Last news in Fakti

21 Август, 2017 10:11 2 492 11

Над 60% от сделките са с нови жилища

  • жилища-
  • цени-
  • софия
Над 60% от сделките са с нови жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на жилища ново строителство продължава да набира скорост. Само за второто тримесечие на текущата година 65% от сделките с апартаменти са били именно с такъв тип имоти, коментират от агенция „Бългериан Протертис”. Причината за ръста ново строителство не се крие само във факта, че много строители се успокоиха и решиха отново да печелят от този бизнес, но и че много от замразените по време на имотния бум проекти сега се завършват.

Най-много въведени в експлоатация жилищни сгради през последните месеци има във Варна – 102 броя, сочат данните на Националния статистически институт. В София техният брой е 67, което е с близо 13% повече в сравнение с второто тримесечие на 2016-а.

Дву- и тристайните жилища продължават да са най-предпочитани от купувачите. Апартаментите с две стаи са атрактивни не само поради по-добрата си цена, но и поради фактът, че те са най-търсени от наемателите. Новите собственици бързо могат да ги отдадат под наем. Именно покупката с инвестиционна цел активизира пазара.

Младост, Люлин, Студентски град и Витоша са софийските квартали, към които клиентите проявяват най-силен интерес. Оценяват се фактори като добра комуникация с центъра на София, бърз и удобен начин за излизане от града и разбира се оптимална цена. Предимство имат жилищата, които се намират в близост до метростанция.

Доказателство за доброто развитие на жилищния пазар е и фактът, че се отчита ръст от 41% при сделките с луксозни имоти от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. Основната група купувачи продължават да са българи, които живеят в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се и съмнявам

    18 0 Отговор
    Ама разбира се - и търсенето е 10 пъти по-голямо от миналия месец, нали?

    Коментиран от #2

  • 2 бббббб

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не се и съмнявам":

    Хахаха ,направо се избиват .Все едно са на Женски пазар.
  • 3 666

    10 1 Отговор
    Брокерите си дигат имиджа! Бум ама друг път.Хората нямат пари,а тези дето винаги си имат те купуват в чужбина.Хайде стига с лъжите.
  • 4 БГЕ

    9 0 Отговор
    Е как не им омръзна да лъжат?
  • 5 Съмняващ се

    13 0 Отговор
    Строителите са на голяма печалба с продажбата на недовършени жилища. никъде по света го няма това: да продават жилището "на шпакловка и замазка" като завършено.
    И кой ги научи на това: едно от помещенията да е място за готвене, хранене и дневна и да го броят за стая. "Стая" означава спалня. Кухнята с място за хранене и почивка не е стая.
    Да не говорим за квадратурата.
    Да не говорим за цените.
    А това, което виждам на снимката не е нова сграда, а обновена, ремонтирана.
    А ако продадените жилища са повече ново строителство, то е защото собствениците на старите не ги продават.
  • 6 nkavrakov

    8 2 Отговор
    В момента пазара на жилища в България - София ,Пловдив ,Варна,Бургас е в ситуация на ИМОТЕН БАЛОН.
    Официално финансисти го казаха ,а брокерите пишат статии обратно на това което твърдят финансовите експерти.Цените на жилищата са нереално надути,надценени в следствие на меката парична политика на банките .В момента е най неизгодно да се купува имот-цените са балон,лихвите са с тенденция за вдигане от догодина.Продават на зелено на голи обещания на цени 1200 евро без никаква законова рамка че ще завършат проектите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 321

    1 3 Отговор
    Много странни разсъждения. Всеки път, когато икономиката - световната е в покой - тоест без сътресения надолу - цените на имотите се повишават. Защото хората са спокойни за работата си и могат да си позволят да вземат заеми. След това през 7-8 идва някоя криза, която тотално снижава покупките на имоти. За 2-3 години цените падат.
    Но..., така и не падат на нивата от предишната криза. Тоест спрямо предишните най-ниски цени пак са 30 % по-високи, а в големите градове и повече. Например в София широк център - през 2001-2 г. квадратен метър ново строителство беше 300-400 евро. После в периода от 2003 до 2008г. цените стигнаха до 1100 - 1200 евро за кв. м. След това дойде кризата през 2009 и през 2012-2013г новото строителство стигна почти до 600-700 евро кв.м. И пак е почти двойно спрямо 2003. След 2014г. кризата приключи и сега същите жилища вече се продават за 900 - 1000. Ако следваме същата цикличност и предположим, че следващата криза ще е пак на 10-на години - тоест 2020г. до тогава т.нар. балон е се надува. Тоест, вероятно цените стигнат 1500 евро. След това пак ще паднат, но не колкото най-ниските цени от 2013г. И така - няма в графиката на цените на имотите през последните 100 години връщане назад. Има леки спадове, но цените са само нагоре.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 гощо

    2 2 Отговор
    Е кой нормален човек би си купил в Люлин
  • 10 гощо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "321":

    Абсолютно подкрепям този коментар!!! Останалите колеги коментиращи за тях май важи прикаската за киселото грозде!?!?
  • 11 dido

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "321":

    Ако са все 30% нагоре, то в кризисен период при продажба от ЧСИ са толкова и надолу. Нека не гледаме само свободния пазар, защото при големия процент жилища купени с кредити цените при публични продажби ще са съобразени с цената на имота по време на продажбата, а не с цената по време на покупката