15 Ноември, 2017 10:47 2 632 4

Борбата за независимост обезценява имотите

  • каталуния-
  • имоти-
  • цени
Борбата за независимост обезценява имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Само в рамките на един месец цените на луксозните имоти в Каталуния спаднаха с 20%, а търсенето се понижи с 15%. В същото време в Мадрид стойността на този тип имоти отчете ръст от 15%, а търсенето се увеличи с цели 45%, сочат данните на нотариуси и брокери.

„Продавачите започнаха рязко да смъкват цените без да дочакат успокояване на политическия фронт. Положението дори може да се влоши. Докато в Каталуния се наблюдава обезценяване на луксозните имоти, то в Мадрид, на Балеарските острови и в Коста дел Сол цените скочиха над 10% само в рамките на един месец. Търсенето в Мадрид се повиши до 45%, а във Валенсия – до 42%”, казва Емануел Виргула, собственик на компанията Barnes International Realty.

Експерти отчитат, че след икономическата криза Каталуния е била една от провинциите, които най-бързо са се възстановили от нея. Сред лидерите по ръст на цените са били също така Мадрид и големите туристически испански градове. По отношение на стойностите през юли и август тази година, те са се повишили с 10-15%. След 1 октомври те отчитат обаче спад. Той ще продължи до изборите насрочени в Каталуния за 21 декември, прогнозират анализатори. Според тях, основният проблем е, че търсенето от страна на чужденци е спаднало с 50%, поради липсата на каквото и да е била юридическа или политическа сигурност в региона. Големите инвестиционни фондове в недвижимите имоти също избягват Каталуния.

Ипотечното кредитиране се явява един от ключовите икономически фактори. Очакванията са, че условията ще се повишат. Банките разглеждат опцията за предоставяне на ипотечен заем не повече от 70% от стойността на имота при сегашни 90%. Към момента се наблюдава ръст в отпускането на заеми в Испания. Изключение прави Каталуния, където има спад от 10% при новоотпуснатите заеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    10 0 Отговор
    Идеално, нашите хора сега ще се уредят с апартаменти там!
  • 2 Милен Богданов

    5 0 Отговор
    Какво ни занимаваш с шменти-капели?
  • 3 777

    0 0 Отговор
    ДА НАПРАВО ИДВАТ ПО ЕВТИНИ ОТ АПАРТАМЕНТ В ДРУЖБА, КВАДРАТА НА ПАСЕДЖ ДЕ ГРАДИЯ Е КОЛКОТО В ЛЮЛИН. СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ...
  • 4 Данка

    1 0 Отговор
    Въпрос към журналиста на статията: къде са тези евтини апартаменти че искам да си купя? От 15 години живея в Каталуния и още не съм го видяла това чудо. Цените на жилищата в Барселона дори са по-скоро от тези в Мадрид. Процесът за независимостта на Каталуния не ни афектира по никакъв начин.