Факти.БГ

Как климатът се отразява на цените на имотите

Милена Богданова

Недвижимите имоти, които се намират в райони засегнати от урагани, подобни на тези като „Харви” и „Ирма”, ще се обезценяват прогнозират анализатори. Те припомнят последствията за недвижимите имоти от урагана „Андрю” в Маями преди 25 години. „Въпросът е в това дали хората приемат решения за покупка на недвижими имоти вземайки под внимание прогнозите за изменение на климата”, казва професорът по антропология в Международния университет на Флорида Хю Гледвин. Става дума за Маями бийч. Прогнозите са, че в края на века равнището на морето ще се повиши с 1.5 метра. Други експерти, смятат, че недвижими имоти, разположени по крайбрежието на обща стойност 23 млрд. USD, ще се окажат под водата още през 2050 г.

За да се съхранят имотите местните власти са предприели реализирането на скъпоструваща отбранителна програма. Работите предвиждат повдигането на пътища и монтирането на нови мощни помпи.

Независимо от предприетите мерки, инвеститорите вече търсят парцели, разположени на по-високи места, далеч от Маями Бийч. „Сега предприемачите насочват средствата си извън досега популярните райони. Ориентират се към по-сухите места”, коментират местни анализатори.