Last news in Fakti

14 Август, 2017 14:45 1 375 0

50% ръст при новото строителство в Чехия

  • чехия-
  • жилища-
  • строителство
50% ръст при новото строителство в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

През първото полугодие на тази година строителните предприемачи са започнали изграждането на 3581 жилищни единици в Чехия. Това е с 46.3% повече в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от националната статистика на страната. Най-активни са предприемачите в Прага. Там увеличението е 28.6%. Следва южно моравския район – 14.5% ръст и Оломоуцкий район – 14.2%.

„Основната причина за ръста е непрестанното увеличаване на търсенето на жилища от първичния пазар”, казва Петра Дуфек, анализатор от банка ČSOB. Това ще доведе до ръст както в цените, така и в наемните нива. При вторичния пазар увеличението вече е налице. За периода от 2000 г. до 2017 г. цените са се увеличили тройно, а инфлацията бележи ръст от 40%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА