18 Септември, 2017 20:56 6 517 12

Сгради с много необитаеми жилища в София

  • жилища-
  • център-
  • софия
Сгради с много необитаеми жилища в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Нараства броят на необитаеми жилища, които са разположени в сгради в централната част на столицата. В някои от тях делът на незаетите апартаменти е около 60%.

„Те са извън пазара на недвижими имоти и това се отразява негативно не само на съотношението търсене-предлагане, но и състоянието на сградния фонд и облика на града. Именно „тъмните прозорци” ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата. Традицията имотите да се държат на всяка цена трябва да се разчупи, ако искаме да видим как София се превръща в атрактивен град, в който старата архитектура се цени и поддържа, а не тежи като воденичен камък на градската среда”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Една от основните причини имотите да останат необитаеми е собствеността на имотите. Това най-често са наследници, а когато наследникът е повече от един, трудно се стига до консенсус какви действия да се предприемат. При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите. Има и такива, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба

„Собствениците трябва да са наясно, че дори да станем свидетели на значителен ръст на цените на имотите, което не очакваме, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва. Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде. И най-доброто време за продажба на такъв имот и покупката на по-малък или на нов, който по-лесно би се отдавал под наем, за да носи доходност, е днес.”, казва Атанасова.

Търсенето на жилища в централната част на София става все по-силно заради интереса на инвеститори към краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Airbnb и Booking.com. В интересните за отдаване райони апартаментите имат много висока ликвидност и бързо намират купувачи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем според специалистите са бул. „Витоша“, Петте кьошета, района около НДК, Малките пет кьошета, площад „Света Неделя“, бул. „княз Александър Дондуков“, площад „Възраждане“, СУ „Св. Климент Охридски“, бул. „Христо Ботев“, площад „Независимост“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Цар Освободител“.

Сред собствениците на имоти с „тъмни с прозорци“ са и българите, които са заминали да работят и живеят в чужбина, но все още нямат яснота дали ще се върнат или ще се устроят трайно извън граница. На другия полюс са онези наши сънародници, които след години работа извън страната търсят път обратно. Най-често те са притеснени от ефекта на Brexit, жители на Великобритания.

Сделките с българи, живеещи в чужбина, бележат сериозен ръст през текущата година в сравнение с 2016-а. Очертават се два типа купувачи. Едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити. А в момента възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти в София може да достигне 5%-7% при дългосрочен наем. Освен това с растящия брой на чуждестранни туристи, ликвидността на имотите се повишава, особено в центъра на София. Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    40 8 Отговор
    Тия амортизирани имоти са в пъти по-хубави, здрави, просторни от де що има кенефи "ново строителство".

    Коментиран от #5

  • 2 юрист

    21 19 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде....“ Глупости- плащате стотинки за ток и вода, а си пазите собствеността за по-добри времена! Имам жилища и нямам намерение да продавам нито едно от тях. Жилището си е актив и НИКОГА няма да се превърне в пасив- естествено, ако се полага дължимата грижа на добър стопанин за него и не е в рушаща се сграда.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Eee

    23 22 Отговор
    Всеки вложен лев в имот в БГ-то е безвъзвратно изгубен.
  • 4 бял

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Аз продавам и купувам,не ми трябва актив ,а да живея ,защото рано или късно ще пукнеме и на актива ще се радват други,а важно е как си живял,а не колко си спестил
  • 5 Пазарен Либерализатор

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Да, особено в централните райони - чист въздух, стара канализация в сградата, обширен двор, тишина и уют, липса на трафик, красота...
  • 6 Пазарен Либерализатор

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Няма нищо вечно. Сградите имат годност, приблизително равна на периода, в който се влошават якостните характеристики на арматурата/бетона и тухлите. Аз ги давам под наем, в дългосрочен план. Поддръжката е за сметка на наемателите, застраховка, добра доходност. А дали е пасив или актив зависи от счетоводителите :)

    Коментиран от #12

  • 7 ддсд

    22 3 Отговор
    Има някакво противоречие в статията. От една страна - продавайте тъмните прозорци, от друга страна - жилищата в центъра ще стават по-ликвидни. Е за какво да продават тогава? За да печелят брокерите само? Или - абе на вас не ви трябва, като не ви трябва продавайте, та да го вземе инвеститор и да напълни родния ви квартал с китайски туристи евтинко под наем? Явно интересът към центъра е огромен щом излизат подобни статии, но добре, че още не сме станали като Барселона с тия ербенебе
  • 8 хук

    11 1 Отговор
    То хубаво ги отдават през airbnb ама данъците плащар ли си? В доста държави имаше проблеми по тази тема.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Bossman

    9 3 Отговор
    Имот без необходимост не трябва да се продава.Това е.Хората са заминали на работа в чужбина за да спечелят и да си поддържат имотите които имат.Иначе ако ги продадат защо да се връщат?Имам чуството че някой го дразни това че имало много тъмни прозорци.
  • 11 еурибор

    2 0 Отговор
    Референтни лихвени проценти на EURIBOR :

    01-02-2017 -0.083%
    01-04-2016 0.058%
    01-02-2015 0.323%
    01-02-2014 0.555%
    01-02-2013 0.543%
    01-02-2012 1.937%
    01-03-2011 1.504%
    01-04-2010 1.251%
    01-02-2009 3.025%
    01-02-2008 4.733%

    Според вас кога ще стигнем нивата от 2008? Не ми се вярва да стане до 1 година.. по-скоро след 5-6?
  • 12 НЕразбирач

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пазарен Либерализатор":

    Даваш под наем ли - надявам се да си го и декларирал, да даваш и квитанцийки, че глобите, особено за повторно нарушение са... Ще ти обезсмислят "далаверата".
    Кога ли обедняващата "държава" ще погне и тоя "бизнес" с проверки, да видим...