Last news in Fakti

12 Септември, 2017 06:21 14 522 12

Мегаполис може да изчезне за минута

  • истанбул-
  • турция-
  • земетресение-
  • имоти

Истанбул е градът, който през последните години е магнит за чуждестранните инвеститори, решили да вложат парите си в недвижими имоти. Най-известната туристическа дестинация неотлъчно е в ТОП 10 на градовете, в които цените на жилищата растат с бързи темпове. Лек краткотраен отлив имаше само за няколко месеца след опита за преврат през лятото на 2016 г. Днес ситуацията е повече от добра. Отчита се 65% ръст в сделките с чужденци през юли тази година в сравнение със същия месец на миналата, което е доказателство за възвърнатото доверие от страна чуждестранните предприемачи. Цените не растат с двуцифрени темпове, но темпът на ръст е добър – между 5% и 7% на годишна база.

Природните явления обаче не трябва да се подценяват. Анализатори са категорични, че те пряко и силно влияят върху цените на недвижимите имоти и то за дълго време напред. Ако зад океана страдат от урагани като „Харви” „Ирма”, то в Европа това са земетресенията. Едно от най-разрушителните в най-новата история е това в Турция от 17 август 1999 г. с магнитут 7.4 по Рихтер. Резултатът беше 17 480 жертви и стотици хиляди разрушени имоти. Дали обаче строителите в южната ни съседка са си взели поука от тази катастрофа? Вероятно не, ако се вземат под внимание думите на Мехмет Йозхасеки, министър на околната и среда и градоустройство, че при силно земетресение близо 600 000 сгради ще бъдат изравнени със земята. И това е въпреки предприетите от властите мерки за намаляване на щетите от подобно природно бедствие.

Сеизмолозите не веднъж през последните години предупреждават, че в района около Мраморно море, се очаква мощен земен трус с магнитут около 7 степен по скалата на Рихтер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    86 20 Отговор
    В топ 10 , не ми се вярва много , много. Че кой нормален ще инвестира в Турция. На мен крака ми няма да стъпи там , камоли да си купя нещо.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дикме

    34 12 Отговор
    Турция е под ислямско робство и има нужда от чужденци особено ХРИСТИАНИ
  • 4 Грос

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "TURCO":

    ???!!!! Къв си ти бе ?????!!!!!!! Кво драскаш ????????!!!!!!!!!
  • 5 Шаран БГ

    13 5 Отговор
    Сеизмолозите ядат пари на вятъра! Те могат да регистрират всяко едно трепване по земната кора!!! Ама КАТО СЕ СЛУЧИ!! Нищо не могат да предвидят предварително !!! Виж, ако имат зоологическа градина и в нея са всички представители на "котешкия" род, МОЖЕ БИ, ще познаят нещо.... Има разлика в това - да нося турски гащи и да ги развявам по Капъла чарши, нали ? Като съм сиромах човек, защо да не си купя нещо евтиничко-турско, френско, испанско, даже ако може и без пари от някой манастир, макар и калпаво ?? Имам и китайски маратонки, но едва ли някога ще ида по Великата китайска стена с тях. И тук става дума за инвестиции и недвижими имоти в най-големия град на целия регион - не само на Турция!! Не е необходимо да се обиждаме, без да сме осъзнали, какво иска да каже другия. То си е и въпрос на манталитет. Първо псуваме - после се питаме - защо - .......че и се извиняваме понякога.........
  • 6 Сеизмолог

    13 14 Отговор
    А дано! Ама кога?
  • 7 111

    14 0 Отговор
    И цените в София растат. Панелни гарсониери (около 42-46кв.) с евтини ПВЦ и ламинат вече се предлагат за 50000-60000 евро. Една такава гарсониера в 40- годишен панелен блок, но преустроена на мини двустаен без балкон, беше обявена като дизайнерски обзаведена за 85000 евро.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АзНеСъмТъпоГоведо

    5 8 Отговор
    Тук е пълно с доста ограничени екземпляри. Отидете в Истанбул и после пишете.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 ние

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "АзНеСъмТъпоГоведо":

    да отидем,но ако по това време ни хване земетресение?Може и да сме в някой квартал където снимат сапунките и да ни покажат по телевизорът :Д
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.