Last news in Fakti

4 Септември, 2017 16:33 3 293 2

Финализираха дългоочаквана имотна сделка

  • парцел-
  • пловдив-
  • каменица

Една от най-дългоочакваните през последната година сделка вече е факт. Става дума за завода на „Каменица” край Пловдив. След като централата на пивоварната се премести в Хасково, теренът от 30.5 декара беше обявен за продажба. Новите собствени са две компании – „Сиенит” и нова фирма, която е собственост на хотелиера Георги Тотев, брат на кмета на Пловдив Иван Тотев. Сделката е на стойност 6.8 млн. EUR. Плановете са на мястото на производствената база да се появят жилищни и офисни сгради, магазини, зони за спорт, плувен басейн, подземен паркинг с капацитет 600 паркоместа. Проектът е дело на английското архитектурно бюро Stephen George Architects.

Терен от 3500 кв.м си запазва „Каменица”. На него ще бъде обособена пивоварна за занаятчийски (крафт) бири, а също и музей, в който ще могат да се разгледат реликви от 135-годишната история на фабриката. Инвестицията на тази част от проекта е 2 млн. EUR. Очакванията са да бъдат разкрити 50 постоянни работни места. Строителството й започва през септември тази година и ще е готова през 2018-а.

Целият комплекс трябва да бъде завършен до 2023 г. Първата копка е предвидена за 2018 г. Подобни големи проекти се реализират на етапи. Същото ще стане и тук. Първият включва строителството на жилищата и офисите, тъй като това са и най-търсените типове имоти към момента на пазара.

Цените на вече готовото жилищно строителство в „Каменица 1” са по-високи от тези в „Каменица 2”. Двустайните в първа част се търгуват срещу 685 EUR/кв.м., сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Във втора част стойността на квадратен метър е около 550 EUR. Тристайните са съответно 664 EUR/кв.м. и 536 EUR/кв.м. Почти същата е цената на квадратен метър при гарсониерите.

За компанията продавач от първостепенно значение е била не цената, която предлага купувачът, а концепцията за развитие на терена. ”Процесът по избор на инвеститор продължи повече от две години. Търсехме добросъвестен стопанин и достоен съсед, който да развие терена с отношение и ясна визия за бъдещето на града. Вярваме, че новият комплекс ще бъде едно модерно, уютно и красиво място за пловдивчани и гостите на града", коментира Димо Димов, генерален директор на пивоварната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    11 0 Отговор
    Пак платена обява за балъци да купуват на зелено.
  • 2 НЕразбирач

    2 0 Отговор
    Не знам "на зелено" ли ще се продава, но зеленината около сградите нещо ми се вижда малко,м?!