Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 20:56 4 945 3

Цените на жилищата в Европа вървят нагоре

  • европа-
  • цени-
  • жилища-
  • eurostat
Цените на жилищата в Европа вървят нагоре - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.4% са поскъпнали жилищата в страните от Европейския Съюз през второто тримесечие на 2017-а на годишна база. Лидер в класацията е Чехия. Там цените на този тип имоти са се увеличили с 13.3%. Второто място е за Ирландия с ръст от 10.6%, а бронзовият медал е за Латвия с увеличение от 9.6%. България е на четвърто място. Тук цените на квадратен метър жилищна площ отчитат ръст от 8.6%, сочат данните на Eurostat.

Разглеждайки данните на тримесечна база, най-голям ръст в периода юли-септември спрямо второто тримесечие се наблюдава в жилищния сегмент в Латвия – 6.1%. В Словакия и Румъния също се отчита увеличение съответно от 5.6% и 4.9%. Поевтиняване се регистрира в Унгария и Белгия, съответно -1.5% и -0.7%.

„Най-горещият” пазар в Европа е този на Прага. Поскъпването, което се отчете през текущата година в размер на 22%, не даде възможност на много чехи да извършат покупка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqq

    22 5 Отговор
    на където кажат медийте.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 bg imot

    4 0 Отговор
    В прага цените са по достъпни от тези в София ето доказателство
    https://www.sreality.cz/en/search/for-sale/apartments/praha
    10 по хубави имоти обзаведени с реална квадратура средна цена 1300 евро на м2 . Миленче Стига си писала глупости цените в БГ като съотношение цена качество са пълен боклук.