Last news in Fakti

17 Юли, 2017 11:37 3 048 0

70% от имотите в Майорка се отдават незаконно под наем

  • майорка-
  • наем-
  • условия
70% от имотите в Майорка се отдават незаконно под наем - 1
Снимка: Shutterstock

Организацията Terraferida преброй колко жилища се отдават под наем чрез онлайн платформите Airbnb и Homeaway на известния испански остров Палма де Майорка и ги сравни с официално регистрираните за отдаване под наем жилища и къщи. Обвинението е, че държавата не предприема достатъчно сериозни мерки за намаляване на туристическия поток.

Резултатите от изследването показват, че 81 000 души са наели жилища на острова чрез платформата Airbnb, а 120 000 са използвали услугите на сайта Homeaway. В същото време в Майорка официално са регистрирани 38 000 жилищни единици. „Всяка седмица на сайтовете се появяват нови хиляди оферти за апартаменти и къщи”, казва Жауме Адровер от Terraferida. Организацията иска правителството, което в момента разработва нов закон за туризма, да се обяви против отдаването под наем на жилища като цяло, да намали броя на издаваните лицензии и да престане да прикрива нелегалните наемодатели.

Асоциацията за ваканционни имоти на Балеарските острови Aptur, отчита, че изследването на Terraferida е некоректно. Много от собствениците обявяват за отдаване под наем жилищата си и на двете платформи. Това означава, че броят на имотите, които се отдават под наем, е значително по-нисък.

„Terraferida отново бърка търговските платформи със собствениците на жилища, за да си помислят хората, че на пазара на ваканционни имоти действат монополисти, а не обикновени собственици, както е в действителност”, казва представител на Aptur.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА