заематкомпаниите от IT и BPO сегмента, които формират над 70% от търсенето на първокласни офиси в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    6 2 Отговор
    Колко народ се очаква да са в тази сграда? Колко са в момента целия Телерик?
  • 2 do morgoth

    5 1 Отговор
    ами доколкото знам са 450 души и имат отделна сграда за академията си.

    Коментиран от #3

  • 3 Morgoth

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "do morgoth":

    Ако това е така и Прогрес не добавят някакви странични хора това са грубо по 20 квадрата на човек бруна площ. Добре ще се ширят :)
  • 4 незнайко

    5 0 Отговор
    Някой интересува ли се изобщо ЧИЯ е тази компания ??? Това никъде не го пише !!!
  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    Е че герб пак взе властта.
  • 6 чуденката

    2 0 Отговор
    Интересно ми е колко е наема на м2. Понеже на месец си е една голяма сума по мои сметки, а за година може и да излезне 1/3 от сумата за конструкцията. Имота ест. не го броим.

    Коментиран от #7

  • 7 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "чуденката":

    С оглед цените на офис площите може да се гадае, че става дума за 1 до 1,5 милиона евро годишна такса за наем. За 5 години с такъв наем конструкцията се изплаща. Въпреки това много от големите фирми предпочитат наема. Не знам какви са причините - не искат да затварят много пари наведнъж, искат да са гъвкави когато се наложи да нарастват или да намаляват, нещо свързано с данъци или оформяне на цените на акциите и прочее. Те си знаят, но е факт, че от гледна точка на неспециалист изглежда непрактично и на голяма загуба.
  • 8 ужаст

    1 5 Отговор
    пак ни взеха власта от герп и пак ни налазиха чуждите компании да ни вземат работниците. ужаст. сега откаде ще земем реботници. ужаст. кага пак ще управлявами ние. кеф. долу герп. ужаст.

    Коментиран от #9

  • 9 Morgoth

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ужаст":

    Абе неграмотник върви размрънквай в политическите теми. В IT бизнес почти всички работят за чужбина, затова и заплатите са много над твоята.