4 Декември, 2017 11:07 1 852 3

Разнобой по делата за конфискация на имотите на Бисерови

  • христо бисеров-
  • имот-
  • дело-
  • съд

Един съд прекрати дело за имотите на жената и сина на бившия зам.-председател на ДПС, друг – не

Противоречивата практика на съдилищата лъсна с делата за конфискация срещу семейството на бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров.

Това коментира в. „Сега“.

Софийският окръжен съд е прекратил дело за конфискация срещу съпругата и доведения му син - Мария Бисерова и Ивайло Главинков, установи "Сега" в съдебните регистри. Процесът за конфискация срещу самия Бисеров обаче е насрочен от Софийския градски съд за март.

Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Главинков, майка му и управляваната от него фирма - "Солари Елов дол", беше на стойност 4 081 099 лв.

През май 2016 г. Главинков и майка му са изпратили молби до Софийския окръжен съд процесът за конфискация срещу тях да бъде прекратен, тъй като делото на Софийската градска прокуратура не ги разследва от февруари 2016 г. Главинков се позовава и на съдебна практика, според която е задължително да има обвинение през цялото време, докато продължава процесът за конфискация.

Разследването срещу Главинков е прекратено от прокуратурата заради недоказаност на обвиненията за пране на пари и укриване на данъци според официално съобщение на прокуратурата. Обвинението му за нарушения на банковото законодателство падна, тъй като влезе в сила по-благоприятна редакция на НК. От прокуратурата съобщиха, че Швейцария е отказала да разкрие банковата тайна и затова разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства за престъпния произход на парите.

През юни 2016 г. Софийският окръжен съд е оставил без разглеждане исковете на КОНПИ. Година по-късно Софийският апелативен съд потвърди прекратяването, като докладчикът е на особено мнение. Той не споделя схващането, че прекратяването на разследването е пречка за исковете на КОНПИ. Върховният касационен съд е спрял делото, защото се чака тълкувателно решение по казуса.

В Софийския градски съд (СГС) обаче през март тръгва друг процес за конфискация. По него ответници заедно с Бисеров отново са Главинков и Бисерова. Искът срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента е заради делото срещу него за укриване на данъци в особено големи размери, по което Бисеров беше оправдан на три инстанции. Градските съдии отказват да прекратят производството по конфискация, както иска Бисеров, въпреки оправдателната присъда.

Според обявление в "Държавен вестник" искът срещу Бисеров, съпругата му и сина им е за отнемане на имущество за 1 980 475.99 лв. Комисията претендира за къщата на Бисерови в центъра на София, семейната им кола "Дайхатсу Териос", която е струвала 11 790 лв. през 2015 г., както и 12 хил. лв., които семейството е получило от продажбата на "Мерцедес". Комисията настоява да получи парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров - 27 491 евро. От Мария Бисерова се иска паричната равностойност от продадените й акции в "Солар проджектс" ЕАД и "Инниммо солар" ЕАД. Става дума за общо 277 265 лв., както и парите й по банковата й сметка - 1500 лв., и 184 хил. евро, дадени от нея назаем на сина й. От него се искат пари, прехвърлени по сметката му в Скопие - 314 529 долара, от сметката на Бисеров в женевска банка, както и втори транш за 117 192 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тоя измекяр

    11 0 Отговор
    и до ден днешен защо го уволниха тоя измекяр е най дълбоко пазената държавна тайна
    някой пита ли се защо ?
  • 2 Истината

    7 0 Отговор
    На тоз всичко да вземат до последен цент.Един от най продажните и неверни хора влезли в политиката с цел да се обагодетелстват.Без какпа жал да му се отнеме а той и близките му да ходят да трошат камъни докато са живи
  • 3 бай село

    3 0 Отговор
    Вероятно всички сте чували , за кокошка и прошка ,и милионче и законче? Така е в нашата мила родина , престъпление има , престъпници не. Пък и защо ще го съдят човека , за някакви се 4 милиона , те на откраднатите милиарди не обръщат внимание, а за някакви си милиони , едва ли! Виж , ако е за кокошката , ще и оскубят всичката перушина!