17 Октомври, 2017 09:21 1 558 1

Къде жилищата поскъпват най-много

  • цени-
  • жилища-
  • индекс-
  • knight frank

Понижението на активността на търсене на жилища в някои китайски градове доведе до общ спад на индекса на покачване на цените на този тип имоти в световен мащаб. Част от понижението обаче бе компенсирано от нарастващите цени в редица индийски градове.

Със 6.1% се повиши общият индекс на цените на жилищата през септември спрямо същия месец на 2016-а. Спрямо предходния месец се отчита понижение от 0.8%, сочат данните на анализаторската компания Knight Frank. От 12 на 8 намаля броят на градовете, които отчитат ръст в цената на квадратен метър жилищна площ над 20% на годишна база, като китайските градове започнаха да отстъпват. През първото тримесечие в ТОП 10 е имало 7 китайски града като сега са останали едва 3 – Уси, Джънджоу и Чанша.

Въпреки забавянето в ръста на цените, увеличение се отчита във всички 20 големи града на Китай. Торонто, Кочи, Хамилтън са в ТОП 3 на мегаполисите с най-силно поскъпване при апартаментите. В канадския град ръстът в цената за изминалите 12 месеца е 29.3%, а в индийския Кочи и американския Хамилтън, увеличението е съответно 27.3% и 25.6%.

По отношение на Индия, цените там средно са се увеличили с 3% за година, но сравнявайки второто тримесечие на тази година със същия период на миналата ръстът е 12%.

Няма промяна в броя на градовете, в които се отчита спад в цената на квадратен метър жилищна площ. Той остава 27. Най-силен спад има в европейските градове и най-вече южната част на Стария континент – Гърция, Кипър и Италия.

ТОП 10 на градовете с най-силен темп на поскъпване (в %)

град изм. %
1 Торонто 29,3%
2 Кочи 27,3%
3 Хамилтън 25,6%
4 Рейкиявик 25,0%
5 Уси 23,0%
6 Хонг Конг 21,5%
7 Джънджоу 20,2%
8 Измир 20,2%
9 Чанша 18,5%
10 Уелингтън 18,1%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Скоро понижение и в други държави