10 Ноември, 2017 16:14 2 666 5

Интересът към зимните курорти се върна

  • зимни комплекси-
  • банско-
  • цени-
  • имоти
Интересът към зимните курорти се върна - 1
Снимка: М. Богданова ©

Атрактивни цени и подобрена инфраструктура. Това са двете основни причини, благодарение на които се възобнови интересът към българските зимни курорти. Не по-маловажни са и факторите натрупан опит в управлението и поддръжката на комплексите и превръщането на ски курортите в зони за целогодишен туризъм. „Това дава възможност за по-пълноценно ползване на имотите, удължава сезона и води до възможност за реализиране на доходност, макар и малка, което е допълнителен стимул за покупка”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания Bulgarian Properties.

Банско е лидер по брой сделки. За периода юли-септември са сключени 30% повече покупко-продажби на годишна база. За Пампорово и Боровец увеличението е съответно 18% и 5%. Ръстът при сделките през летните месеци е доказателство, че „имотните пазари в ски курортите вече са активни целогодишно, като през лятото има особено голямо търсене на имоти за покупка”.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 325 EUR/кв.м. при 320 EUR/кв.м. през 2016 г. Средните стойности за деветмесечието е 352 EUR/кв.м. при 366 EUR/кв.м. за цялата 2016 г. „Сделки в Банско и района се сключват на нива между 200 и 500 EUR/кв.м. в зависимост от точното местоположение на имота и качествата на комплекса. Средната обща покупна цена е 25 000 EUR при 24 700 EUR миналата година”, казва Стойкова.

Боровец продължава да държи средна цена около 600 EUR/кв.м., а в Пампорово за третото тримесечие тя е 340 EUR/кв.м. – без изменение спрямо предходните периоди.

Почти 100% от продажбите в Пампорово и Боровец са на българи. Това са предимно хора, които живеят в София и желаят да ползват планински ваканционен имот през определена част от годината, а през останалото време да го отдават под наем.

Относно най-големият български зимен курорт – Банско, то там преобладават продажбите на чужденци – 60% от клиентите. Останалите 40% са български купувачи. Интересно е да се отбележи, че част от клиентите тръгват с нагласата да придобият имот в София или друг голям град. След като установят, че цените значително са нараснали се пренасочват към придобиването на апартамент в ски или балнео курорт, където стойностите са в пъти по-ниски.

„Очакванията ни са 2017 г. да приключи с около 15% ръст в продажбите на имоти в ски курортите и този темп на нарастване да се задържи и през следващата година. Това ще доведе до постепенно изчерпване на наличностите на имоти в топ комплексите. Може да очакваме все по-ясно изразена разлика в цените на имотите в различните класове ваканционни комплекси с тенденция за леко нарастване на цените в комплексите от висок клас”, прогнозира Стойкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    5 0 Отговор
    Почивка сред трънаци -маде ин БГ.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    + кал, прахоляк, строителни отпадъци и куп проблеми :)
  • 3 madin БГ

    6 0 Отговор
    Не се лъжете тази статии я пълен фалш и лъжа. Никой не купува имот особено в Зимния Слънчак _ Банско. Комплексите са напълно празни имоти се продават за под 10000 евро за 50 м2 и няма кой да ги купи. Цели комплекси са призраци. Всички чужденци скоро ще си подаряват апартаментите само и само да не плащат поддръжка, данъци и др.
  • 4 БАЙ ОНЯ

    3 0 Отговор
    УМРЕМ ДА ХОДИМ НА БАНСКО У БИТОНЯ И БАНСКИТЕ ПРОСТАЦИ ДА ИМ ПЪЛНИМ АЛЧНАТА ГУША
  • 5 гуру

    0 0 Отговор
    Ко стана? София май издъхва и пренасочвате внимание към презастроения Банско! Евтини хотели, лоша кухня и таксита по 2.50 на километър! Аиде нема нужда, ще идем в чужбина.