11 Декември, 2017 11:11 7 617 0

Още по-скъпа земя в Чехия

  • чехия-
  • земя-
  • цена
Още по-скъпа земя в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на земята в Чехия продължава да расте. В края на ноември 2017 г. средната пазарна стойност на декар е била 1080 USD, което е с 15% по-скъпо в сравнение със същия месец на 2016-а. „Скокът” между 2015 г. и 2016 г. е 25.5%, което е най-голямото увеличение за последните 13 години, припомнят анализатори. Най-скъпо се търгува обработваемата земя в Оломоуц, а най-евтино – в регионите Либерец и Мовария.

Колко ще продължат да растат цените никой не се наема да прогнозира. Държавата обаче вече е готова с мерките по ограничаване поскъпването на този вид имоти. Едно от тях е даването на преференциални права на земеделците при покупка на земя. Налице са и други мерки, които очакват одобрение от чешкия парламент. Ако всички те бъдат одобрени и влязат в сила, то се очаква спад в цената на земята. Растящите лихви по кредитите, Брекзит и неясното бъдеще на евросубсидиите могат да повлияят отрицателно на търсенето на този вид имоти.

През 2018 г. се очаква забавяне ръста на поскъпване на земята в сравнение с последните три години. Още през следващата година се очаква стагнация в резултат на законодателните промени.

За момента ограничение за покупка на земя от страна на чужденци в Чехия няма. Тя може да се придобива както от земеделци, така и от инвеститори, които не се занимават със селско стопанство. Броят на първите обаче може да нарасне, тъй като вторите са предпазливи при инвестиции на пазар, на който не може да се определи по нататъшното развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА