24 Ноември, 2017 09:53 2 811 16

Симеон Втори може да осъди България

  • сакскобургготски-
  • съд-
  • имоти-
  • собственост

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка

Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон Сакскобургготски не само по тукашните дела за имотите му, но и за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, пише "Сега", позовавайки се на информация от Миглена Тачева.

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", каза тя.

Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора.

В момента е директор на Националния институт на правосъдието. Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г., след като през декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и имоти, върнати на него и сестра му като наследници на бившите царе.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, сгради и имоти.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата. Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите.

Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България, казаха пред "Сега" запознати.

Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чифликчия

    20 0 Отговор
    Тя тази работна група ще изяде повече пари от колкото да му вьрнем имотите. Но нали сме такива умни.
  • 2 dedo wi pras

    23 2 Отговор
    - A някакви претенции ще имате ли ?
    -какви претенции? Не, от мене това няма да се види, при никакви обстоятелства.....

    Коментиран от #11

  • 3 Бесен Язовец

    23 7 Отговор
    Е тоя фашист Борис с какви кинти си построи тея палати и после си ги прехвърли на негово име? Да не би баща му австриеца да е дошъл тука с ковчежетета със Злато?
  • 4 юрист

    19 0 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата....“ Моето мнение е, че решенията на нашите съдилища няма да паднат, защото тези имоти са дадени в качеството му на български монарх- те не са негови лични имоти, а са създадени за ползване от българският монарх, независимо от личността му и още тогава са имали статута на държавни , а не на лични имоти. Аналогични са на днешните държавни резиденции- напр. двореца в Евксиноград
  • 5 евродебил

    15 0 Отговор
    После Жени Живкова ще иска резиденциите на дядо си, по "логиката" на еврогейския "съд".
  • 6 Свободен

    21 4 Отговор
    комунистите бяха прави навремето като го изгониха този боклук...ама вие искахте демокрация, на ви сега - плащайте милиони на царя със смешните си заплатки 500 лева.
  • 7 Гост

    10 0 Отговор
    Егати държавата. Тия имам чувстото че не знаят какво е черно и какво е бяло вече. Толкова са се опетлали.
  • 8 Реститутка

    15 3 Отговор
    Такова нахалство е присъщо само на рода Кобурги!!! Като Кралицата на Англиа същия наглец! Искам сега аз да попитам може ли България пък да осъди Кобурга за лошото му управление и загуби, пряко следствие на управлението му, които многократно надхвърлят имотнтие му претенции!!

    Откъде накъде имоти ще реституира! И аз реституирах имоти- ниви в Младост 1, 1А, 3 и 2 които дядо ми и баба ми за закупили преди години после срещу обезщетение взех апартаменти и сега се изхранвам от наемите, но тези имоти за купени с парите на родителите ми, не са им дадени безвъзмездно като на Царя! Що за безобразие е това! Отделно реститурах на Попа два апартамента и трети на Витошка, но имам документи за всички тях! Дядо ми е бил професор, лекар, баба ми и тя и от частната си практика преди комунизма са имали пари да ги купят. Освен това аз политически претенции нямам! А Царя хем да е премиер, хем сега да реституира имоти, които дядо му НЕ Е купил, а са му били дадени, понеже е "богопомазан" цар... Каква е тази антибългарщина, какъв е този ламтеж! Паразит!
  • 9 дедо кукувелко

    16 3 Отговор
    Тоя накрая ще иска да го назначим за ЦАР на България!
    Не е луд тоя, който яде баницата, като има сервилни олигарси и политици да му дават пари, що да не, той комарджията се пробва, ако мине номера мине, явно номера минава.
    Един прост овчар управлява цялата държава 35 години, един изкуфял комарджия разграби половината държава, явно ние българите сме си такива, свикнали сме да ни таковат.
  • 10 Различен

    16 5 Отговор
    Както съм казвал винаги.
    Този и фамилията му трябва да бъдат позорно изгонени от България! Те са виновни за 4 НАЦИОНАЛНИ катастрофи, включително и неговото управление! Катастрофи, които унищожиха всички мечти и надежди, за българите под един покрив и една държава!
    Трябва да им се конфискува всичко и да им бъде забранено да припарват до границите на България!
  • 11 Груйо

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "dedo wi pras":

    Не иронизирай! И ти да си ако са "светили маслото" на чичо ти пък и на много други около него и Регентството и да знаеш, че същите тези хора, макар и с разклатени крака все още дърпат конците и ти няма да имаш претенции. Ама после какво "Искаме си Царя. Искаме си Царя." Ами ето сега на ти го Царя!
  • 12 Палко

    14 0 Отговор
    Щом директор на Националния институт на правосъдието е Миглена Тачева "царят" има голям шанс да си върне имотите! Ама защо никой не иска от този "цар" да върне заграбеното от дядо му при абдикацията му? И с какви средства бяха придобити тези имоти, като царете са били на заплата? Освен това нали съгласно закона гори не се връщат на частни лица, защото и дядо ми е имал едни 500дка гора в Ст. планина!!???
  • 13 гост

    13 0 Отговор
    Тоя МУШЕННИК не е разбрал че има карма.За всичко в един момент се плаща.
  • 14 незнайко

    3 1 Отговор
    Това вече минава всички граници. От кого е купувал имоти навремето, че да му ги връщат ??? Заграбени от народа, както циганите си заграбват места !!! Няма оправия това е ясно !!!
  • 15 Ленин

    2 2 Отговор
    Защо Николай Втори не иска реституция-Защото са постъпили правилно-куршум на цялата фамилия.Не като нашите тъпи и страхливи партизани.
  • 16 гост

    4 0 Отговор
    този Мадридски крадец, нали в едно интервюпреди много години каза...не, в никакъв случай не искам нещо да взема...та това е моята родина...а още с идването си тук започна да взема каквото му се полага и даже иска и това, което е общодържавна собственост дадена на двореца за лично ползване...долен измамник, та и сина му от Лондонското сити помогна на Велчев да осъществят най-голямата измама с външния дълг