Last news in Fakti

16 Август, 2017 12:56 7 900 5

Най-добрият град за живеене в света

  • класация-
  • живот-
  • град-
  • мелбърн
Най-добрият град за живеене в света - 1
Снимка: Shutterstock

За седма поредна година австралийският град Мелбърн оглави класацията за най-добрият град за живеене, получавайки 97.5 точки от възможни 100. Няма промяна и в останалите два града, които влизат в ТОП 3 на най-добрите за живот – Виена (97.4 точки) и Ванкувър (97.3 точки), сочат данните на ежегодния доклад, който се изготвя от Economist Intelligence Unit.

Анализатори проучват 140 града от цял свят, като степента на комфорт на живот се оценява по следните параметри: безопасност, здравеопазване, култура, опазване на околна среда, образование и инфраструктура.

В ТОП 10 влизат три канадски града – Ванкувър на трето място и на четвърто и пето Торонто и Калгари. Три е и броят на австралийските градове. Освен Мелбърн тук влизат още Аделаида и Пърт, съответно на шесто и седмо място.

От осма до десета позиция се нареждат Оукланд, Хелзинки и Хамбург.

Градът, който най-много се е издигнал на годишна база в класацията е исландската столица Рейкиявик, която от 50-то място вече е на 37-мо. Причината за този значителен ръст е свързан с бързото развитие на туризма и модернизирането на града. След терористичните атаки Манчестър и Стокхолм са загубили позиции.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от Варна

    17 3 Отговор
    Чудно ми е, Варна на кое място се намира в тази класация?

    Коментиран от #3

  • 2 mire

    23 0 Отговор
    Може ли да проверите Перник накое място е?

    Коментиран от #5

  • 3 Иванчо

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "от Варна":

    Сега като ни довършат бул. Левски и ремонта на Аспарухов мост влизаме в топ 3
  • 4 ддд

    15 2 Отговор
    мисюлмански град няма ли бе?
    нали религията огън била?
  • 5 Na onova tvoe mqsto

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "mire":

    Поради близостта си до София е много назад в класацията