Last news in Fakti

15 Септември, 2017 17:03 3 765 4

Колко плащат германците за наем?

  • германия-
  • наем-
  • жилища-
  • цени
Колко плащат германците за наем? - 1
Снимка: Shutterstock

Наемите в Германия стават все по-скъпи. Толкова скъпи, че един милион германски домакинства дават над половината от месечните си доходи за наем. Почти половината от домакинствата в големите германски градове харчат над 30% от доходите си за наем. Това сочат данните от мащабно проучване, проведено в 77 германски града с над 100 000 души население, пише в свои материал Deutsche Welle.

В рамките на изследването са били интервюирани близо 5,6 милиона домакинства. Един милион от тях харчат за наем дори повече от половината от месечния си доход. Точно толкова са и домакинствата, които след заплащане на наема разполагат със суми, близки до помощите за социално слаби (409 евро на човек) или дори по-малко.

Според проучването, спонсорирано от фондация "Ханс Бьоклер", високи наеми плащат далеч не само жителите на по-големите германски градове. Така например съотнесено към нетния месечен доход, жителите на Бремерхафен плащат за наем повече (29% от доходите), отколкото тези в Хамбург (28,6% от доходите).

Търсят се малки жилища!

Според социолозите и брокерите на недвижими имоти, наемът не бива да надвишава 30% от доходите на домакинствата, защото това би ги натоварило твърде много финансово. Както посочихме в началото обаче, в Германия почти половината от домакинствата харчат над 30% от доходите си за наем. Впрочем, за проучването са използвани данни от преброяването на населението през 2014 година. А оттогава насам наемите в Германия допълнително са се повишили.

Някои от изводите, направени от авторите на изследването, гласят: жилищният пазар в Германия остава "напрегнат". И още: в страната не достигат най-вече малки жилища.

На изток Германия е друга

От гледна точка на съотношението доходи/наем, едни от най-натоварените финансово се оказват домакинствата в някогашната столица Бон. Там хората харчат 30,3% от доходите си за наем. Подобна е ситуацията в Нойс (30,1%), Кьолн (29,3%) и Дюселдорф (29,2%). Сред първите десет попадат обаче и градове в слабо развити в икономическо отношение райони, като гореспоменатия Бремерхафен или Офенбах (28,7%). Доста по-поносими наеми плащат жителите на Волфсбург (21,9%), на Хайделберг (21,4%), както и в източните германски провинции - в градовете Лайпциг, Дрезден и Йена наемите представляват около 23% от нетния доход на хората, в Кемниц - 20,9 на сто. Средно за Германия за наем отиват 26,8% от нетния доход на домакинството.

Според социолога Хенрик Лебун от Хумболдтовия университет в Берлин, условията за живеене са "огледало на съществуващото неравенство". "Но и те самите допринасят допълнително за увеличаване на това неравенство", казва Лебун, който е ръководител на изследването.

В тази връзка Катрин Гьоринг-Екард, която води листата на Зелените за предстоящите парламентарни избори в Германия, настоява за конкретни мерки за спиране на поскъпването на наемите - например като се ограничат възможностите на собствениците да вдигат наемите и като бъде създаден един вид общополезен пазар на жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    4 0 Отговор
    30% не е половината от дохода, има голяма разлика!

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    ПОЛОВИНАТА ОТ ДОМАКИНСТВАТА харчат до 30% от нетния си месечен доход за наем,така че всичко и точно.Предполагам че става дума за ДОМАКИНСТВАТА,КОИТО ЖИВЕЯТ ПОД НАЕМ,А НЕ ЗА ВСИЧКИ ДОМАКИНСТВА В ГЕРМАНИЯ.Добре би било да се знае КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ГЕРМАНСКИТЕ ДОМАКИНСТВА ИЗОБЩО СА ПОД НАЕМ,но не е споменато.Между другото тия 30% са много сериозен разход за едно домакинство,но да не забравяме че ДАНЪЦИТЕ ИМ ДОСТИГАТ 40-42% ОТ ЗАПЛАТАТА,за разлика от нашите.Ао прибавим и цените НА АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ- В ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ НАШИТЕ...Но така е -българинът си мечтае за техните ЗАПЛАТИ,НО НЕ И ЗА РАЗХОДИТЕ ИМ:)

    Коментиран от #3

  • 3 остатък

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    При 10 бона заплата им остават 7 бона за живеене ...горките германци и това при цени на храни лекарства и глоби под нашите ...НЕ Е ВАЖНО КОЛКО ИМ СА ДАНЪЦИТЕ И НАЕМИТЕ А КОЛКО ИМ ОСТАВА ДА ЖИВЕЯТ а не да преживеят както мутротиквенско конска България

    Коментиран от #4

  • 4 123

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "остатък":

    10 000 Евро заплата не е нещо което се взима от всеки. Масовите заплати са в нивата от 1500 до 2500 Евро. Какви суми цитирате не знам.