29 Ноември, 2017 11:56 16 702 37

Вече няма да се строят „жилища на полето” в София

  • софия-
  • жилища-
  • достъп-
  • регулация

В началото на седмицата над 400 семейства останаха без достъп до домовете си. Причината е, че при строителството на комплекса не е бил отреден общински терен за път, а живущите минават през частен такъв. Още при строителството на комплекса през 2006 г. собственикът на комплекса сключва договор с „Витоша Ски”, собственик на единствения терен, през който могат да преминат живущите в него, това да се случва срещу месечна такса. От фирмата признават, че в последно време таксата не се плаща. Оказва се, че половината от живущите не плащат месечните си вноски за обслужване на комплекса.

Общината е безсилна да направи каквото и да е, тъй като сградите са построени върху неурегулиран терен и там няма проектирани улици. За момента единственият вход за живущите в комплекс „Витоша парк” е отворен, но въпросът остава на дневен ред.

Как ще бъде решен конкретният казус времето ще покаже. Проблемът обаче остава, тъй като в подобна ситуация са редица столични затворени комплекси, разположени над Околовръстното шосе в района между „Резиденшъл парк” и разклона за квартал Симеоново. Те са построени по време на строителния бум, между 2006 г. и 2008 г., когато кмет на София и бил сегашният премиер Бойко Борисов, а главен архитект Петър Диков. В градоустройствения план на столицата въпросната зона е предвидена да влезе в регулация. Тече съгласувателна процедура с най-големите собственици на имоти, като целта е да няма бъдещи обжалвания на плана, които могат да забавят влизането му в сила с години. Редица проблеми са довели до забавяне изготвянето на плана. Сред тях са били проблеми с далекопроводите, сливането на кабинковия лифт с бъдещата метростанция и други. Според главния архитект Здравко Здравков обаче планът е почти готов и най-вероятно в началото на 2018 г. ще бъде обявен на публично обсъждане.

След случая с „Витоша парк” главният архитект е спрял издаването на разрешителни за строеж за „жилища на полето”. Той посъветва купувачите на апартаменти в етап на строеж да проверяват дали терените, върху които се строи бъдещият им дом са в регулация, както и дали разполагат с път, канал и вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    107 7 Отговор
    Може да се говорят всякакви глупости за така наречените "крайни" квартали като Люлин, Надежда и други, ама там си има изградена инфраструктура, канализация и т.н.
    Комплексарите нека си говорят и да газят в кал

    Коментиран от #2

  • 2 Младежи

    71 6 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Да и аз това забелязах, повечето нови софиянци предпочита, някакви нови комплекси и блокове, без улици, без транспорт и т.н.... само и само да е ново и на неизвестно място, явно от срам да кажеш някой известен квартал, с отстояния, градинки, улички и т.н. - все мислени неща
  • 3 Един друг

    76 8 Отговор
    И аз съм в "непрестижен" квартал - на 5 мин. от паметника Левски с кола или на 20 мин. пеша. Наоколу е пълно с трамваи, тролеи, автобуси, а скоро ще има и метро. Строено е по соц-а, когато се ходеше в пандела за "чалъми". Отстоянията между блоковете са според височината им, имаме големи градинки, паркинги, че и гаражи в някои от блоковете. Имаме няколко парка, пазара, били, кауфланди и малки магазини колкото щеш. Обаче не сме гъзари в Манастирски ливади, дето половината улици нямат, камо ли нещо друго.

    Коментиран от #26

  • 4 gost

    30 4 Отговор
    Имали пари, дали ги. Като са купували, къде са блели, че пътя до входа минава през частна собственост. Да си съдят фирмата дето уж по договор ги обслужва, след като не им се занимава, сами да си изберат управител от входа.
  • 5 Илиан

    71 3 Отговор
    Как въобще е строено върху терени без регулация? Кой и срещу колко го е позволил? Това е тотално погазване на разпоредбите на ЗУТ! Как са закачени за ток и вода, след като и за това се изисква регулация? И, накрая, как и кой е издал акт 16, за ползване на тези имоти? Отговор- Диков Крадеца под давлението и в съдружие с Боко Тиквоко, срещу съответните благодарности, разбира се, от страна на инвеститорите. Има и още един мнооого важен въпрос- кой продаде общинските земи в този район за по 64 СТОТИНКИ за квадратен метър(толкова е получила общината, де), след като после същите терени е продаваха по 320 ЕВРО на квадратен метър? Отговор- крадливия шибаняк Софиянски Корумпираната Усмивка.
  • 6 Бай Благой

    33 0 Отговор
    Много въпроси си задал - отговора е един - с чанта с пари под масата- така са разрешили да се строи в генгерлика(пущиняка).
    Иначе и аз съм в един от соц. кварталите - панелка до панелка...но поне жена ми като излезне с количката с детето....върви по тротоари(където няма паркирали коли представете си!). Имаме аптеки и магазини наоколо, детски градини, училища и т.н. Имам къде да си паркирам колата пред блока.
    Преди 2 години като купувахме апартамент се нагледахме на кални "улици" и се наслушахме на обещания и уверения, че до 1 година ще се асфалтира.
    За съжаление хората вероятно си плащат данъците....а общината вика - не мога да ви помогна. Егати парадокса, Егати простотията - ама така е...инвеститора като е бутал където трябва!!
  • 7 бббббб

    26 4 Отговор
    Хахаха Тиквоча оправи София,та сега и държавата. Резултатите изплуват от канала.
  • 8 Мартин

    22 2 Отговор
    А отговорност за вече построените жилища в полето кой ще носи? Петър Диков явно е взел парата и сега живущите в този буквално затворен комплекс да се оправят както могат, така ли?
  • 9 бос

    21 4 Отговор
    След като са затворени комплекси явно собствениците на апартаменти могат да се бръкнат в джоба и да си достроят пътя към луксозните апартаменти! Хайде да не реват данъкоплатеца не е длъжен да им подсигурява пътрез средствата на общината.

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    27 1 Отговор
    Не купувачите, а общината трябва да проверява кое и къде се строи. За какво са акт 15, акт 16? Не може да има актовете, а да не отговаря на изискванията, щом е така, значи контролиращият орган да бъде съден и да поеме разходите. Щом си на пост, който изисква отговорност срещу подпис, а не само подпис, то си я носиш. Кога се е случило някой да си понесе вината за корупция и неспазване на закона?

    Коментиран от #14

  • 11 Алекс

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "бос":

    По-заможните хора са свикнали да скътават от плащане на данъци и осигуровки, а ти очакваш да се бръкнат за допълнителни непредвидени инфраструктурни разходи да платят. Ще се бръкне в държавната хазна и пътя ще се построи от данъците на съвестните граждани-данакоплатци.
    Но иначе, принципно, общината е тази, която трябва да контролира това, да не дава разрешително за строеж и да спира строежи които не отговарят на минимум основни критерии
  • 12 Зорлем

    11 5 Отговор
    Кьорав карти не играе, така че аре у лево без да мрънкат! Общината, държавата, Бойко, арменския поп и т.н. им виновни, само те бели девици невинни.

    Изобщо няма да се учудя ако някои от тези "гъзари" преди време квичаха и за ипотеките им в швейцарски франкове.

    Коментиран от #20

  • 13 Грую

    5 1 Отговор
    Бих казал "Честито"!
  • 14 Тука има тука нема

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Не се знае дали имат и Акт 16. Масово населени сгради( особено в Манастирски ливади ) нямат Акт16, а инвеститорите се правят на разасеяни, ако изобщо могат да бъдат открити.
  • 15 Еми

    8 0 Отговор
    три пъти мери един път режи, са казали хората. когато става дума за строеж трябва сериозно да се мери и повече от 3 пъти. и всичко да е изрядно. дано строителите си вземат поука от този казус.
  • 16 pinka

    9 2 Отговор
    Здравейте,
    Хубаво е да се консултирате със специалисти пти писане на статии, няма определение като: Публикувано във факти.бг: сградите са построени върху неурегулиран терен
    Ако е издадено разрешение за строеж то терена задължително е урегулиран от там нататък отговорният орган е издателят на разрешението - може да проверите кой е органът, който го заверява...

    Коментиран от #19, #21

  • 17 alf

    17 0 Отговор
    еми комплекс от затворен тип
  • 18 Стоян

    8 0 Отговор
    Спор, в който тези, които ползват чужд терен, тоест живеещите в този комплект, искат да продължават да се възползват от нещо, което не е тяхно, но това се е традиция в България, за жалост!
  • 19 Зорлем

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "pinka":

    "... то терена задължително е урегулиран..."

    Интересно как е станал УПИ без лице към улица?
  • 20 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Зорлем":

    Да са ползвали квалифицирана помощ при покупката !
    Ама спестовни са нашите купувачи , щото са и глупави !

    Адвокат , счетоводител и зъболекар !
    Ще се научат те!
  • 21 НЕразбирач

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "pinka":

    Аман от тъпанари - и аз се чудя що за фраза, че теренът, в/у който бил комплекса бил "неурегулиран" ?! И заливат хората от 100 места с тая помия!
    НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ БЕ! ВСЪЩНОСТ ИМА - АКО НЯКОЙ Е ДОПУСНАЛ ЦЯЛ КОМПЛЕКС ДА СЕ ВДИЧГНЕ И ДА СЕ НАСЕЛИ НЕЗАКОНННО! Ако е така - то занимайте се с тези аспекти!

    Коментиран от #28

  • 22 Софиянеца

    16 4 Отговор
    Айде селяни яжте на дяда бахура напреки. На БАЙ ТОШО не паметник а колизеум трябва да му направим щот ако не беше той нямаше и улици да имаме не случайно е казал да го погребат с г.зъ нагоре щот ще дойде време да му го лижеме. Айде бако айде свако рапай бахурче и си седи под лифта
  • 23 Марко

    5 0 Отговор
    Интересно е как точно жилищен комплекс, построен върху терен без регулация и път за подход към него, е получил Акт 16! Интересно е кой и на какво основание е узаконил въпросното ОГРОМНО / 400 жилища!/ незаконно строителство!
  • 24 Гост

    5 1 Отговор
    Интерсно също така е коя банка е раздавала ипотеките
  • 25 БАЙ ХЕЙ

    1 2 Отговор
    ,,Витоша ски"са сключили договор с новия собственик да се събира ,,такса преминаване", а не ,,застрояване".Щом Общината се е правила на умряла лисица,тя да плаща сега!!388
  • 26 Оня от село

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Един друг":

    Горките ние селяни - ама наистина от село, не от "престижните" на модерна София квартали. И нашите пътища в някои случаи са кал и локви - и за какво са ни пътища? За да стигаме до големия град ли? Да си купуваме изкустени пластмасови плодове и зеленчуци ли? Или скъпи "колбаси"? Нема нужда.
    Ние от село нямаме кауфланди, били, и паркове - сеем си био доматки, правим си еко туршийки, пазарим от смесен магазин едра сол да си консервираме зимнина. Парковете са ни от едното село до другото! А вие хапвайте това което са Ви сложили на рафтовете в кауфландите и билите. Комично е как плащате за соя и Е-та и сте на мнение, че щом е Родна стряха или стара планина ядете качествен продукт. Те мислят за Вас да Ви е евтино и вкусно и най-вече здравословно в комбинация с чистият въздух между блоковете, който никога не првишава нормите на замърсяване. Идилия. И не, че ние ще живеем по-дълго от Вас. Напротив сигурно дори по-рано ще се гътнем. Но то това живот ли е? Да ставаш всяка сутрин защото си се събудил сам, а не от будилника който пронизващо ти казва с всяко звънене - хайде побързай, ще изпуснеш трафика и няма да можеш да се насладиш на "5 минутното" пътуване до работа! Работа която я работиш защото си жител на големия град! И нямаш избор и не можеш дори да планираш утрешният си ден, понеже шефът на голямата и престижна международна фирма в която работиш вече е планирал вместо теб какво ще ти се случва. И всичко това само защото си на 5 мин. от центъра...... А аз ще
  • 27 Оня от село

    6 0 Отговор
    си изгния на село......
  • 28 Кънев

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "НЕразбирач":

    ЗА ТИЯ ДЕТО НЕ ВЯРВАТ, ЧЕ КОМПЛЕКСИТЕ СА СТРОЕНИ БЕЗ РЕГУЛАЦИЯ ДА ПРОВЕРЯТ В ГИС !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Урко

    3 0 Отговор
    Еми искат да са баровци.И настъпиха мотиката .
  • 32 София

    4 0 Отговор
    Провинциалистите са си виновни. Зор да дойдат в полето до София.
  • 33 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те са построени по време на строителния бум, между 2006 г. и 2008 г., когато кмет на София и бил сегашният премиер Бойко Борисов, а главен архитект Петър Диков.

    Толкоз.
  • 34 123457

    0 0 Отговор
    С какви неща ни занимават, този проблем с пътя. Е трябва да е решен още преди започване на строителството. Общината би трябвало да ги разрешава тези "конфликти" за няколко дена. А не да трябва хората да търсят медиите за съдействие. Къде е Фъндъкова и Главния архитект да отиват и да говорят на място с хората. За какво им плащаме тези големи заплати?
    Не разбрах, дали комплекса има акт. 16 и дали има всички строителни разрешителни от общината. Щом е обграден от частни имоти. Откъде минавата електричеството и В и К към въпросният комплекс? Ако ги има тези неща. Общината трябва да е решила въпроса с пътя още преди започване на строителсвото. И да е отчужди част от частния имот и да направи път. Все пак хората живещи там плащат данъци и срещу това общината има задължения. Ако пък няма акт. 16 и не плащат данъци. Обината нищо не им дължи.

    Ако в общината има архитект или ислужител, който не си е свършил работата. Трябва да му сепотърси отговорност за щетите причинени на тези хора от безхаберието му.
  • 35 hmhmhm

    1 0 Отговор
    И къде е главният архитект разрешил тази глупост да му се търси съдебна отговорност за делата
  • 36 Патриот

    1 0 Отговор
    Аиде да им направят път, че да може върху паркинга им и зелените площи около кооперацията да изникне нова и ад могат с комшиите да си прехвърлят хляб и цигари пред терасите на отделните кооперации.
  • 37 Ти да видиш

    1 0 Отговор
    Не вярвам, че някой от държавните служители, които са допуснали този абсурд да понесе отговорност, а трябва! Заради техните своеволия собствениците на имоти в комплекса са поставени в тази нелепа ситуация.