Last news in Fakti

29 Септември, 2017 16:56 2 253 0

Референдумът в Каталуния не плаши инвеститорите в имоти

  • испания-
  • каталуния-
  • имоти-
  • цени
Референдумът в Каталуния не плаши инвеститорите в имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Референдумът за независимостта на Каталуния, който трябва да се проведе на 1 октомври, не води до отлив на инвеститори в недвижими имоти, посочват анализатори. Това не е първият път, когато се провежда подобно допитване. Такова е имало и през 2009 г. Също така въпросът е бил подлагат не един път на обсъждане. Никога обаче това не се е отразявало на пазара на недвижими имоти в региона. Близо 13% от сделките, които се реализират от чужденци на територията на Испания, са с имоти в Каталуния. В случай на отделяне тя няма да загуби от привлекателността си, както на туристическа дестинация, така и на такава за придобиване на ваканционен апартамент или къща.

Имотите в Испания, и в частност в Каталуния, са привлекателни за чуждестранните купувачи най-вече поради ниските си цени. Барселона беше един от първите пазари, които се възстановиха след имотната криза от 2008 г. Днес интересът към придобиване на недвижимости там е много висок най-вече поради фактът, че цените на имотите все още не са достигнали пика си от 2007-а и все още има възможност да се спечели от покупката и последваща продажба на имота в кратък интервал от време, отбелязват анализатори.

Търсенето на испански имоти се подгрява от няколко фактора. Първият е, че може да се получи гражданство при придобиването на имот на стойност над 500 000 EUR. Това е един от най-ниските прагове за „влизане” в страна от Европейския Съюз. Второто е, че цените на испанските имоти са по-ниски от тези в Италия и Франция. Третият фактор е достъпността до ипотечни заеми.

През последните 4 години се наблюдава ежегоден ръст в броя на сделките с недвижими имоти в Барселона. С 21.6% се е увеличил броят на сделките за изминалите 12 месеца. Интересът е към покупката на ваканционни апартаменти, които разполагат с туристически лицензии и жилища за дългосрочно отдаване под наем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА