16 Юли, 2017 10:03 1 959 2

Без опашки за кадастрални услуги

  • кадастър-
  • услуги-
  • каис

Гражданите се отнасят с недоверие към електронните услуги

Без опашки за кадастрални услуги - 1
Снимка: Shutterstock

Нотариусите и общините имат осигурен достъп до кадастрално-административната информационна система (КАИС) на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, чрез който могат сами да разпечатват необходимите скици, без да се налага да изискват това от своите клиенти. „Целта е да се облекчат потребителите”, каза инж. Михаил Киров, директорът на АГКК, в телевизионно интервю.

За да се възползват от електронно заявяване и получаване на документи по електронен път, е необходимо наличието на електронен подпис и регистрация в електронната система на Кадастъра. „Услугите с електронен подпис, които се генерират автоматично от системата, са с 30% по-евтини“, заяви инженерът.

Друг удобен вариант за ползване на системата е чрез регистрация в портала и електронно заявяване на документа, като получаването му става на гише. В този случай, заявителят може да избере което и да е гише в страната, за да получи своя документ.

„Откриват се и нови изнесени работни места на АГКК с цел улесняване на достъпа до услугата. Има тенденция да открием още няколко такива“, отбеляза инж. Киров. „АГКК обслужва цяла България“.

Все още съществува недоверие у хората към електронните услуги. Малкото информация, с която разполагат гражданите и страхът от електронния стил препятстват широкото използване на системата. „Ще използваме и ще популяризираме тези услуги. Агенцията по кадастъра развива много сериозна кампания за обучение на нотариуси, съдии, общини как да се възползват от тях“, допълни той.

Към момента натовареността на служителите в агенцията е голяма, има силен натиск откъм клиенти и това може да е причина за забавяне предоставянето на услугите и пораждане на негативизъм, заяви със съжаление инж. Киров. Очакваното увеличение на обема работа се надяваме да компенсираме с технологии, с помощ откъм човешки ресурси, за да можем да се справяме, поясни той. АГКК има нужда от специализирана администрация с познания по геодезия, кадастър, както и правни познания. „Всичко е въпрос на мотивирани кадри и финансови възмоности“, каза инж. Киров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 охо

    2 0 Отговор
    Значи сега са натоварен?От над 100 землища, примерно за област Силистра, за около 10 землища може да се издават документи по този начин-другите как се обслужват?Журналята да се поразровят малко-това инфо реклама ли е или какво или пълнеж?
  • 2 шшш

    2 0 Отговор
    За една кадастрална схема при продажба на жилище чакаш една седмица - 20лв, ако искаш по бързо 3 дена -40 лева. Какво правят тези новатори не мога да разбера,сигурно разработват ваксина срещу някаква болест- мързел..и пари и 13 заплата и отпуски и куп други привилегии за държавни служители. Няма отказал държавна служба.