3 Август, 2017 12:37 1 918 0

Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ)

  • кремиковци-
  • кариера-
  • добив
Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ) - 1
Снимка: М. Богданова ©

Почти всички възможности за спиране изграждането на кариера в кв. „Кремиковци” са изчерпани. Причината е, че на всички съдебни инстанции, включително и на ниво Върховен административен съд, съдебните власти са се произнесли в полза на концесионера. „Уведомлението към администрацията и жителите е част от изискванията, за да се стигне до оценка за въздействие върху околна среда. Мисля, че ще бъде направена след около 4-6 месеца и затова сме тук сега, защото от тази оценка зависи какво ще се случи в бъдеще”, каза пред Факти.бг кметът на район „Кремиковци” Ивайло Панев. Ако докладът по оценка върху околната среда не е отрицателен, „на практика трудно ще може да бъде спряна тази кариера”, допълни кметът.

Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ)

В случай, че изграждането на кариерата се случи, то тя ще е само на 500-600 метра от първите къщи на село Локорско и малко по-надалеч от тези на район „Кремиковци”. Жители на района казаха пред Факти.бг, че всяка събота и неделя той се посещава от много софиянци. Повечето от тях са велосипедисти, които упражняват планинско катерене и минават през територията, определена за кариера.

Сагата с кариерата в „Кремиковци” датира от 2009 г., когато Министерски съвет отдава кариерата на концесия. Концесионерът е продало правата си на друг ползвател – „Камико” ООД, който сега заявява концесионните си намерения.

Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ)

За момента това е единствената компания с подобни инвестиционни намерения, каза кметът на района.

Преди кризата в сектора на недвижимите имоти имаше намерения районът да се обособи като бизнес център. „Идеята се отложи с едно 10 години напред. Тя ще се осъществи един ден, въпросът е, че няма да бъде утре”, каза Панев.

Жителите на „Кремиковци” на протест (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА